Підсумки ракетних ударів по Україні: оперативна інформація 11 жовтня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 11 октября 2022, 11:11
Одеська область на ранок 11 жовтня залишається під повітряним ударом росіян, як і багато інших областей нашої України. 230-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників, як і вчора, розпочинається з повіітряної тривоги.
Підсумки ракетних ударів по Україні: оперативна інформація 11 жовтня (ВІДЕО)

Розпочну з Одеси та Одеської області. З самого ранку у нас тут тривожно. Росіяни знову спробували атакувати Одеську область своїми дронами-камікадзе - і за повідомленням оперативного командування "Південь" всі три дрони збили. Ще п'ять збили над Миколаївською областю. І це було ще до повітряної тривоги, яка пролунала о 7-й ранку, так само як і вчора. І тому всі наші сьогоднішні ілюстрації - це ті кадри, які оприлюднили вчора та сьогодні президент України та мери міст, які були обстріляні росіянами.

Прямо зараз відбивається чергова повітряна атака, можливо - щось збили. Деталі пізніше. Інформація від телеграм-каналів про "прильот" в Одеській області - брехня.

Трохи офіційної інформації від Генштабу про наслідки вчорашніх та нічних ракетних ударів і обстрілів по Україні. Всього росіяни завдали понад 61 ракетний та 32 авіаційних удари, здійснили близько 92 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Вони випустили більш як 84 ракети. 73 повітряні цілі збила ППО на різних напрямках, з них - 46 крилатих ракет та 27 безпілотних літальних апаратів. В тому числі дуже дякую зенітникам з Одеської області за 3 ракети та не менше 7 дронів, знищених ними за останню добу, а також зенітникам Миколаївщини - за 14 збитих ракет та більше десятка дронів.

Внаслідок масованого ракетного удару за минулу добу постраждала інфраструктура більш ніж 30 населених пунктів. Це майже всі великі міста України, від Львова до Харкова, від Житомира до Миколаєва, від Івано-Франківська і Тернополя до Кривого Рогу і Конотопа. Вони атакували об'єкти енергетичної інфраструктури, що спричинило масові знеструмлення у ряді міст та на залізниці - але протягом кількох годин все відремонтували та відновили. Але Україна була змушена тимчасово припинити експорт електроенергії в Європу. Страждає в тому числі сусідня Молдова - російські ракети порушили її повітряний простір, країна недоотримала третину електроенергії, яку купували як раз в Україні

Зауважу дуже добру новину. Заблоковані під землею через вечірні повітряні удари шахтарі у Кривому Розі виведені на поверхню, з ними все добре.

До Одеси нічого не долетіло, але це не значить, що росія не обстрілювала Одесу. Просто в умовах дефіциту далекобійних та начебто високоточних ракет росіяни запускали по Одесі лише дрони-камікадзе - ті самі, що всі збили.

Головне управління розвідки Міноборони вчора сказало, що ракетний удар росіяни готували протягом кількох днів. Та насправді, в умовах вичерпання запасу ракет та санкцій, вони готувалися майже два місяці. Справа в тому, що попередні відносно масовані ракетні удари завдавалися аж у серпні, напередодні та у День Незалежності України. А потім росіяни знову накопичували запас ракет - адже через санкції, що спричинили припинення постачання електронних компонентів, вони можуть збирати у себе на заводах всього 1-2 ракети на день. А ті величезні запаси ракет, які у них були на початку війни - витрачені більш як на дві третини.

І тому увесь, так би мовити, "судний день", який так обіцяв, так обіцяв колишній ерзац-путін на прізвисько мєдведєв - це були 84 ракети за цілий день. І для цього росіяни задіяли і майже всю боєздатну стратегічну авіацію, і весь чорноморський флот, і сухопутні установки і так далі. І всі зусилля росії за вчорашній день - це приблизно як "півтора" залпи "Томагавків" з американських есмінців. На кожному з кораблів класу "Арли Берк" є 56 ракет "Томагавк", а самих есмінців - зараз 68 одиниць. Навіть якщо сьогодні росіяни зроблять зусилля та розстріляють ще кілька десятків ракет - то це буде означати, що кілька тижнів підготовки та масштабна операція трьох родів військ - це просто аналог залпу 2-3 американських кораблів, не більше. І при цьому більше половини російських ракет збивають. Ось і все "величие" росії, яка нездатна мати у звичайних високоточних озброєннях навіть десятої долі від можливостей США.

Тепер щодо ситуації на морі. Вчора частину ракет росіяни вперше після досить довгої перерви запустили з моря. Тому станом на ранок 10 жовтня  у Чорному морі перебувало 6 кораблів з ракетами "Калібр" - 4 надводних та 2 підводних човни. Частина з них випустили ракети та повернулися у бази  - надводні кораблі у окупований Севастополь, а субмарини - у Новоросійськ. І сьогодні, 11 жовтня, у морі залишається всього 6 бойових одиниць, в тому числі 2 ракетних кораблі з загальним залпом до 16 "Калібрів".

На фронті суттєвих змін немає. Лише між Сватовим та Кремінною росіян ще трохи потиснули. А на півдні та у інших районах ЗСУ продовжують удари по тилам, складам і базам російських окупантів.

Зате росіяни отримали декілька ударів у відповідь вчора на окупованих територіях. Зазначу удар по військовій базі у Джанкої на півночі окупованого Криму, вибух з пожежею на військовом складі аж у Ярославській області, повітряні тривоги та "бавовну" у Курській та Бєлгородській областях. Якщо диктатор росії воює - то хай росіяни знають, завдяки кому війна прийшла у кожен їх будинок. До речі, вчора СБУ оголосила у розшук шойгу та мєдведєва. Вони тепер невиїзні - якщо опиняться на будь-якій цивілізованій території - то будуть заарештовані.

У якості відповіді на вчорашні обстріли президент США пообіцяв якнайшвидше надати сучасні системи ППО, а Німеччина більш оперативно відправляє обіцяні раніше системи IRIS-T. Сьогодні відбудеться зустріч лідерів країн "Великої Сімки", які спробують знайти колективне рішення для посилення підтримки України. Генсек НАТО вчора назвав російські обстріли цинічними та обіцяв посилення допомоги.

Вся ця ескалація обстрілів відбувається після того, як 8 жовтня вибухнув Керченський міст. Вчора диктатор росії путін звинуватив у цьому Україну. А потім сказав про ракетні удари по Україні в контексті того, що всі заплановані цілі вражено..І на офіційному російському телебаченні показали, які цілі дійсно планувалося уразити - житлові будинки, дитячі майданчики, вулиці центра Києва тощо. На фоні того, які саме законопроекти зараз розглядаються у Конгресі США, путін просто в черговий раз підписав собі вирок.

У відеосюжеті - перші підсумки сьогоднішнього ракетного удару станом на 12 годину 10 жовтня.

comments powered by HyperComments