Повітряні атаки на Одеську область відбили: оперативна інформація 13 жовтня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Четверг, 13 октября 2022, 11:36
Ворог не припиняє спроб атакувати Одеську область з повітря дронами-камікадзе. Окупанти намагаються відремонтувати Кримський міст. ООН засудило російську анексію, а на авіабазі Рамштайн домовилися про посилення ППО України. Про це та інше - у нашому огляді подій за 13 жовтня, 232-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Повітряні атаки на Одеську область відбили: оперативна інформація 13 жовтня (ВІДЕО)

Як завжди, починаємо з Одеської області. Минулої ночі росіяни намагалися провести чергову повітряну атаку дронами-камікадзе. Та в небі над Одеської областю збили відразу 4 таких балалайки під час нічної повітряної тривоги, а ще два - над Миколаївською. До речі, розвідка та ряд приватних компаній з Ізраїлю вже передають Україїні інформацію про те, як знищувати оті іранські дрони, яких росія, за словами президента Зеленського, закуповує відразу 2400 штук.

Також вчора вранці дуже якісно відпрацювали зенітники на південному фронті - коли вранці 12 жовтня збили за 18 хвилин 4 російські ударні вертольоти та ще 2 пошкодили. 

Однак повітряні тривоги, особливо в приморських, прикордонних та прифронтових областях, в тому числі і Одеській, можуть бути більш тривалими - через низьку швидкість цих дронів-"мопедів", всього 120-160 км/год.

Деталі дивіться у нашому відеосюжеті.

Саме тема посилення ППО стала головним моментом зустрічі міністрів оборони на авіабазі Рамштайн. Великобританія погодила надання ракет до комплексів NASAMS. Є і динаміка по іншим типам озброєння - це ще певна кількість артилерії від Великобританії та Канади, кілька кілька САУ Panzerhaubitze 2000 та реактивних систем залпового вогню MARS-II з Німеччини, три установки - аналоги MARS-II або американських M270 – LRU від Франції.

На фронтах знову без особливих змін. Хоча Генштаб ЗСУ повідомив вчора про визволення та закріплення ще 5 населених пунктів у Херсонській області.

На морі оперативне з'єднання російського флоту патрулює у складі 12 бойових одиниць біля берегів окупованого Криму, за межами дальності українських протикорабельних ракет. З цієї кількості є два надводні ракетні кораблі з загальним залпом до 16 ракет "Калібр" та три великі десантні кораблі.

Дуже цікаво побачити, як російські окупанти намагаються відремонтувати Кримський, він же Керченський міст. Вже є свіжі космічні знімки та фото і відео з самого мосту. Тут працює плавучий кран та будівельна техніка - поки що розбирають ті конструкції, що обвалилися.

Ми можемо помітити, що на його автомобільній частині пошкоджені або обвалилися зовсім навіть не два, а три прольоти, плюс ще один між ними явно непридатний до використання. А на знімках, зроблених безпосередньо на мосту, можна побачити, як вціліла автомобільна частина прольотів поруч з обваленими - також деформовані. Що це значить? Що вони скоро теж рухнуть.

І тому вантажні автомобілі та автобуси перевозять на паромах. По тій частині мосту, що залишилася - пропускають лише легкові машини.

На залізничній частині мосту діє лише одна колія з двох, на другій зараз стоять ремонтні дрезини - відразу 4 штуки. Ось відео, де показано, як окупанти за допомогою кранів прибирають обгорілі залізничні цистерни. А тут ми бачимо, як від пожежі та вибуху зовсім деформувалися залізничні колії. Так, самі колії можна відновити досить оперативно. Але наскільки пошкоджена залізнична частина мосту - ми поки що не знаємо, та зможемо згодом зробити висновки на основі аналізу руху потягів.

Тепер щодо політики. Вчора Генеральна Асамблея ООН засудила у своїй резолюції анексію росією окупованих територій. 143 держави "за" засудження дій росії. Цікаво, що проти засудження російської агресї та анексіі відкрито виступили лише, крім самої росії, лише 4 держави - це окуповані росією білорусь та сирія, а також Північна Корея та Нікарагуа. Але серед тих, хто офіційно утримався і цим також показав свою позицію - також є Китай та Індія. Цікаво, що колись ще 2014 року російську окупацію та анексію Криму підтримали 11 держав, зараз їх залишилося всього 4. Диктатор росії робить все, щоб від неї відвернулося якомога більше союзників, тепер вже колишніх.

У НАТО відповіли на ядерні погрози росії. Так, один з топ-чиновників блоку заявив агентств Reuters, що ядерний удар росії – якщо вона на нього зважиться – не залишиться без відповіді. За його словами, будь-яке застосування ядерної зброї росією матиме для неї "безпрецедентні наслідки" та, "найбільш імовірно, викличе фізичну відповідь багатьох союзників і потенційно самого НАТО". Представник Північноатлантичного Альянсу додав, що росія своїми ядерними погрозами намагається насамперед попередити прямий вступ НАТО та інших держав у війну в Україні.

Це перша подібна заява НАТО, де підтверджується можливість збройного втручання Заходу в разі використання росією ядерної зброї. Раніше американський генерал Бен Ходжес, колишній командувач силами НАТО в Європі, який зараз у неофіційному статус каже те, що політики поки що не можуть сказати офіційно, зазначав, що в разі ескалації війни на росію чекає "сюрприз". "У президента США є великий список варіантів, застосування яких будуть руйнівними для російських збройних сил. І було б не розумно показувати список цих опцій, бо тоді ви втрачаєте гнучкість. Натомість росіяни просто повинні зрозуміти, що для них буде сюрпризом те, що збираються зробити США у такому випадку", – сказав він.

Таким чином, росію попередили, що у випадку застосування ядерної зброї проти України - до росії прийде великий пушний північний звір, а сама росія та її диктатор путін підуть вже відомим курсом російського воєнного корабля прямо у пекло. А без ядерної зброї росія вже і так програла, просто буде йти до неминучого пекла не так повільно і без ядерної катастрофи.

comments powered by HyperComments