Повітряні атаки Києва та Одеської області: оперативна інформація 17 жовтня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 17 октября 2022, 15:35
Головні теми нашого сьогоднішнього огляду оперативної інформації за 17 жовтня - це масовані повітряні атаки росіян по Україні. Під ударом - Київ, Одеська і Миколаївска область, Харків та ініші регіони. Ситуація на фронті, на морі та міжнародне становище. Також трохи розповім, як Youtube застосовує "тіньовий бан" проти всіх тих, хто каже щось погане про російськуу агресію. Йде 236-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Повітряні атаки Києва та Одеської області: оперативна інформація 17 жовтня (ВІДЕО)

З минулого вечора йде майже без перерви масований повітряний наступ росіян на Україну. Але лише іноді вони застосовують ракети, набагато частіше - дрони-камікадзе іранського виробництва, оті йовбані балалайки. Більша їх частина не долітає - тому що збивають. Тим часом в Одесі вже п'ята за сьогоднішню добу повітряна тривога.

Отже, увечері 16 жовтня над південними областями, в час від 21:30 до 22:30 збили 11 таких іранських безпілотників.

Вночі 17 жовтня у час з 3:30 до 7-ї ранку над південними областями збили 15 дронів-камікадзе та три крилатих ракети, в тому числі 6 дронів над Одеською областю та 9 над Миколаївською.

Згодом над центральними областями України вранці 17 жовтня, до 10-ї години, збили ще 11 дронів-камікадзе з числа тих, які летіли на Київ. Мені на даний час відомо, що на столицю України росіяни спрямували 28 або навіть більше іранських безпілотників, з яких лише 5 долетіли до цілей - інші збили. Але на жаль, у Києві є влучення у інфраструктурні об'єкти та житлові будинки, є загиблі та поранені. Одночасно російське командування заявляє, що вони уразили всі заплановані цілі - і ми бачимо на відео від президента України, які саме цілі планують знищити росіяни. Вони планують знищувати житлові будинки з людьми та об'єкти енергетики.

На жаль, є влучення і в Одеській області. Біля половини десятого ранку ракета Х-59 влучила в інфраструктурний об'єкт неподалік від Одеси, без загиблих та поранених.

Інформація про результати та підсумки цих атак - попередня на даний момент та може бути уточнена, деталі дивіться пізніше на сайті та в наступних випусках. Тим паче, що повітряна атака продовжується, росіяни запустили ракети з стратегічних бомбардувальників, частина ракет вже збита. Загалом за сьогодні росіяни запустили 43 дрони, з яких знищили 37 - про що повідомив речник повітряних сил України Юрій Ігнат. Ворог також обстрілює Миколаїв, Запоріжжя та Харків, в останньому вранці навіть зупинили метро, трамваї та тролейбуси.

На фронті ситуація наступна. Після значних успіхів на початку жовтня наступ армії України майже скрізь зупинився. А росіяни змогли перекинути поповнення на фронт, в тому числі з чмобіків, перегрупуватися та вибудувати нові лінії оборони. Після деякої перерви вони знову пішли у наступ на Бахмут. На інших ділянках фронту без особливих змін.

На морі склад оперативного з'єднання чорноморського флоту росії значно скоротився. На ранок 17 жовтня у них там всього 6 бойових одиниць, серед яких два надводні кораблі з крилатими ракетами "Калібр" та 1 великий десантний корабель. Але вже на середину дня їх стало ще менше - всього 4 одиниці, в тому числі всього один ракетний корабель.

Тепер про військову допомогу Україні. Досягнуте принципове рішення про насичення ППО України модернізованими американськими ЗРК "Хок", про передачу перших чотирьох таких я вже казав пару днів тому. Так, вони відносно застарілі. Але за рахунок модернізації систем наведення, інтеграції в існуючу систему управління ППО та високих характеристик самих ракет при їх великій кількості ці ЗРК можуть ефективно боротися з всім, що літає окрім деяких типів надзвукових чи гіперзвукових російських ракет. Початок масштабної військової допомоги анонсує Ізраїль - у відповідь на підтримку росії Іраном. Інші зенітно-ракетні комплекси ближнього радіусу дії надає Франція. Про інше не кажу, хай росіянам буде сюрприз, для багатьох з них - останній.

Щодо Ірану. Ця країна продовжує постачання росії дронів-камікадзе. І зараз американські ЗМІ анонсують початок постачання росіянам оперативно-тактичних ракет з дальністю 300 та 700 кілометрів. І коли я щойно казав про Ізраїль - то такі дії Ірану для Ізраїлю як червона ганчірка для бика. Втім, Іран офіційно не визнає свої поставки дронів до росії - хоча їх видно. "Геранню" "шахіда" не замаскуєш.

Таким чином, технологічно війна проходить ще одну ескалацію. Адже росія тепер буде через деякий час масово стріляти імпортними ракетами з Ірану. Ось вам і "наддержава", ось вам і "друга армія світу", ось вам "нанотехнології". Іран, який 40 років сидить під санкціями, має більш розвинуту військову промисловість, ніж росія. І тому саме посилення ППО будь-якими засобами разом з поступовим перемеленням російської армії - це ключ до перемоги на даний момент. Тим паче, що запаси російських ракет за даними Міноборони України зараз - всього приблизно чверть від того, що було на початку війни.

У самій росії за останні кілька днів все погано. Їх чмобілізована армія показала високі бойові якості по самознищенню - коли ображені двоє таджиків розвернули кулемети та відкрили вогонь "по своїм", зробивши вантаж 200 з кількох десятків російських солдат. У росіян запускають ракети С-300 по Харкову таким чином, що між місцем запуску та Харковом є місто Бєлгород - і тому частина ракет не долітає до Харкова та падає на Бєлгород, влучаючи у житловий будинок та місцевий аеродром.

Європа готує дев'ятий пакет санкцій проти росії та готує остаточне обмеження максимальної вартості газу та нафти. А росія відповідає попередженням, що може припинити постачати газ. Таким чином росія планує сама себе позбавити одного з джерел фінансів. Туди їм і дорога.

comments powered by HyperComments