Керченський міст пошкоджений вибухами: як це сталося (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Суббота, 8 октября 2022, 13:10
Керченський або кримський міст отримав дуже важкі пошкодження від вибухів вранці 8 жовтня та тепер надовго непридатний для руху. Що сталося і чому, а також унікальні кадри цієї знаменної події.
Керченський міст пошкоджений вибухами: як це сталося (ВІДЕО)

Для початку трохи нагадаю. Вчора, 7 жовтня, відзначав свій день народження президент росії Володимир путін, йому виповнилося 70 років. Ми тут від всієї душі бажали йому ані дня більше після такого ювілею, але він не виконує наших бажань, на жаль. Яким же буде подарунок путіну на день народження, гадав я?

І ось, подарунок став таким, що мало не показалося.

О 6:05 ранку 8 жовтня на одному з прольотів автомобільного Керченського мосту через Керченську протоку стався потужний вибух. В результаті цього частково обвалилися два прольоти автомобільної частини мосту - полоси руху у напрямку з Тамані до Криму. Це також спричинило велику пожежу на залізниці - оскільки у момент вибуху там стояв або рухався залізничний потяг з цистерн та вагонів-зерновозів - він йшов з Краснодарського краю до Криму.

Далі трохи інформації від російських джерел офіційного характеру. У національному антитерористичному комітеті росії заявили, що на Кримському мосту підірвали вантажний автомобіль. В результаті стався частковий обвал двох автомобільних прольотів, але арка над судноплавною частиною не пошкоджена. Потім представник НАК додав агентству ТАСС, що вибух спричинив спалах семи цистерн з паливом у залізничному потязі. Фахівці дорожньої служби працюють біля місця НП на Кримському мосту та оцінюють стан полотна, розповіли у дорожньому управлінні "Тамань".

Так званий "голова" Криму Сергій Аксьонов зазначив, що за попередніми оцінками, одна автомобільна частина Кримського мосту, що веде з Керчі на Тамань, залишилася цілою. "Міністр транспорту" Криму Микола Лукашенко повідомив про обмеження руху автомобільною та залізницею на Кримському мосту. І дійсно, продаж квитків на всі рейсові автобуси та пасажирські потяги припинили. У зв'язку із пошкодженням моста окупанти готуються запустити поромну переправу. Але самих поромів, які раніше сполучали Крим з Кавказом - вже нема, після вводу в експлуатацію мосту вони були переведені в інші місця.

Цікаво, що росіяни спочатку повідомляли про пожежу в одній цистерні, потім вже в семи, ще потім - про вибух у вантажівці.

У прес-секретаря президента росії пєскова поки що нема прогнозів щодо термінів ремонту та іншої інформації про пошкодження Керченського мосту.

Командування ВМС України вже жартує про наслідки необережного поводження з вогнем та паління. Радник голови офісу президента України Михайло Подоляк завуальовано визнав, що вибух на мосту став початком знищення всього незаконного на окупованих територіях. Голова офісу прездента Андрій Єрмак лаконічно назвав все це "головотяпством" з боку росіян. Самі ж росіяни вже на офіційному рівні керівництва окупаційної влади Криму назвали вибух результатом дій України.

Як же все це могло статися?

Теоретично, Україна могла завдати навіть ракетного удару - оскільки до найближчої контрольованої території від мосту приблизно 265-280 км. Цього достатньо для ракет "Нептун" чи "Гарпун" буквально на максимумі їх дальності. Але потужніість боєголовок цих ракет не  така, щоб відразу знищити два прольоти мосту та спричинити ще й пожежу на більш високій частині залізничного мосту. Окрім того, при досить великому часі польоту цих ракет, треба було ще й підгадати момент влучення саме тоді, коли мостом проходив потяг з цистернами. А також треба було "пробити" систему ППО біля мосту.

Друга версія - про можливу українську спецоперацію. Це треба було заздалегідь підготувати вантажівку, яка навантажена вибухівкою. А потім у слушний момент заїхати на міст, пройти контроль, сканери, огляди тощо та підірвати її згодом у слушний момент з гарантованою загибеллю водія. Зважаючи на те, що українські спецоперації виконують не самогубці, то якщо це було дійсно так - то це міг бути підставний вантаж у звичайній російській вантажівці, який дистанційно привели у дію. 

Третя версія - це могло бути дійсно звичайне головотяпство та недбалість самих росіян при перевезеннях боєприпасів. Це пояснює як машина пройшла контроль при заїзді на міст, все інше тоді - збіг обставин.

Четверта версія - начинена вибухівкою вантажівка "спрацювала" як результат внутрішнього протистояння між російськими силовими структурами типу ГРУ, ФСБ та інших, які вже досить давно ведуть суперництво та боротьбу за владу між собою. Це теж може багато чого пояснити.

Так чи інакше - але на даний момент міст надовго став неможливим для руху. Для залізничної частини - мінімум, на декілька днів, якщо прольоти мосту не постраждали під час вибуху та пожежі. Як максимум - на кілька тижнів для ремонту. Автомобільна частина може зберегти обмежений рух суто військового транспорту. А цивільний транспорт росіяни просто перестануть пускати на міст. Ремонт обвалившихся прольотів - це на кілька тижнів.

Таким чином, вся російська окупаційна армія в Криму та далі у Херсонській області зараз обмежена у постачанні. Так званий сухопутний коридор окупантів до Криму - суто автомобільний, з обмеженою пропускною здатністю, також він частково проходить під вогневим контролем ЗСУ. 

І головне - росія отримала потужний політико-репутаційний удар.

comments powered by HyperComments