Морські новини Одеси: блокади більше немає, російський флот тікає (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Понедельник, 1 августа 2022, 17:47
Ви чули що це? Це не просто гудок океанського судна. Це - сигнал, що морську блокаду з Одеси таки знято!
Морські новини Одеси: блокади більше немає, російський флот тікає (ВІДЕО)

Досягнуті ще 22 липня у Стамбулі домовленості про відновлення зернового експорту з порту Одеса та сусідних Чорноморська та Південного таки почали працювати. Недарма в Одесу та Чорноморськ приїздили посли Туреччини та країн "великої сімки", а також президент України Володимир Зеленський. Як би там не пручалася росія у своїх таємних бажаннях "не пущать", але їх міністру так званих іноземних справ лаврову сипанули свіжоїї трави - і сумну коняку розвезло. Ніяке закидування Одеси ракетами росіянам не допомогло, скоріше - розлючило і Туреччину в особі Ердогана, і всіх інших, хто має гроші та контролює море насправді.

Отже, сьогодні 1 серпня, з Одеси вирушив у море перший балкер - "Razoni" під прапором Сьєрра-Леоне. Дивимось ще раз. На його борту 26 тис тонн української кукурудзи, порт призначення - Тріполі у Лівані. Судно рухатиметься коридором, безпеку якого підтверджено нашими партнерами-гарантами – ООН та Туреччиною. 

Саме тому у Чорному морі знаходяться досить значні сили флоту Туреччини - це два фрегати, "Фатіх" та "Йилдирим", які я раніше досить часто показував у фоторепортажах під час визитів до Одеси. Також зайшов і один з мінних тральщиків - за потреби він допоможе знешкодити мінну небезпеку на фарватері до Одеси. Участь саме турецьких кораблів у гарантуванні безпеки - це дуже важливо, адже наважитися на удар по ним - це наважитися напасти на весь блок НАТО. А у путіна кишка надто тонка, щоб залупатися на НАТО.

Але оці потвори намагаються зашкодити судноплавству у гирлі Дунаю. 28 липня там підірвалося на міні гідрографічне судно "Шляховик", а напередодні на невідомомому малопотужному вибуховому пристрої - лоцманський катер "Орлик". Тому на деякий час судноплавство Кілійським гирлом Дунаю припинили. 

Ще одна цікава морська новина - це відновлення закинутого ще за радянських часів сполучення катером між містами Білгород-Дністровський та Овідіополь Одеської області. Для цього у Білгород-Дністровський вже привезли катер на підводних крилах типу "Полісся". Це дасть змогу всього за 10-15 хвилин перетнути Дністровський лиман, а там пересісти у Овідіополі на автобус і приблизно за годину загалом дістатися з Білгорода-Дністровського до Одеси.

А тепер трохи про погане. У Чорному морі продовжує залишатися найбільше за останній місяць оперативне з'єднання російського флоту, у складі якого є 5 надводних кораблів та один підводний човен з ракетами "Калібр". Ці кораблі 31 липня дуже поспішали вийти в море із окупованого Севастополя - адже росіяни там дуже сильно наклали у штани від іграшкового безпілотника, який прилетів з маленькою бомбочкою у найважливіший об'єкт чорноморського флоту - його штаб. Це показало, що російський флот у Севастополі зовсім беззахисний від будь-якого нападу з повітря. От вони і дременули. Як раз дивимось, як виходить у море з зафарбованим бортовим тактичним номером фрегат "Адмирал Эссен", той самий, який вже двічі огрібав від українських ракет.

 Гадаю, що повернуться вже не у Севастополь, а у Новоросійськ. Тим паче, що їх ракетні фрегати помітили біля південного берегу Криму - звідти дуже зручно взяти курс на Новоросійськ, а не йти під дамоклів меч невідомих безпілотників, "Нептунів" та "Гарпунів" і бруднити при цьому гальюни.

Ось так на практиці виглядає те, що командувач російським чорноморським флотом адмірал Осіпов назвав "пануванням над північно-західною частиною Чорного моря". Скоріш за все, цей адмірал панує лише над вкраденим у Керченській протоці з українського катеру унітазом, який встановили у адміральскькому салоні на флагманському фрегаті "Адмірал Макаров", а перед цим героїчно врятували з крейсера "Москва".

comments powered by HyperComments