Енергетична ситуація в Одесі та зенітні комплекси для України (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Среда, 14 декабря 2022, 17:27
Як завжди, розповідаємо про головне в Одесі, на морі та на фронті 14 грудня - у 294-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Енергетична ситуація в Одесі та зенітні комплекси для України (ВІДЕО)

Та розпочнемо не з Одеси, як зазвичай, а з зовсім іншої новини, яка показує кардинальну зміну допомоги Україні від США.

Огляд у нашому відеосюжеті.

США завершують підготовку чергового пакету допомоги Україні, про який офіційно оголосять цього тижня. Головним елементом стане передача Україні зенітних протиракетних комплексів "Patriot". Кількість самих комплексів та терміни передачі невідомі. А поки що, за даними CNN, цей проект спочатку повинен затвердити міністр оборони США Ллойд Остін, а вже після цього передачу затвердить особисто президент Джо Байден. З урахуванням великої кількості техніки та персоналу в одному такому комплексі з штабних, радіолокаційних та інших машин, самих пускових установок та великої кількості персоналу - то це досить тривалий та складний процес. Але тут є кілька важливих зауважень. "Patriot" - це у першу чергу протиракетна зенітна система великої дальності, яка здатна збивати саме балістичні ракети - як ракети "Іскандер", які у росіян майже закінчилися, так і ті іранські ракети які росія планує закупити або вже закупила. Тобто ракети саме того типу, з якими українській ППО найскладніше боротися, навіть незважаючи на отримання новітніх ЗРК західного зразка середньої дальності. З політичної точки зору це важливо, оскільки США надають саме стратегічний протиракетний захист і фактично виводять на новий якісний рівень свою допомогу.

Одночасно Франція та Італія надають Україні зенітно-ракетні комплекси Mamba.

По лінії зіткнення кількість "хороших русских" досягла рівно 96 тисяч. Вони більше ніколи не будуть робити нічого поганого, взагалі нічого.

Сама лінія зіткнення досі візуально без змін. Однак наростає напруження у Запорізькій області. Саме там ЗСУ постійно завдають все нових та нових ударів по окупантам. В тому числі минулої ночі у Мелітополі таким чином долучили до списку "хороших русских" весь командний склад російської 58-ї армії, також завдано ударів по тилам та позиціям росіян в районах Гуляйполя, Енергодара, Токмака. Однак росіяни досі безуспішно штурмують Бахмут. 

Загалом самі ж росіяни вже всерйоз стверджують, що росія втратила стратегічну ініціативу по лінії зіткнення та перейшла майже скрізь до глухої позиційної оборони.

Чорноморський флот росії сьогодні має у Чорному морі 8 одиниць кораблів та катерів, у Азовському морі - 2 одиниці. "Каліброносців" серед них немає, це свідчить про тимчасову відсутність реальної загрози з моря та про стратегічну поразку російського флоту і його нездатність діяти у морі під час зимових штормів.

Видання "Українська Правда" оприлюднило нові деталі знищення флагману російського флоту ракетного крейсера "Москва" 13-14 квітня. Суть - в тому, що 13 квітня оператори ракетного комплексу "Нептун" скористалися погодним явищем, при якому сигнал радару відбивався від низьких хмар і дозволив "побачити" крейсер та дати цілеспрямування ракетам. При цьому заперечується участь безпілотників "Байрактар" в операції по знищенню ракетного крейсера через ризик їх втрати та не підтверджується оприлюднена раніше версія про цілевказання від НАТО. Хоча, очевидно, обмін інформацією ЗСУ і НАТО відбувався і відбувається постійно.

Минулої ночі росіяни знову спробували завдати удару іранськими дронами - на цей раз по Києву. Всі 13 дронів збили - і росіянам тут не допомогла їх нова начебто нічна тактика їх застосування. Однак сьогодні росіяни знову завдали удару по Херсону, поціливши у будівлю обласної адміністрації. 

Спікер диктатора росії путіна Пєсков сьогодні заявив, що першочерговим завданням москви є так званий "захист" Донбасу, а "спецоперація" в Україні буде продовжуватися. Також він ляпнув про можливість окупації та приєднання до росії українських міст Одеси та Чернігова. При цьому путінський посіпака підкреслив, що чергова анексія територій України залежатиме від так званого "вибору" громадян. Однак першочерговим завданням для москви є так званий "захист" Донбасу. "Питання про можливість приєднання Чернігова та Одеси залежатиме від вибору громадян, першочерговим завданням є захист людей Донбасу, ситуація в Донецьку непроста, спецоперація триває", - сказав речник путіна.

Також про зазіхання на Одесу та Чернігів заявив лідер донецьких сепарів Душилін.

В самій же Одесі відносно спокійно, без обстрілів. Однак продовжуються екстрені відключення електроенергії без графіків. Це тому, що російські удари 5 та 10 грудня призвели до того, що енергетична ситуація в Одеській області стала найскладнішою в Україні. Тому деяку інформацію про хід ремонтно-відновлюваних робіт обмежать, а організаторів різнманітних акцій проти відключень, які створюють "картинку" для російської пропаганди, поліція притягне до відповідальності.

comments powered by HyperComments