Ворог знищує українську енергетику: оперативна інформація 18 жовтня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 18 октября 2022, 16:16
Головні події за сьогодні, 18 жовтня. Агресори з росії продовжують повітряний наступ проти України, зосередивши зусилля проти енергетики та цивільної інфраструктури. Ситуація в Одесі, у Чорному морі та на фронті. Йде 237-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Ворог знищує українську енергетику: оперативна інформація 18 жовтня (ВІДЕО)

Одеса залишається у відносному спокої, незважаючи на численні повітряні тривоги. Хоча вчора майже о 17-й годині одесити чули потужні вибухи у повітрі - це збили практично над містом російський оперативно-тактичний безпілотник.

Після вчорашніх ранкових атак дронів та ракетного обстрілу ситуація до ночі трохи заспокоїлася. Та ніч і весь ранок 18 жовтня пройшов під сирени повітряних тривог і ударів безпілотників і ракетних обстрілів. Повітряна тривога тривала з 7-ї та майже до 10-ї години ранку. Знову було застосовано кілька десятків дронів-камікадзе та крилаті ракети морського та авіаційного базування.

За словами речника Повітряних сил України Юрія Ігната, росіяни перейшли до тактики запуска ракет зі стратегічних бомбардувальників над Ростовською областю - це ближче, ніж з Каспійського регіону. Відповідно, це означає менший час реакції на повітряну загрозу для України та меншу надійність російських ракет, які чим далі летять - тим більше втрачають точність.

Підсумки відбиття повітряних ударів росіян такі. Увечері 17 жовтня, біля 22-ї години, у центрі України збили 8 дронів-камікадзе та дві випущені з кораблів ракети "Калібр". Потім вночі на півдні України збили ще 5 дронів-камікадзе. Трохи згодом під час ранкової повітряної тривоги 18 жовтня збили дрон-камікадзе, чотири морських ракети "Калібр" на півдні, а у центрі - ще авіаційну крилат ракету Х-101. 

Але частина російських ракет та дронів все ж зробила свою коричневу справу, вразивши ТЕЦ та інші об'єкти енергетичної інфраструктрури в Києві, Дніпрі, Житомирі та інших містах. За словам президента України Володимира Зеленського починаючи з 10 жовтня уражено до 30% всієї електрогенерації. І це означає дійсно складну ситуацію з електропостачанням.

У  росіян розганяють інфу про знищення у Одеській області у селі Паліївка стації космічного зв'язку Центру урядового зв'язку. Отак я дізнався, що, по перше, Україна має зв'язок з космосом, а по друге - оті розвалені руїни, де я років 25-30 тому назад в дитинстві грався ото є станція космічного зв'язку. Ну дають...

До цього слід додати ще збитий біля 9-ї ранку у Херсонській області російський штурмовик Су-25. А ще вчора увечері під час зльоту з військового аеродрому російський бойовий літак Су-34 з боєкомплектом на борту впав на багатоповерхівку в російському місті Єйськ, спричинивши вибухи та пожежу. Є загиблі - не менше 13. Пілот замість того, щоб відвести приречений літак від житлового будинку, вирішив катапультуватися. Нічого, тепер на один бомбардувальник стало менше.

На фронтах ситуація знову без суттєвих змін. Та з черговими знищеними російськими складами боеєзапасу, забезпечення та штабами. Тут зберігаємо режим інформаційної тиші.

На морі росіяни трохи збільшили склад свого оперативного з'єднання до 9 бойових одиниць. Серед них - два надводні кораблі з ракетами, з яких сьогодні вранці і здійснювалася частина обстрілів, а також три великі десантні кораблі.

Парламент України збільшив фінансування системи безпеки та оборони на 386 мільярдів гривень, з яких 365 - для Міноборони. У Верховну Раду внесено законопроект про визнання Ірану спонсором тероризму з відповідними санкціями та розривом дипломатичних відносин.

Естонський парламент офіційно визнав російський правлячий режим терористичним. Це один з перших актів на державному рівні після недавнього рішення Парламентскої Асамблеї Ради Європи про росію як терористичну державу. А Верховна Рада України, яка ще кілька днів тому офіційно визнала належність чотирьох південних Курильських островів до Японії, сьогодні визнала незалежність Чеченської республіки Ічкерия та факт її окупації росією. 

comments powered by HyperComments