Оперативна інформація 26 грудня: чому росіяни не змогли завдати ракетний удар (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 26 декабря 2022, 19:09
Сьогодні мав би відбутися черговий масований ракетний удар росіян по Україні - але не відбувся. Що ж трапилося? Що відбувається в Одесі, яка ситуація у Чорному морі та по лінії зіткнення? Йде 306-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Оперативна інформація 26 грудня: чому росіяни не змогли завдати ракетний удар (ВІДЕО)

Всі останні дні в Одесі та Одеській області спокійно і без ворожих обстрілів. Але регулярно лунають повітряні тривоги, іноді по кілька разів на день.

Всі останні дні я спостерігав за різними ознаками підготовку росіян до нового масованого ракетного удару. Зокрема, ще з 22 грудня у Чорному морі постійно перебувають 3-4 російських ударних кораблі - "Каліброносці", на відміну від попереднього періоду, коли протягом шести днів з 17 по 22 грудня в морі не було жодного "Каліброносця". Просто так російський флот таку активність останнім часом не розвиває - і це натяк на те, що вони дійсно готуються завдати ракетного удару.

Також можна було побачити незвичну активність російської стратегічної авіаціїї. Вони зосередили протягом суботи-неділі більше десятка бомбардувальників Ту-95 та Ту-160.

За традицією останніх двох місяців, сукупність цих факторів вказувала на те, що саме у понеділок зранку росіяни, як у жовтні, як у листопаді, як вже у грудні, з самого ранку почнуть випускати ракети - одночасно з літаків та кораблів, щоб цей удар виглядав комбінованим та відбувався з різних напрямків. Тобто, це могло б бути до 24 морських "Калібрів" (16 з двох надводних кораблів та 8 з двох підводних човнів) і від 40 до 60 авіаційних крилатих ракет типу Х-101. Та вже сьогодні вдень у них в морі залишився всього один надводний ракетний корабель і два підводних човни з загальним залпом до 16 "Калібрів".

І це свідчить, що щось пішло не так. У росіян.

 Так, у росіян дійсно сталося дуже багато халепи.

Спочатку на одному з білоруських аеродромів згорів винищувач МіГ-31 - один з небагатьох літаків саме цієї моделі, які у експериментальному порядку пристосовані для запусків гіперзвукових ракет "Кинджал". Але тут є декілька ремарок. Самих цих ракет росіяни встигли за кілька років до 24 лютого виготовити лише 47-48 штук і при цьому вже випустила 30 чи навіть більше. А винищувачі МіГ-31 - це найаварійніші російські літаки, яких з приблизно 520 випущених взагалі з 1970-х до 1994 р. вже втратили лише через аварії понад 50. Тому масованої загрози від таких ракет чекати не треба - їх дуже мало, та обладнаних для їх запуску літаків ще менше, менше 10. Це 3-4 тих самих МіГ-31, одного з яких вже нема, це один експериментальний бомбардувальник Ту-160, який як раз був пошкоджений чи навіть знищений під час удар дроном по авіабазі Енгельс та ракетний крейсер "Петр Великий" зі складу північного флоту. Ще один нюанс - ракети "Кинджал" є авіаційною модифікацією ракет "Іскандер", які використані більш ніж на 90% і їх росіяни вже не можуть виробляти через санкції. Тому для росіян ті пару десятків "Кинджалів", які ще залишилися - це просто зброя останнього шансу і не більш того.

А потім сьогодні вночі на авіабазу Енгельс вже вдруге за останній час прилетів дрон та зробив там велику бавовну. Мова йде про як мінімум трьох "200-х" з персоналу аеродрому. Я досі не знаю - чи пошкоджені були там якісь літаки, але одне знаю достеменно. Дрон впав як раз з вантажем "бавовни" як раз у будівлю центру управління польотами, тобто диспетчерський пункт і штаб всієї авіабази. Після цього росіяни почали передислоковувати свої стратегічні бомбардувальники на інші аеродроми. І тут слід розуміти, що у російської стратегічної авіації на всю величезну територію росії залишилося всього дві таких авіабази - ота сама в Енгельсі та аеродром Українка аж в Амурській області. Окрім того, ще є дві придатні до прийому таких літаків морські авіабази тихоокеанського флоту (одна з яких аж на Камчатці в Єлізово) та ще одна в Оленегорську поблизу Мурманська. І все.

Аеродром в Енгельсі розташований у 700-800 км від лінії зіткнення і цілком доступний для всіх перспективних українських безпілотників, як ударних, так і камікадзе з дальністю від 600 до 1200 км, які зараз у великій кількості приймаються на озброєння. І тому ми бачимо, що єдина авіабаза стратегічної авіації росії у її європейській частині - не у Сибіру, чи на березі Баренцевого моря чи на Камчатці, вона опинился під ударами українських безпілотників.

Окрім того, окремі випадки "бавовни" сьогодні трапилися у росіян в Криму біля Євпаторії та у Курській області - все поза межами ракет HIMARS. Це вказує на можливість ударів або дронами з повітря, або під час спецоперацій.

Саме таким чином росіяни відзначили день сил ППО, який у них святкують як раз 26 грудня. Удар українського безпілотника по дуже важливій авіабазі російської стратегічної авіації, причому вже другий удар - це ознака високої якості роботи системи російської ППО та дуже гарна реклама радарів, ЗРК та інших зеніток. Тому закликаю всіх диктаторів світу - купуйте російське ППО, через нього пролетить будь-який дрон та завдасть невідворотнього удару. 

Напередодні нас дуже активно попереджали про можливість масованого російського удару і представники оперативного командування "Південь", і навіть президент України - з загальним тоном про те, що росіяни спробують зіпсувати нам цими ударами новорічні свята. Однак сьогоднішнє відведення стратегічних бомбардувальників та факт того, що росіяни не завдали удару як раз сьогодні, показує нам одну дуже важливу річ. Успішний удар по авіабазі в Енгельсі на певний час вивів з гри російську стратегічну авіацію. А завдавати удару лише з моря для росіян нераціонально - тому що можливості їх чорноморського флоту не дають їм змоги зробити удар дійсно масованим. Тому слід вважати, що вдалося завдати успішного превентивного удару - і вже увечері 26 грудня у тому самому Енгельсі вже вдруге лунає повітряна тривога. Хоча росіяни можуть спробувати ще.

До речі, за інформацією служби зовнішньої розвідки України, у росіян залишилося ракет ще на 2-3 удари, таких приблизно як 5 чи 16 грудня - тобто по 60-70 ракет за раз. На початку грудня їх можливості оцінювалися у 3-4 таких удари.

По лінії зіткнення дуже важливих змін досі немає. Але є нові ураження російських штабів та баз забезпечення. А кількість "хороших русских" перевищила 102 000. 

comments powered by HyperComments