Наступ росіян припинився: оперативна інформація 14 жовтня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Пятница, 14 октября 2022, 11:42
Одесу продовжують защищати від повітряних атак дронів-камікадзе. Наступальні дії російської армії на фронті остаточно припинилися, а сама росія на міжнародному рівні офіційно визнана терористичною державою. Як погано почувають себе російська армія на фронті та російський флот у Чорному морі. Про це та багато іншого у нашому огляді подій 14 жовтня - 233-го дня Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Наступ росіян припинився: оперативна інформація 14 жовтня (ВІДЕО)

Продовжуються повітряні атаки росіян за допомогою дронів-камікадзе. Вночі, як раз десь опівночі, під час повітряної тривоги десь неподалік від Одеси щось збили наші зенітники. А вже вранці командування повітряних сил повідомило про знищення протягом минулої ночи 8 безпілотників іранського виробництва на сході та півдні України, в тому числі три збили зенітники Військово-морських сил України.

На фронтах ситуація знову без особливих змін з невеликим просуванням української армії у напрямку Сватово Луганської області. Але зазначу один дуже важливий момент. У офіційних інформаційних зведеннях Генштабу ЗСУ за вечір 13 та ранок 14 жовтня не було повідомлень про атаки чи якісь інші спроби наступу російської армії. Вперше з 24 лютого. Про обстріли було, про повітряні та ракетні удари інформація є. А от наступати хочь десь російська армія вже не може від слова "ніяк". Це також паралельно підтверджується інформацією британського Інстутуту вивчення війни про втрату російською армію боєздатності через відсутність результатів, втрати, некомпетентне командування та відправлення зовсім ненавчених мобілізованих чмобіків прямо на фронт.

І ось таким чином, неспроможністю наступу росіян, слід вітати українців з цілою низкою сьогоднішніх свят дня захисника вітчизни.

На морі росіяни збільшили кількість кораблів та катерів у складі оперативного з'єднання чорноморського флоту до 15 одиниць, серед яких 3 ракетних з загальним залпом до 20 ракет "Калібр". Тобто, після отих обстрілів 10-11 жовтня росіяни знову вивели в море один з підводних човнів. Вчора росіяни завдали ракетного удару "Калібрами" з моря, випустивши 8 ракет - як раз повний залп одного з надводних кораблів. Загалом 5 ракет з цього було збито, в тому числі 1 над Одеською областю, ще 4 - у сфері відповідальності повітряного командування "Захід".

На супутникових знімках Севастополя за 13 жовтня видно, що на відміну від початку тижня, більшість великих активних кораблів чорноморського флоту - це фрегати типу 11356, ракетні корвети типу 21631 та патрульні корвети типу 22160 стоять біля причалів у бухті Голландія.

Військово-морську базу Новоросійська видно на космічних знімках за 12 жовтня. Там загалом без змін - стоять на приколі десантні кораблі та новий патрульний корвет.

Західні військово-морські аналітики відзначають дві причини зменшення активності російського флоту, особливо протягом вересня та початку жовтня. По-перше, це наявність у України протикорабельних ракет "Нептун" і "Гарпун", які не дають росіянам можливості діяти у північно-західній частині Чорного моря та у певній перспективі, після звільнення Херсону, дадуть змогу завдавати ракетних ударів по російському флоту безспосередньо у Севастополі - поки що трохи не вистачає дальності. А по-друге, це наявність у ВМС України безпілотних ударних катерів, фактично морських дронів-камікадзе, зробила небезпечним для росіян навіть вихід на зовнішній рейд Севастополя. І зараз російський флот, після того як у середині вересня один з нових патрульних корветів притягнули у Севастополь на буксирі в той же час, коли було знайдено на берегу один з таких морських дронів, вимушений закрити вхід до Севастопольської бухти загородженнями. А вихід кораблів у море та повернення у базу перетворюється на складну операцію - бойові кораблі йдуть на великій швидкості під прикриттям патрульних та допоміжних катерів, які намагаються захистити головні сили від катерів-камікадзе.

Це приблизно схоже на те, як російський флот у 1904 році був заблокований японцями у Порт-Артурі, але на новому технічному рівні.

Україна продовжує отримувати зброю від союзників. Зокрема, слід зазначити передачу зенітно-ракетних комплексів "Хок" від Іспанії. Це досить старі комплекси, які стоять на озброєнні НАТО ще з 1960 року, пройшли багато модернізацій, а у США ще у 2002 р. зняті з озброєння. Однак за характеристиками ракет та їх систем наведення такі комплекси є досить ефективними проти дронів-камікадзе, проти вертольотів та літаків на лінії фронту. А наявність дуже великої кількості ракет до комплексів "Хок" означає, що їх можна не жаліти проти отих іранських "Шахідів" та іншого. Так чи інакше, вони стануть суттєвим доповненням до наявних засобів ППО і дуже посилять її. І це лише один з тих кроків, про які було заявлено на 6-й конференції у Рамштайні - де головною темою стала побудова ешелонованої системи ППО України.

Самі росіяни готуються до втечі з Херсону.  Саме такий висновок можна зробити з вчорашніх заяв місцевих колаборантів типу сосальдо чи стремоусова - вони фактично відверто кажуть, що все погано і всім, хто займає проросійську позицію, треба виїхати з Херсону. Одночасно впливова американська газета "Financial Times" прогнозує, що росіяни готуються до завершальних боїв за Херсон, в результаті яких будуть змушені відступити звідти вже наступного тижня.

І на завершення - про головне. Вперше на високому міжнародному рівні росію визнали терористичною державою. Це зробила вчора Парламентська Асамблея Ради Європи. Вона прийняла резолюцію, в якій нинішній правлячий режим на росії визнаний "терористичним", є вимога створення міжнародного трибуналу для розслідування та засудження російських терористів при владі. Також стверджується, що членство росії у Раді Безпеки ООН є нелегальним - оскільки росія ще після розпаду СРСР фактично незаконно привласнила членство і місце колишнього СРСР без будь-якої формальної юридичної процедури. За цю резолюцію проголосовало 99 депутатів з 100 присутніх, один утримався. 

Це добре, та у ПАРЄ немає важелів реального впливу. Тобто, фактично прийнята вчора резолюція є лише документом без реального юридичного впливу. Але це може стати першим кроком з продовження визнання росіської влади терористами з боку Євросоюзу та США - а там аналогічні законопроекти розглядає Конгрес. Сам путін вже внесений у США у перелік лідерів терористичних організацій - і жоден з учасників цього переліку не прожив довго після включення його туди. Окрім того, голова комітету по обороні німецього парламенту, Бундестагу, Марі-Агнес Штрак-Ціммерман відкрито назвала путіна терористом та підкреслила, що вести перемовини з самим путіним та його наступниками неможливо - оскільки терористів треба знищувати.

comments powered by HyperComments