Війна 28 червня: обстріл ТЦ у Кременчуці та штурм Лисичанська росіянами (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Вторник, 28 июня 2022, 11:05
Як завжди, найважливіше на сьогодні, 28 червня, 125-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Події в Одесі зараз, на фронтах та на морі.
Війна 28 червня: обстріл ТЦ у Кременчуці та штурм Лисичанська росіянами (ВІДЕО)

В Одеській області, хоча і було декілька повітряних тривог, обстрілів не було. Але нагадаю, вчора вночі ворог завдав ракетного удару по селу Маяки Одеської області, зруйнувавши декілька приватних житлових будинків та зробивши непридатними для проживання біля 60 будинків. Це була стара ракета Х-22, велика та неточна. 

Багато обстрілів, в тому числі ракетних, було сьогодні вранці у Миколаєві та Очакові.

Вчора росіяни також завдали ракетного удару по місту Кременчук. Дві ракети, таких же Х-22, були випущені зі стратегічного бомбардувальника Ту22М3, який летів над Курською областю росії. Одна з ракета влучила у торгівельний центр "Амстор". Там у цей момент, за словами президента України Володимира Зеленського, знаходилося біля 1000 людей. Від влучення ракети торгівельний центр згорів повністю. На даний момент відомо про 18 загиблих та 36 зниклих безвісти людей, десятки - поранених. Тут є, звісно, питання - чому люди не пішли у сховище під час повітряної тривоги. Ще один момент - це спроби росіян зняти з себе відповідальність за цей терористичний акт. Вони відразу почали накидувати різні фейкові версії - наприклад, про те, що ракета влучила у завод неподалік, від пожежі на якому згорів і ТЦ. Або, як росіяни кажуть про свої звірства у Бучі, і зараз вже накидується версія про начебто "постановку" на основі лише того, що на декількох відео біля палаючого торгівельного центру видно переважно чоловіків. При цьому самі росіяни у соцмережах відверто радіюь тому, що гинуть мирні українці. Це типова російська інформаційна спецоперація - "забовтати" свій акт державного тероризму, накидати безліч фейкових версій подій, звинуватити у своїх злодіяннях жертву - Україну. 

Втім, карма обов'язково повернеться до росіян за все це. І до тих, хто безпосередньо прийшов на нашу землю зі зброєю. І до тих, хто натискає кнопки і віддає накази. І до тих, хто схвалює на будь-якому рівні державний тероризм росії. І до самого головного терориста у світі, прізвище якого путін. 

Тепер щодо інших подій. На морі ситуація без змін - готовими до ракетних ударів залишаються всього два кораблі (загалом 16 ракет "Калібр"), скоріш за все це ракетні фрегати "Адмирал Эссен" та "Адмирал Макаров". Більшість інших кораблів відійшли до Севастополя - це можна побачити завдяки регулярно оприлюдненим кадрам з кораблями у бухтах. 

Можна було побачити, як напередодні ЗСУ завдавали могутніх ударів по острову Зміїний. Відео цього оприлюднило оперативне командування "Південь",

На фронті росіяни ведуть штурм Лисичанська з півдня - цей наступ відбивають. Ще один наступ вони вели у бік Слов'янська - і теж зазнали поразки. Вчора добре відпрацювала по ворожих позиціях та складах і штабах росіян у тилу на різних ділянках фронту українська авіація. Також по тилових воєнних базах росіян продовжують працювати установки HIMARS. Агресори знову змінили командування армії, яка воює проти України.

Британська розвідка робить висновки про виснаження так званої "другої армії світу", яка змогла за останні місяці добитися лише одного успіху ціною напруження всіх своїх сил - взяття під контроль Северодонецька. Також про виснаження сил росії свідчить той факт, що на суто оперативному і навіть тактичному рівні росія застосовує стратегічну авіацію і старі ракети, які призначалися ще за радянських часів для ураження стратегічних цілей накшталт авіаносних груп чи чогось подібного - замість цього росіяни гатять такими ракетами по житловим будинкам і торгівельним центрам.

Сьогодні, 28 червня, розпочинається черговий саміт НАТО у Мадріді. Чекаємо звідти важливих рішень, одне з яких може бути про трансформацію всієї оборонної політики блоку. Зокрема, сили швидкого реагування НАТО можуть зрости з нинішніх менш як 40 тисяч солдат до більш як 300 тисяч з відповідною технікою, які будуть дислоковані на найбільш загрозливих від можливого російського нападу напрямках. Також сьогодні проведуть засідання Ради безпеки ООН, ключовою темою якого буде ситуація з масованими ракетними обстрілами України росією. Чекаємо рішень, хоча з боку ООН більше ніж "глибокого занепокоєння" чекати не варто. "Велика сімка" найрозвиненіших держав починає вводити проти росії додаткові санкції за крадіжку та продаж українського зерна. Також G7 обіцяє притягнути до відповідальності за обстріл торгівельного центру у Кременчуці і самого путіна, і все вище керівництво росії як держави-терориста. І це вже не жарти.

І тому росія зараз все більше нагадує того скаженого вовка, якого мисливці з усіх боків оточили червоними прапорцями, загнали у глухий кут і готуються остаточно пристрілити. 

comments powered by HyperComments