Оперативна інформація: як обстрілювали Одеську область за 300 днів війни (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 20 декабря 2022, 15:45
Огляд головних подій 20 грудня в Одесі. Аналіз ситуації у Чорному морі та дії російського флоту, що відбувається по лінії зіткнення та чи є загроза з боку білорусі? Вже 300 днів йде Велика Вітчизняна війна українського народу проти російських загарбників.
Оперативна інформація: як обстрілювали Одеську область за 300 днів війни (ВІДЕО)

В Одесі ситуація залишається досить стабільною, без обстрілів та з досить рідкими повітряними тривогами.

Для Одеси та Одеської області розробили нові графіки стабілізаційних відключень електроенергії таким чином, щоб у всіх світло було щонайменше 6 годин на добу. З'явився графік - і він виконується. У Одесі вже другий день поспіль працює електротранспорт - хоча кількість трамваїв та тролейбусів обмежена більше ніж наполовину.

З початку повномасштабного вторгнення російська армія завдала 111 ударів по об'єктах критичної та цивільної інфраструктури у Одеській області. Під час роботи на місцях обстрілів правоохоронці вилучили понад 2400 уламків ракет, бомб та снарядів, зокрема заборонених касетних бомб, повідомив прокурор Одеської області Сергій Костенко. Пошкоджено 7 комплексів електростанцій та іншої енергетичної інфраструктури у Одеській області.

Про ситуацію у Чорному морі. Вже кілька днів поспіль ані Одесі, ані іншим містам України не загрожують російські обстріли з моря. Останній раз росіяни виводили в море "Каліброносці" у кількості однієї одиниці аж 16 грудня - як раз в той день, коли вони завдавали масштабного ракетного удару. Після цього починаючи з 17 грудня вже четвертий день поспіль всі ударні кораблі чорноморського флоту росії стоять у своїх базах. Але ситуація може змінитися.

Склад оперативного з'єднання росіян у Чорному морі коливається - останніми днями там 8 одиниць, але 17-го грудня було 9 кораблів та катерів, а сьогодні 20-го - всього 6. У Азовському морі знаходиться 2-3 кораблі та катери.

На основі аналізу супутникових знімків російських баз у Севастополі та Новоросійську дає цікаву інформацію. По-перше, 16 грудня в море міг виходити, причому дуже ненадовго, один з фрегатів типу 11356, скоріш за все - росіяни відремонтували "Адмирал Эссен". А до Новоросійську перейшов як мінімум один з корветів проекту 21631. І це означає, як мінімум, тимчасовий відступ не менш ніж одного з п'яти наявних надводних ракетоносців у тилову базу. 

На зниження ударних можливостей російського флоту зараз дуже активно впливає погода - зимові шторми роблять неможливим застосування всіх трьох наявних ракетних корветів типу 21631. І це означає, що росіяни можуть розраховувати лише на два з чотирьх підводних човнів (ще два несправні) та лише на один з фрегатів типу 11356. І все. Окрім того, на російську активність вже суттєво впливає і дефіцит ракет "Калібр".

Надалі у діях російського флоту західні аналітики прогнозують декілька можливих сценаріїв. Перший з них застосовується і зараз - флот росії чинить тиск самим фактом свого існування як потенційна і цілком реальна загроза. Другий сценарій - це поступовий відступ росіян з Севастополя під загрозою знищення російського флоту у базі атаками дронів та ракет, а також при визволенні Криму. Зазначається, що росіяни можуть задіяти флот для безпосередньої підтримки своїх військ у разі переходу ЗСУ у наступ на Крим - з дуже великим ризиком ураження українськими протикорабельними ракетами. Фактично це повторення ситуації 1941 року, коли радянські війська восени були вибиті з Криму та залишилися обороняти лише Севастополь. Окрім того, розглядається і варіант російських атак з моря на судноплавство у порти Одеської області - як прямих з кораблів та авіацією, дуже ризикованих для росіян, так і за допомогою диверсійних засобів. Такий варіант у будь-якому разі є актом морського піратства з відповідними наслідками для тих, хто візьметься за це піратство - тобто росіяни. Піратів завжди знищують. 

