Новий потужний ракетний обстріл України: Одеська область стала однією з цілей (ВІДЕО)

Суббота, 14 января 2023, 19:01
14 січня росіяни здійснили черговий потужний ракетний обстріл України, до якого вони довго готувалися. Головні події в Одесі, по лінії фронту та на морі, а також про новий рівень допомоги Україні від Заходу. Йде вже 325-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Новий потужний ракетний обстріл України: Одеська область стала однією з цілей (ВІДЕО)

Безумовно, головна подія сьогоднішнього дня - це масований ракетний обстріл України, який росіяни здійснили сьогодні в декілька етапів. Вони запускали ракети з моря, з повітря та з сухопутних установок. Чи не найдовше повітряна тривога тривала сьогодні в Одеській області, яка також у певній мірі постраждала. Але про все по порядку.

Спочатку росіяни здійснили вранці ракетний обстріл Києва, який виявився раптовим - без повітряної тривоги. Згодом українське командування розповіло на основі аналізу уламків ракет, що стріляли переобладнаними зенітними ракетами С300 чи навіть С400, які летіли по балістичній траєкторії - і це майже унеможливлювало своєчасне реагування. Крім того, реальні пуски ракет росіяни поєднували з імітацією - щоб відволікти та виявити позиції ППО.

Потім після 13-ї години в Україні почалася хвиля повітряних тривог, яка охопила всю українську територію. В Одеській області повітряна тривога була 3 14 по 18 годину - відразу 4 години поспіль.

Всього росіяни випустили у цей час 38 ракет. Це були 23 крилаті ракет "Калібр" з моря та Х-101 з 8 бомбардувальників ТУ95, що летіли над Каспійським морем, а також 5 крилатих ракет Х-22 з бомбардувальників ТУ22 та 5 авіаційних ракет Х-59. Ближче до вечора росіяни випустили ще 5 ракет Х-59.

Загалом з цієї кількості було знищено 25 ракет - це 18 крилатих Х-1010 і "Калібр", а також 7 ракет Х-59. 4 ракети з цієї загальної кількості було знищено над Одеською областю.

На жаль, з 13 ракет, які не було збито, частина дала влучення. В тому числі одна потужна і неточна ракета Х-22 влучила у багатоповерховий житловий будинок у Дніпрі, там є загиблі та багато поранених. Моторошні кадри всі бачили. Одна ракета влучила в інфраструктурний об'єкт в Одеській області неподалік від самої Одеси. Окрім того, в Одеській області уламками збитої ворожої ракети пошкоджена портова інфраструктура, яка задіяна у "Зерновому коридорі". Є влучення в об'єкти критичної інфраструктури у Львові, Вінницькій та Харківській областях. 

Тому Харків та Харківська область на певний час повністю знеструмлені, зупинилося метро, є ризик знеструмлення та припинення подачі води у Львові. В Одесі вдень запровадили екстрені аварійні відключення та повернули у депо електротранспорт. Загалом пошкоджені дві потужні теплові електростанції, одна з яких тимчасово припинила роботу,

Важливо розуміти, що росіяни трохи більше двох тижнів накопичували запас ракет для сьогоднішнього удару - і спромоглися випустити лише 38 ракет. При цьому лише 28 - це далекобійні крилаті ракети, до яких вони додали ще 10 ракет Х-59 малої дальності та певну кількість зенітних ракет, які використовуються у якості балістичних ракет "земля-земля". Це ознака вичерпаності запасів ракет у росіян - з кожним ударом вони запускають все менше і менше ракет.

Цікаво також зазначити, як відбувалася підготовка до удару з моря. 

Після досить довгого періоду послаблення активності російський чорноморський флот вранці 14 січня таки вивів у море досить значні сили, про що ми попереджали у минулому огляді, присвяченому підготовці росіян та дислокації їх кораблів за 9-12 січня. Скоріш за все, росіяни просто чекали, коли у Чорному морі вгамується шторм. Ще вчора, 13 січня, в морі не було російських ракетоносців і загрози ракетного обстрілу для Одеси не було.

Станом на ранок 14 січня за даними ВМС України у морі перебували 7 російських кораблів, серед яких було 3 ракетоносця з 20 "Калібрами" - два надводних та один підводний. У середині дня 14 січня по інформації оперативного командування "Південь" ЗСУ, росіяни вивели у море ще один надводний ракетоносець. А після 14-ї години - ще один.

Таким чином, Одесі та іншим містам України загрожували 36 ракет "Калібр" - 32 (по 8) на чотирьох надводних кораблях та 4 на одному підводному човні. Загалом у морі перебуває 5 ракетоносців.

