З портів Одеської області частково знімають морську блокаду (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Пятница , 22 июля 2022, 23:03
22 липня сталася дуже важлива подія для України та для Одеси з того моменту, як наша держава була заблокована росією з моря під час війни, що спричинило не лише закриття судноплавства, а й стало загрозою продовольчої кризи та більш серйозних наслідків для сотень мільйонів людей у всьому світі. У Стамбулі було підписано дві багатосторонні угоди, які частково знімають цю блокаду для можливості експорту зерна морем з України.
З портів Одеської області частково знімають морську блокаду (ВІДЕО)

Підписаний сьогодні у Стамбулі документ називається "Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та харчових продуктів з українських портів". Він став підсумком довгих перемовин між Україною з одного боку та росією з іншого при посередництві Туреччини та ООН. 

Власне, підписані були два ідентичні за своєю суттю документи. Один підписували Україна, Туреччина та ООН. Другий - Туреччина, ООН та росія. З української сторони документ підписав міністр інфраструктури Олександр Кубраков. З російської – міністр оборони сергій шойгу. Тобто, Україна з росією безпосередньо нічого не підписувала. Все, що підписувала росія - вона зобов'язується виконувати перед ООН та Туреччиною, аналогічно і Україна зобов'язується виконувати свою частину договору перед ООН та Туреччиною.

Суть даної "Ініціативи" - відкриття портів Одеса, Чорноморськ та Южний (або Південний) для судноплавства - але лише з метою експортних морських перевезень зернових вантажів. Про перевезення інших видів вантажів мови не йде.

Як це буде відбуватися?

Морські судна, які будуть йти до портів "Великої Одеси", будуть проходити певний контроль з боку Туреччини у Стамбулі з метою впевнитися, що ці судна йдуть порожніми. На зворотньому шляху вони також будуть проходити досмотр - щоб впевнитися, що вони везуть лише зерно. 

Україна не буде тралити фарватери від мін. Натомість ВМСУ будуть контролювати наявний безпечний коридор у межах територіальних вод України. Важливо, що в українських портах всі процеси будуть контролюватися Україною, без доступу жодних іноземних суден чи спеціалістів, в тому числі і в першу чергу російських. На підготовку до відновлення судноплавства буде потрібно до 10 днів.

Всі сторони, які підписали дану "Ініціативу", зобов'язуються не чинити жодних перешкод і не здійснювати жодних нападів як на задіяні у перевезеннях судна, так і на портову інфраструктуру.

У Стамбулі під егідою ООН буде створено Спільний координаційний центр (СКЦ), до якого увійдуть представники України, росії, Туреччини та ООН. Цей центр буде здійснювати загальний нагляд за дотриманням даної "Ініціативи". Також дана "Ініціатива" не передбачає жодного послаблення чи зняття санкцій з росії.

Документ буде діяти у період 120 днів з дати підписання. Згодом, в залежності від ситуації, він може бути або подовжений, або змінений, або скасований. У разі порушення домовленостей російською стороною Україна заздалегідь залишає право на будь-яку адекватну відповідь будь-якими засобами, в тому числі військовими. 

Очікується, що це дасть можливість вивезти з портів "Великої Одеси" близько 20 мільйонів тон зерна. Це як врожай 2021 року, так і той врожай 2022 року, який зараз збирають. Важливо, що значна частина того зерна, що фізично знаходиться, наприклад, в Одесі, офіційно вже продана ще минулого року за різноманітними контрактами. Загалом це буде сприяти посиленню економіки України у нинішніх складних умовах.

comments powered by HyperComments