Оперативна ситуація 15 листопада: як російський ракетний удар зашкодив Україні (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 15 ноября 2022, 18:38
15 листопада через масований російський ракетний удар майже всі міста України стикнулися з аварійними відключеннями електроенергії - Одеса в тому числі. Та у всьому іншому все погано саме у росіян скрізь. Таким є 265-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. ї
Оперативна ситуація 15 листопада: як російський ракетний удар зашкодив Україні (ВІДЕО)

Отже, головна тема сьогоднішнього дня - це масовані російські ракетні удари по Україна. Повітряна тривога тривала в Одесі з 12-ї години дня 15 листопада та аж до після 18 години - загалом майже 6 годин. Це найдовша повітряна тривога в Одесі за весь час з 24 лютого.

Всього росіяни зі стратегічних бомбардвальників Ту-95 та Ту-160 випустили 100-105 ракет, переважно типу Х-101. Частину збили, частина просто не долетіла, частина влучила - в об'єкти критичної енергетичної інфраструктури та житлові будинки.

Переважна кількість влучень - у північних та центральних областях, в тому числі по об'єктах енергетики зафіксовано у Києві, Харкові, Житомирі, Львові, Рівному та Хмельницькому. Одеська область безпосередньо не постраждала, хоча, можливо, був один "прильот". Але все це загалом спричинило масштабні аварійні відключення, в тому числі в Одесі де не працює значна частина трамваїв та тролейбусів. Знеструмлений Ізмаїл в Одеській області. Також аварійно відключилася одна з ліній електропередач, яка поєднує Україну і Молдову. Це спричинило масові відключення ще і у Молдові. В тому числі, зараз в Кишиневі не курсують тролейбуси.

Ракетної загрози з боку чорноморського флоту сьогодні майже немає. Росіяни тримають напоготові лише один підводний човен з 4 "Калібрами", всьго ж морі перебувають 11 їх бойових одиниць.

На фронті у Херсонській області ЗСУ завдають вогневе ураження противнику на новооблаштованих позиціях на лівому березі Дніпра. Навіть більше - росіяни відводять основні свої сили від Дніпра на 15-20 кілометрів углиб, щоб вийти за радіус ураження української артилерії. А оскільки природа не терпить пустоти - то це створює умови для форсування Дніпра ЗСУ та продовження наступу в сторону Криму.

На міжнародній арені росію попустили відразу в ООН та на саміті "Великої Двадцятки".

Фактично, "Двадцятка" великих держав скоротилася до 19 - наприклад тому, що президент України звернувся до лідерів 19 держав, і ніхто не був проти, що їх вже 19, а не 20. Зеленський при цьому озвучив мирний план на основі ядерної, продовольчої та політичної безпеки від росії для всього світу. На цьому саміті сторони виробили спільне комюніке з засудженням російської агресії. Лідери Китаю та США Сі Цзіньпінь і Джо Байден в ході особистої зустрічі вирішили всі проблемні питання. Тому після цього китайські міністри публічно почали казати про "безвідповідальність" при погрозах ядерною зброєю, що в перекладі з дипломатичної на загальнозрозумілу мову означає, що тих, хто погрожував ядерною зброєю, відшмагали за це публічно брудною ганчіркою - тобто росію. Лідери Великобританіії та Німеччини відкрито заявили про необхідність припинення росією війни в контексті її відступу з України та визнання свого програшу.

В ООН на засіданні Генеральної Асамблеї прийняли резолюцію, в якій росія визнається відповідальною за виплату репарацій Україні. Документ підтримали 94 країни. Ще 73 держави утрималися. При цьому 13 країн не підтримали резолюцію. Серед них: Білорусь, ЦАР, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Нікарагуа, російська федерація, Сирія та Зімбабве. Це фактично перший приклад того, як ще до завершення війни її винуватцю вже озвучили вирок - один з вироків. Насправді це юридичний аргумент, який дозволить вже зараз відібрати заблоковані російські активи на сотні мільярдів доларів та передати їх України для відновлення та закупівли зброї проти російських агресорів. 

comments powered by HyperComments