Чому в Одесі немає світла: обстріли і аварії (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Воскресенье, 5 февраля 2023, 13:16
Розбираємося, що саме трапилося з електропостачанням в Одесі та Одеській області, чому трапилася аварія і хто в цьому винен (спойлер - навіть прізвище відомо) і як вийти з ситуації.
Чому в Одесі немає світла: обстріли і аварії (ВІДЕО)

Отже, з вечора 3 лютого Одеса фактично переживавє справжній блекаут - коли енергосистема не справляється з навантаженням та майже повністю виходить з ладу. 

Перша аварія трапилася увечері 3 лютого, внаслідок цього на кілька годин майже до півночі Одеса та кілька районів Одеської області опинилися знеструмленими.

А друга аварія сталася вже вранці 4 лютого на одній з магістральних підстанцій, де навіть виникла пожежа. Справа у тому, що буквально всі великі електропідстанції у Одеській області зазнали тих чи інших значних пошкоджень в результаті російських ракетних ударів. І те обладнання, що працювало - воно працювало в умовах ремонту буквально нашвидкуруч та в умовах перевантаження. От воно і не витримало.

І тому відразу назову прізвище головного винуватця того, що в Одесі немає електрики - це путін. Якби не його злочинні накази - ніхто б не запускав ракети, ніхто б не руйнував нашу енергетику, наші міста і не знищував Україну і українців. І в цих жахливих умовах енергетики дійсно роблять все можливе, щоб хоч якось відремонтувати пошкоджену інфраструктуру - в очікуванні наступного удару, без необхідних комплектуючих, трансформаторів тощо.

Ситуація з електроенегретикою саме в Одеській області зараз найгірша в Україні. І тут наскільки я пам'ятаю шкільний курс географії, ситуація наступна.

Електроенергія, яку генерують на великих атомних, теплових чи гідроелектростанціях, йде зазвичай напругою 750 чи 330 тисяч вольт, також є лінії на 220, 400, 500 кіловольт змінного струму та 800 кіловольт постійного струму. Вони подають електрику на великі розподільчі підстанції, з яких йдуть лінії по 110 кіловольт на районні та інші розподільчі підстанції, а також на залізницю з окремим від всього іншого енергогосподарством. Відповідно, від підстанцій, які отримують 110 кіловольт, розходиться мережа ліній з напругою 6 або 10 тисяч вольт по вже зовсім невеликим трансформаторним підстанціям, з яких йде вже струм напругою 380 і 220 вольт безпосередньо по будинкам та на підприємства.

Одеська область виявилася чи не єдиним регіоном України, де немає взагалі потужних електростанцій. Це тому, що за радянських часів всі основні потужності зосереджувалися на Молдавській ГРЕС, яка розташована у місті Дністровськ, на території невизнаного Придністров'я. Ця електростанція зараз не підключена до енергосистеми України. І тому Одеська область повністю залежить від постачання електроенергії з інших регіонів України, наприклад - від Південноукраїнської АЕС. Також є певна кількість вітрових та сонячних електростанцій, але їх сумарної потужності, особливо за поганої погоди та вночі, ледве-ледве вистачає для заживлення об'єктів критичної інфраструктури - тобто лікарень, пологових будинків, котельних та стратегічних об'єктів.

Саме тому росіяни навмисне б'ють по магістральним підстанціям, щоб вивести з ладу основні потужності з розподілення електроенергії. А також по енергоблокам теплових електростанцій - тому що бити атомним чи гідроелектростанціям - це спричинити масштабну ядерну чи техногенну катастрофу на всю Європу. Цього навіть путяра боїться.

За рахунок великої кількості електростанцій, підстанцій та ліній електропередач більшість областей України мають можливість при руйнуванні однієї-двох великих підстанцій, які перетворюють струм у 330-500-750 кіловольт у 110 тисяч вольт - є можливість подавати струм по великій кількості інших підстанцій та ліній електропередач, об'єднаних у єдину систему. 

Одеська область ж опинилася у своєрідному "енергетичному тупику" даної системи - і тут руйнування чи аварія на одній-двох великих підстанцій означає майже повний блекаут для всього регіону.

Що ж зараз робиться для того, щоб повноцінно відновити подачу електрики в Одесу? Утворений навіть урядовий штаб, вчора до Одеси приїхали міністр енергетики Галущенко та голова "Укренерго" Кудрицький. Цей штаб працює фактично у режимі 24/7.

Після певного ремонту та задіяння резервів вже подали електрику на всю критичну інфраструктуру Одеси. Тому має воду і центральне опалення. Зі світлом уже близько третини споживачів. Наступне завдання - якомога швидше повернути електрику до решти житлових будинків. Вже зараз до Одеси  прямує 31 потужний генератор. Є рішення про передачу до Одеси мобільної газотурбінної електростанції на 25 мегават, але її монтаж та підключення займе кілька тижнів. Є домовленості про підключення турецьких пловучих електростанцій приблизно на Дунаї у румунських територіальних водах для їх безпеки - але це теж займе певний час. Тому зараз значну кількість об'єктів критичної інфраструктури переводять на живлення від автономних генераторів, щоб спрямувати ту електроенергію з мережі, що звільняється - для житлових будинків. У першу чергу - тих житлових будинків, де немає газу і все залежить від електрики, це головним чином багатоповерхівки.

Стратегічним вирішенням проблеми було б будівництво в Одеській області потужної електростанції. Саме це почали робити ще за часи СРСР - коли біля Одеси у містечку Теплодар почали будувати атомну електростанцію. Але її так і не добудували після Чорнобильської катастрофи. Згодом ці плани неодноразово піднімали знову у контексті будівництва вже тої чи іншої теплової електростанції - але так і не здійснили. Тому після війни як раз буде слушний момент повернутися та створити поблизу Одеси потужну електростанцію.

Так чи інакше - але цю енергетичну кризу ми подолаємо.

comments powered by HyperComments