Новий російський удар по Україні: Оперативна інформація 5 грудня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 5 декабря 2022, 13:47
Одеса залишається без обстрілів, українців продовжують лякати можливістю чергових російських ударів, які вже почалися. На росії сталася чудова бавовна на авіабазах. Про це, а також про інші головні події 5 грудня, 285-го дня Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників - у нашому огляді.
Новий російський удар по Україні: Оперативна інформація 5 грудня (ВІДЕО)

Майже як завжди, розпочинаємо огляд з подій в Одесі та фрази "обстрілів не було". Одеська область залишається тиловим регіоном, останнім часом навіть повітряні тривоги стали лунати значно рідше, ніж раніше, але не сьогодні.

Деталі у нашому відеоогляді.

Йде відновлення енергетичної інфраструктури після останнього російського удару 23 листопада. Станом на сьогодні, 5 грудня, в Одеській області офіційно змогли перейти від екстрених відключень до планових, за певним графіком. Однак, ситуація все ще залишається напруженою та складною - до екстрених відключень можуть повернутися будь-якого моменту, на кожну область встановлені ліміти споживання.

Всі ці дні нас лякають можливим повторенням масованого удару типу того, що був 23 листопада. То у море виходить трохи більше російських кораблів, ніж звичайно, то росіяни зосереджують свої бомбардувальники на авіабазах та навіть піднімають їх у повітря... Черговий такий удар міг відбутися саме сьогодні, десь о 15 годинів дня, він вже якось почався, але є одна дуже цікава річ. 

І це - бавовна відразу на двох російських авіабазах. Це аеродром "Енгельс-1", на якому було вчора увечері 20 бомбардувальників Ту-95 та 6 Ту-160. Зосередження там російської авіації навіть зафіксували на космічних знімках..

Вночі туди прилетів невідомий поки що безпілотник та кудись влучив, можливо у злітну смугу чи стоянки літаків в результаті пошкоджено два бомбардувальники Ту-95.

Ще одна бавовна виросла на авіабазі Дягилево неподалік від Рязані. Там теж базуються бомбардувальники та літаки-заправники, які забезпечують дозаправку бомбардувальників у повітрі. Вибухнув бензовоз, пошкоджено один літак.

Загалом у росіян, за словами "говорящої голови" пєскова, про це вже проінформували путіна - тобто, це не просто якась аварія, а дуже чутливий як матеріально, так і морально удар по російській стратегічній авіації. По деяким даним пошкоджено навіть 7 літаків. Фактично це означає, що російські авіабази за 600-700 км від лінії зіткнення та кордону - під ударом і тепер російська стратегічна авіація вже не зможе здійснювати свої удари по Україні без відповіді. Відповідь вже є.

В результаті коли вдень 5 грудня російські літакі піднялися у повітря - то їх було всього 14, а не можливі 26 стратегічних бомбардувальників. Також злетіли і винищувачі з авіабаз Криму. Через це, однак, у східних областях України ьта в Одеській області теж - повітряна тривога, зафіксовані ракетні пуски.

Ситуація у Чорному морі наступна. Починаючи з 3 грудня росіяни виводять у море від 18 до 21 одиниці корабельно-катерного складу оперативного з'єднання, серед яких є 4 "каліброносці" - 2 надводних та 2 підводних з загальним можливим залпом до 24 "Калібрів".Скоріш за все, кожен "каліброносець" має досить значний ескорт, через що зріс загальний склад оперативного з'єднання. Однак, крім патрулювання та пусків "Калібрів" з великої відстані, російський флот більше ні на що важливе не здатен.

По лінії зіткнення ситуація без змін. Прродовжуються спроби росіян просуватися до Бахмуту методами Першої світової. Також їм на допомогу обіцяють юрти з бурятськими шаманами. Так, шамани проти HIMARS та арти. Захисники Украъни нещодавно створили невеликий плацдарм на лівому березі Дніпра у Херсонській області. У росіян знову почалися втрати авіації над лінією зіткнення - і це означає, що у них все настільки погано, що вони змушені використовувати авіацію та вводити її до зони дії нашої ППО. До 91 690 чоловік зросла кількість "хорошихрусских".

Серед головного з зовнішньої політики. Президент Франції Макрон заявляє про необхідність судити особисто путіна як військового злочинця. Це дуже добра новина для путіна - тому що у такому випадку він залишиться живий у камері для довічного ув'язнення, а не отримає апоплексичний удар табакеркою або повторення долі Каддафі чи Чаушеску. Адміністрація президента США вже всерйоз розглядає питання - яким саме чином визнати росію державою - спонсором тих, кого треба мочити в сортирі, Від росії вже відвертаються її європейські посіпаки - лідери Сербії Вучич та Угорщини Орбан. І все це на фоні розгортання всебічної допомоги Україні.

Чекаємо на подальший розвиток подій.

comments powered by HyperComments