Оперативна ситуація в Одесі 12 серпня (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Пятница, 12 августа 2022, 20:50
Ми продовжуємо інформувати про найголовніші події в Одесі, на фронтах та на морі. Оперативна ситуація 12 серпня залишається, в цілому, стабільною, але є що відзначити.
Оперативна ситуація в Одесі 12 серпня (ВІДЕО)

Попри періодичні повітряні тривоги, Одеську область не обстрілюють. Суттєвої загрози для Одеси та Одеської області немає - лише спорадичні ракетні обстріли, головним чином з моря. 

З наших портів продовжують виходити у море судна з зерном. Сьогодні - з портів Південний та Чорноморськ. Процес пішов. 

Флот росії продовжує перебувати у морі, але з мінімальним складом оперативного з'єднання - всього два ракетні кораблі. Але не слід розслаблятися. По перше, у чорноморського флоту новий командувач, адмірал Віктор Соколов, він раніше командував походом оперативного з'єднання до берегів Сирії у Середземне море у складі авіаносця "Адмирал Кузнецов" та атомного ракетного крейсера "Петр Великий" у листопаді 2016 - січні 2017 рр. По друге - на підсилення чорноморського флоту передислокують з Балтики по річковим водним шляхам ракетний корвет "Одінцово" та повертають назад після ремонту та участі у параді ракетний корвет "Великий Устюг". Це означає, теоретично, підсилення інтенсивности ракетних обстрілів півдня України, і Одеси в тому числі.

Ситуація на фронтах залишається без змін. На південному фронті ЗСУ завдали чергових ударів по російським складам та, можливо, ще раз по мостам через Дніпро у Новій Каховці. На Донбасі ЗСУ утримують селище Піски - це ключ до оборони міста Авдіївка. Виявилось, що росіяни втратили на авіабазі Саки більше 10 літаків. Також, скоріш за все, там знищено весь боєзапас авіабомб та авіаційних ракет - через що росіяни, як мінімум, на кілька тижнів позбавлені можливості здійснювати нальоти на південь України, в тому числі на Одеську область.

Тим часом росіяни продовжуть підготовку якогось масштабного теракту на Запорізькій атомній електростанції, територію якої зараз контролюють найманці приватної військової компанії "вагнер". Серед цих, так би мовити, вояків дуже багато зеків, які замість відбування ув'язнення у тюрмі стали гарматним м'ясом та виконують найцинічніші злочини - наприклад, мінують атомну електростанцію. Це те, від чого без письмового наказу відмовляються навіть російські регулярні військові частини. Одночасно колишній президент росії медведєв вже натякає на можливі теракти на атомних електростанціях у Європі. Одночасно МАГАТЕ заявляє про підготовку комісії для перевірки Запорізької АЕС - але тут є питання від мене, що ж вони чекали ще з 4 березня?

А що Європа? А Європа дуже повільно починає процес скасування видачі віз росіянам.

Україна продовжує отримувати зброю. Великобританія передала ще три установки М270 - це як HIMARS, але на гусеницях та з вдвічі більшою кількістю ракет. Про готовність виробляти зброю для України кажуть у Швеції. Минула 11 серпня міжнародна конференція у Копенгагені зібрала 1,5 мільярди доларів за закупівлю озброєння для України та визначає створення нового формату системи безпеки у світі, коли традиційні структури типу ООН фактично не працюють. 

У Верховну Раду подані законопроекти від президента про подовження режиму воєнного стану та мобілізації ще на 90 днів починаючи від 23 серпня - до 21 листопада. Там подивимось. 

Міністр оборони України Олексій Резніков ще раз підкреслив головну мету України, раніше вже озвучену президентом Зеленським. Єдиний можливий територіальний компроміс із росією – це вихід України на межі 1991 року. За його словами, ЗСУ послідовно звільнятимуть усі захоплені території, включаючи Крим.

comments powered by HyperComments