По лінії зіткнення візуально все майже без змін. Але вирівнюється ситуація у Бахмуті. ЗСУ там захищають місто настільки успішно, що сьогодні туди приїхав президент України - фактично на передову. Порівняймо це з тим, що путін (а він - самі знаєте хто), жодного разу не побував навіть у сотні кілометрів від передової. А нещодавня поїздка начебто на фронт самого шойгу виявилася інспекцією окопів на Перекопському перешийку у Криму за 70-80 км від лінії зіткнення. І буквально наступного дня після цього ЗСУ завдали удару по російських колонах саме на Перекопському перешийку. Також за останні дні на півночі Криму було багато "бавовни". Це означає, що сухопутний вхід до Криму, а також всі шляхи до Криму через окуповані території - вже під вогневим контролем ЗСУ. Дії росіян у окупованому Мелітополі, що є ключем до Криму, зараз мають ознаки скорого відступу - так само, як вони поводили себе у окупованому Херсоні за кілька тижнів до відступу звідти. Політичні кроки української влади зі створення військово-цивільних адміністрацій для Нової Каховки та інших населених пунктів, які поки що окуповані, також вказують на готовність до наступу і звільнення лівобережної частини Херсонської області. 

Майже скрізь росіяни будують укріплення - це означає, що вони повністю відмовилися від ідеї наступу у найближчі місяці. За даними самих же російських "діячів" типу Гіркіна - у них відчувається дефіцит снарядів для артилерії, тому замість артилерії росіяни почали застосовувати танки. Це є результатом як некомпетентного застосування росіянами артилерії так і системного знищення всіх російських тилових баз на відстань до 80 км від лінії зіткнення. Тому висловлювання голови так званого парламенту окупованого Криму Константинова про російські зазіхання на Одесу, Миколаїв та Київ слід розглядати як маячну божевільного і ніяк інакше.

Кількість "хороших русских" вже перевищила 99 тисяч - і завтра-післязавтра їх буде вже більше 100 тисяч. Разом з втратами пораненими, які у 3-5 разів більше, це означає, що зараз всі російські сухопутні війська мирного часу, тобто до 24 лютого, це піхота, танкісти, десантні частини, морська піхота, яких загалом за штатом було біля 400 тисяч, вже повністю знищені. Зараз у армії росіян воюють лише залишки кадрових підрозділів, чмобіки, мобілізовані з так званих "лднр" та зеки-вагнерівці. При цьому у них є великі проблеми з забезпеченням, навчанням та якістю оснащення. Втім, розслаблятися не треба - оця маса має велику чисельність, яка може зрости, має багато техніки.

Напередодні путін відвідав білорусь та тамошнього картопляного диктатора лукашенка. Він, скоріше за все, дуже активно підбурював картопляного і вусатого до вступу у війну - але не зміг. Хоча росія активно використовує білоруські аеродроми для своєї авіації, отримує з білоруських запасів техніку та боєприпаси, справжньої загрози від лукашенка нема. Чому? Тому що армія білорусі невелика та малобоєздатна. Однак різноманітна російська активність у білорусі створює потенційну загрозу вторгнення, дає росіянам можливість підготовки нових мобілізованих частин та дає підстави фактично вважати білорусь просто окупованою територією - не самостійною державою.

У сфері зовнішньої політики слід зазначити висловлювання британського прем'єра Ріші Сунака про те, що росія повинна відступити з усіх окупованих територій, повернувши територіальну цілісність України до кордонів 1991 року - це є головною умовою початку перемовин про мир. Це показує, що саме українська точка зору про майбутній мир стає панівною у всьому цивілізованому світі. 

comments powered by HyperComments