Оперативна інформація 22 листопада: росіян визнають терористами (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 22 ноября 2022, 19:29
Наш огляд головних подій за 21 та 22 листопада присвячений, головним чином, міжнародній ізоляції російських агресорів. Однак, зазвичай, все, що було важливим в Одесі, на фронтах і у Чорному морі. Йде 272-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.

В Одесі та Одеській області спокійно, обстрілів не було. Це та фраза, яку я б хотів казати про кожне українське місто, про кожне українське село. 

Однак у нас продовжуються аварійні стабілізаційні відключення електроенергії, тобто без графіку. На жаль, все ще є окремі бовдури, які начиталися російських пабліків та за російськими методичками вирішили призначити винними у цих відключеннях не росіян, які руйнуть енергетичну інфраструктуру, а українську владу. Нехай з ними розбирається СБУ. Я про ці російські провокації сказав ще 17 листопада, всі інші значно пізніше. Тим більше, що росіяни так чи інакше пошкодили майже всі великі теплові та гідроелектротанції та великі розподільні підстанції.

Деталі у відеосюжеті.

До речі, про СБУ. Вони сьогодні прийшли до Києво-Печерської Лаври. Я зазвичай дуже рідко торкаюся суто внутрішньополітичних питань, але це виняток. Тому що кілька днів тому там співали пісні "во здравіє росії". Та загалом Лавра має недобру славу розсадника російської пропаганди через відповідну організацію, відому як московський патріархат фсб - саме так слід розуміти їх структуру та підлеглість. Саме тому спецслужбовці не просто проводили у Лаврі обшуки та інші слідчі дії, а ще й шукали там можливі приховані ДРГ росіян. Загалом же дуже жаль, що ця справжня перлина української історії, культури та архітектури стала розсадником рашизму. 

Ще один важливий для України момент. Розширено ставку Верховного Головнокомандування. Туди ввели міністра інфраструктури України Олександра Кубракова. Не дивно та цілком зрозуміло, враховуючи надзвичайну важливість транспортної інфраструктури та енергетики не лише для суто стратегічної чи оперативної логістики, а й для кожного українця. Тим паче, що відбудова мостів, шляхів, залізниць, судноплавство та логістика є життєво важливою справою. Тим більше, що всього за тиждень після звільнення Херсону туди запустили пасажирські потяги - значно швидше, ніж обіцяли відразу. І це великий плюс.

Тому трохи про логістику. "Зерновим коридором" у Чорному морі відправлено з морських портів Одеської області вже майже 12 мільйонів тон української аграрної продукції.

У Чорному морі росіяни ніяк не можуть заважати чи погрожувати судноплавству. Чорне море поблизу берегів Криму патрулюють 6 російських кораблів та катерів, ще 2 - в Азовському морі. Серед них - жодного "Каліброносця", тому загроза ударів з моря для Одеси та інших міст України на даний момент відсутня. Хоча ситуація може змінитися у будь-який момент.

Лінія зіткнення знову без змін, майже за Ремарком. Але це не означає спокій. В результаті успішних дій захисників України кількість "хороших русских" сьогодні зросла рівно до 85 тисяч чоловік. Одночасно росіяни готуються до українського наступу у напрямку між Сватовим та Кремінною у Луганській області, про це я казав ще кілька тижнів тому, і зараз там знову очікуються важливі події. Також росіяни намагаються прорватися в районі Бахмуту.

Ще одна важлива точка - це Кінбурнська коса. Там все ще продовжують перебувати росіяни, та захисники України роблять все для того, щоб зробити цих росіян "хорошими русскими". Остаточне звільнення Кінбурнської коси означає морське розблокування великих портів Миколаївської області - самого Миколаєва, Ольвії та Очакова, з включенням їх до "зернового коридору''.

Дуже важливі заяви робить голова Пентагону Ллойд Остін. Він підкреслив, що допомога Україні вже досягла фінансового обсягу у 20 мільярдів доларів лише за його відомством та буде тривати стільки, скільки потрібно. США надає на додачу до цього ще один пакет суто фінансової допомоги на 4,5 мільярди доларів. Великобританія надає модернізовані ракети "Брімстоун", а інші сучасні ракети - Туреччина. Є і інші моменти допомоги, в тому числі і від Ізраїлю.

Вчора Парламентська асамблея країн НАТО зробила дуже важливий крок. Вона стала другою великою авторитетною міжнародною організацією після Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка у своїй резолюції визнала правлячий режим на росії таким, який слід, за словами путіна, мочити у сортирі. Це означає, що уряди європейських країн НАТО та ЄС мають рекомендації прийняти аналогічні рішення вже від Євросоюзу загалом та НАТО. А Європарламент вже розглядає проект рішення про визнання таким, що треба мочити в сортирі, російської компанії "Вагнер" Пригожина, яка зараз комплектується російськими зеками.

Але не без ложки дьогтю в діжці меду. Угорський прем'єр Орбан, давно відомий як путінський посіпака, сьогодні публічно з'явився у шарфику, на якому намальовані як "угорські" деякі райони України та Румунії. Це спричинило міжнародний скандал з офіційними вимогами вибачень для України та Румунії як від уряду Угорщини в цілому, так і від Орбана особисто.

У самій росії продовжується агонія. На москві посилений силовий режим - у путіна бояться повторення революції 1917 року, коли самому володимиру володимировичу загрожує така ж доля, як, наприклад Чаушеску чи царя Миколи ІІ. Серед різномастних пропагандонів шириться нарратив про "забути Херсон". Тим паче, що ракети, особливо "Іскандери" вже майже закінчилися, а запаси інших - від третини до половини без можливості виробництва нових через санкції. 

А вже прямо зараз - велика бавовна у Севастополі та Євпаторії у Криму. Там працює ППО. Вони там кажуть, що відбивають наліт безпілотників. Подивимось. Скоро будемо купувати смачні чебуреки у Бахчисараї чи Ялті за гривні.

comments powered by HyperComments