Оперативна інформація 26 жовтня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Среда, 26 октября 2022, 22:02
26 жовтня йде вже 245-й день Великої вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Одеська область залишається без обстрілів, але вже з відключеннями електрики. На фронті йде повільний наступ ЗСУ. А росіяни готуються не лише відступати з Херсону, а й знову відступають з самого Севастополя. Головні події в нашому огляді.
Оперативна інформація 26 жовтня (ВІДЕО)

Станом на 26 жовтня Одеська область залишається без ворожих обстрілів, хоча саме сьогодні нам постійно дошкуляють повітряні тривоги. Також Одеська область вже потрапила у зону відключень електроенергії - багато районів і самої Одеси, і області часто залишаються знеструмленими на кілька годин. Так, є графік, та треба розуміти, що все залежить насправді від реальної ситуації в енергосистемі. А вона важка.

Головне - у нашому аналітичному відеосюжеті.

Ситуація з повітряними тривогами ще декілька днів буде досить напружена. Справа у тому, що росіяни проводять у себе навчання, ядерні навчання. І ми не знаємо, коли саме російські стратегічні бомбардувальники підіймаються у повітря з метою навчань чи з метою випускати ракети по Україні. І тому кожного разу на всяк випадок оголошують тривогу. Однак тут є декілька добрих новин. Перша з них - німецький ЗРК IRIS-T вже успішно працює на захисті Києва. А друга - вже кілька тижнів як розгорнуті дві батареї американських ЗРК NASAMS, та скоро у великій кількості будуть надходити американські ЗРК HAWK більш старого типу.

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог, перебуваючи зараз у США, відкритим текстом заявив, що ті безпілотники, які зараз збивають в Україні - розроблені та вироблені в Ірані, хоча росія намагається прикрити це написами на російській мові. Зараз росіяни протягом більше місяця випустили більше 400 таких дронів-камікадзе і дві третини з них збили. Ефективність ППО зараз проти таких дронів досягає навіть 85%. І імпортні безпілотники зараз залишаються для росії майже єдиним варіантом далекобійної зброї через вичерпання запасів ракет.

На фронтах візуально, якщо ми дивимось на карту, особливих змін немає. Та позавчора Генштаб ЗСУ доповів про звільнення декількох сіл на межі Харківської і Луганської областей. 

А на південному фронті під Херсоном триває наступ ЗСУ, хоча він дещо сповільнений, за словами міністра оборони Олексія Резнікова, через погодні умови. Росіяни вже споруджують лінії оборони на лівому березі Дніпра. ЗСУ зараз контролюють усі мости та переправи через Дніпро у Херсоні вогнем, а росіяни не зможуть залишити місто у разі вуличних боїв. Окупанти дійсно готуються до вуличних боїв у Херсоні, в тому числі закладують мішками з піском всі вікна на перших поверхах у будинках на околицях міста. Одночасно стало відомо, що росіяни вивезли з Херсону ще й пам'ятник Потьомкіну. При цьому продовжується видимий відступ російських військових частин з Херсону, що підтверджує оперативне командування "Південь" Міноборони, яке безпосередньо керує Силами Оборони у Херсонській області. Одночасно керівник головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов впевнений, що видиме нами переміщення військ з Херсону - це лише операція для прикриття передислокації додаткових частин до Херсон з метою ефективної оборони від ЗСУ.

У Чорному морі поблизу берегів окупованого Криму перебуває оперативне з'єднання російського флоту у складі 9 бойових одиниць. Серед них - два надводні кораблі та один підводний човен з ракетами, загальний залп до 20 ракет "Калібр", а також ще три великих десантних кораблі. Окрім ракетних обстрілів з великої відстані за межами дальності українських протикорабельних ракет, російський флот більше ні на що не здатен.

Але є дещо цікаве в дислокації російського флоту. Активізувалися будівельні роботи на набережній в Балаклаві, це невелика бухта посеред скель трохи південніше Севастополя, де за часів СРСР була підземна база у тонелях для підводних човнів. Зараз це музей. Але помічена незвична активність там - туди переведені з Севастополя кілька плавучих кранів та інших допоміжних одиниць російського військового флоту. Це можна пояснити лише одним. Після скорого звільнення Херсону Україна буде мати можливість завдавати ракетні удари наявними ракетами "Нептун" українського виробництва по головній базі російського флоту - дальність як раз дозволить. І тому росіяни готуються вивести з Севастополя свої кораблі, вивести свій флот з Криму взагалі, залишивши лише Балаклаву як невелику передову базу - оскільки через особливості місцевості обстрілювати її протикорабельними ракетами нераціонально.

Трохи про міжнародне становище.

Україну відвідав німецький президент Штайнмайєр, той самий, який колись пропонував формулу імені себе заради фактичної капітуляції України. Та зараз він, коли посидів трохи у бомбосховищі під час повітряної тривоги при російському ударі безпілотниками-камікадзе, дуже сильно змінив позицію. Як нещодавно повітряна тривога та атака дрону-камікадзе під час візиту міністру оборони Німеччини до Одеси дуже пришвидшила процес передачі німецьких зенітно-ракетних комплексів. І тому ми бачимо, як за підсумками візиту Штайнмайєра досягнуто додаткових домовленостей про збільшення німецької військової допомоги Україні. А канцлер Німеччини Олаф Шольц вже планує велику відбудову України після перемоги у війні.

Новим прем'єр-міністром Великобританії став Ріші Сунак, який був міністром фінансів в уряді Бориса Джонсона. І судячи з перших же його заяв та телефонної розмови з президентом України, я не помилявся, коли казав, що змагання за пост прем'єр-міністра Великобританії також стало змаганням за те, хто буде більшим другом України.

А нещодавна резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи про росію як державу, яку треба мочити в сортирі, продовжує втілюватися у життя. Сьогодні вже верхня палата парламенту Польщі, Сенат, прийняла постанову про те, що правлячий режим росії теж треба мочити у сортирі.

Сам ватажок російського правлячого режиму путін через президента маленької африканської країни Гвінеї-Бісау пропонує президенту України Володимиру Зеленському перемовини про мир. Зеленський відповів словами про те, що заяви путіна насправді спрямовані не на досягнення миру, а на пропаганду у самій росії та наголосив, що говорити з росією про мир можна буде лише після повного вигнання всіх окупантів з території України та зняття блокади з Чорного моря.

comments powered by HyperComments