Танки і літаки: яка техніка потрібна для перемоги України (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Пятница, 3 февраля 2023, 12:18
В студії одеського телеканалу "Перший міський" аналізуємо останні рішення про надання Україні військової техніки - танків та авіації.
Танки і літаки: яка техніка потрібна для перемоги України (ВІДЕО)

В студії телеканалу "Перший Міський. Одеса" розповідаю про постачання Україні танків стандарту НАТО - у якій кількості, у які терміни, від яких країн та яких моделей. Чим танки НАТО відрізняються від танків радянського зразка? Яких результатів слід очікувати від отримання таких танків у значній кількості? Які перспективи отримання Україною сучасної авіації - наприклад літаків F-16 та A-10. 

Всі деталі - у відеосюжеті.

Нещодавно відбулася чергова конференція союзників України у Рамштайні, на якій було прийняте принципове рішення про надання Україні танків стандарту НАТО. Чергова така конференція відбудеться 18 лютого, і на ній вже предметно будуть обговорювати питання надання Україні авіації.

Принципове рішення про надання Україні танків вже прийняте обома державами, які є виробниками танків у великих кількостях - це США та Німеччина. І підсумувати це можна наступним образом. Загалом так чи інакше погоджено отримання Україною 300-310 танків, серед яких будуть, в тому числі, 60 танків від Польщі радянського стандарту та 240-250 танків стандарту НАТО. І це лише початок, тому що з весни 2023 року слід чекати додаткових, дійсно масових поставок.

З цієї кількості приблизно 120-140 танків будуть у першій партії, яку Україна отримає приблизно в березні та квітні. Це будуть танки німецького виробництва "Леопард 2" від Польщі, самої Німеччини, Іспанії, Норвегії, а також вказані 60 польских танків інших моделей на основі Т-72. Починаючи з травня слід чекати британські танки "Челленджер 2" у кількості до 14 штук, подальші поставки "Леопардів" по мірі їх відновлення з консервації у різних країнах. А ось американські "Абрамси" будуть аж у кінці 2023 року у великій кількості, хоча я не виключаю надання їх у символічній кількості, як це роблять британці, досить швидко. Всього для початку погоджена передача 31 американського танка, потім буде набагато більше. Є можливість і отримання французьких танків "Леклерк" - але, з врахуванням їх загальної кількості у складі французької армії, це теж буде суто символічно 12-14 машин для того, щоб відзначити вклад Франції у справу перемоги.

Українські танкісти вже відправилися на навчання до Великобританії, США, Польщі та Німеччини.

Загалом, у березні та квітні Україна зможе сформувати за рахунок цього першу танкову бригаду на "Леопардах", потім починаючи з літа - і інші бригади на танках стандарту НАТО. Поява на фронті таких потужних ударних частин, які по всім технічним параметрам переважають танки радянського зразка, дозволить ЗСУ досягти оперативного чи навіть стратегічного успіху на тій чи іншій ділянці фронту. А поки що в Україну везуть великими партіями важкі БМП.

До практичного обговорення постачання авіації ще рано. Однак Нідерланди першою з держав НАТО заявили про перспективу передачі Україні всіх чи частини своїх винищувачів F-16, яких вони мають 61 літак. З кожним днем все більше високопоставлених військових та політничних діячів у США заявляють про необхідність надання Україні літаків - мова йде про винищувачі F-16 та штурмовики А-10 "Тандерболт". Водночас Німеччина та Великобританія поки що категорично відмовляються надавати Україні літаки - і це, головним чином, через невелику кількість літаків у повітряних силах цих країн.

Також постійно каже про надання авіації міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. І тут згадується також можливість постачання французьких винищувачів "Міраж" чи шведських "Гріпен".

Також про надання Україні літаків "МіГ-29" заявляє Словаччина за умови їх заміни на інші винищувачі. Так чи інакше, чекаємо наступного "Рамштайну", де від слів перейдуть до справи.

comments powered by HyperComments