Дефіцит ракет росіяни компенсують імітацією ракетних пусків, запуском порожніх "болванок" та виводом в море більшої кількості кораблів-ракетоносців, ніж реальної кількості ракет на них. Однак, все ж таки певна кількість ракет вражає наші об'єкти, що свідчить про ретельну підготовку росіян до ударів.

Ситуація на фронті прикута до міста Соледар, що трохи північніше Бахмута. Як повідомляє Генштаб, зараз тривають важкі бої за Соледар, де ЗСУ цілодобово відбивають атаки ворога. Окупанти зазнають великих втрат. Також росіяни наступають на лиманському, авдіївському та новопавлівському напрямках. На куп’янському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення, а на запорізькому та херсонському — обороняється. При цьому зафіксована передислокація російських військ з лівобережної частини Херсонської області.

У сфері міжнародної допомоги Україні союзники остаточно відмовилися від обмежень на постачання важкої зброї. Пару днів тому Польща символічно передала Україні першу роту танків німецького виробництва "Leopard-2", це 14 танкків. Сьогодні Великобританія почала передачу танків "Challenger-2" - всього 12 машин, один ескадрон. Ці перші символічні кроки означають лише одне - це початок справді великих поставок. Вже 5 держав НАТО виявили бажання надати Україні німецькі танки "Leopard-2", яких загалом, наприклад, з Польщі, Німеччини, Канади, Греції та Іспанії можна набрати 200-300 одиниць, як раз стільки, скільки потребує Залужний. Також ще кілька десятків "Challenger-2" зможе надати загалом Великобританія - але лише тому, що у неї самої  танків небагато. Справді великі масштаби постачання танків у кількості у 100 чи більше машин можуть бути від США - і це будуть танки "Abrams". Окрім того, у 2023 році Україна отримає від союзників ще 120 танків Т-72 радянського зразка.

Танки стандарту НАТО мають, загалом, більшу на 10-20 тон вагу за танки радянського зразка, які зараз застосовують і Україна, і росія. Це пов'язано з зовсім різними концепціями застосування танків. Той же СРСР планував великі танкові наступальні операції у Європі, не зважаючи на втрати - і тому була важлива кількість танків, їх маневреність та озброєння. У НАТО ж цілком адекватно оцінили тоді ситуацію і зробили ставку на дії танків у обороні, де була важлива їх захищеність та виживання екіпажу. Саме через це різниця у масі радянських та НАТівських танків у випадку НАТО пішла на посилення захисту та системи управління - для того, щоб успішно воювати меншою кількістю. І дві війни проти Іраку показали, що так воно і є - відносно невеликі підрозділи на танках зразка НАТО успішно громили великі танкові з'єднання армії Саддама Хусейна, не зазнаючи втрат зовсім. 

Зараз же, коли росія зазнала катастрофічних втрат у танках - більше 3000 одиниць та вимушена воювати на старому металобрухті типу Т-62, поява на фронті одного чи кількох потужних ударних з'єднань у складі ЗСУ, укомплектованих танками стандарту НАТО при відповідній підтримці артилерії, ракетних установок та авіації здатна кардинально змінити ситуацію. Але від означеного зараз початку передачі танків до формування однієї чи кількох нових танкових бригад на "Леопардах", "Челленджерах" та "Абрамсах" пройде не менше місяця, а то й півтора-два місяці. І це саме той час, за який росія ще може щось зробити на фронті - тобто продовжувати наступати так, як зараз у Соледарі та під Бахмутом методом піхотного штурму з величезними втратами. 

Після цього ж, навесні 2023 року, росіян чекає великий наступ ЗСУ. Який вони не зможуть зупинити - адже кадровий склад російської армії вже загинув. А сотні тисяч погано озброєних "чмобіків" майже без підтримки артилерії та бронетехніки нічого не зможуть вдіяти проти сучасної та оснащеної новою зброєю визвольної армії України.

І саме тоді відбудеться справжня демілітаризація росії. Так, щоб у неї не залишилося жодної ракети, жодної пускової установки, жодного заводу для виробництва ракет, жодного інженера для їх розробки та жодної копійки для закупівлі ракет за кордоном. Лише десь там за залізною завісою будуть сидіти біля телевізорів чи радіоточок у таборах новітнього ГУЛАГу росіяни та у перервах між працею на лісоповалі молитися на свого найвеличнішого лідера всіх часів путіна, який забезпечив їм таке життя.

comments powered by HyperComments