Оперативна інформація: атаки дронів на Одесу, ситуація у Чорному морі та на фронті (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Среда, 5 апреля 2023, 09:29
Аналізуємо загальну оперативну ситуацію станом на початок квітня в контексті нічної атаки дронів на Одесу, ситуації у Чорному морі, положення на фронті та вірогідності контрнаступу ЗСУ.

У студії одеського телеканалу "Перший міський" обговорили поточне стратегічне становище та нічні атаки дронів на Одесу. Всі подробиці у відео.

Здійснена росіянами в ніч на 4 квітня повітряна атака дронами-камікадзе на Одесу свідчить про те, що ворог продовжує розглядати саме Одесу як одну з своїх найважливіших цілей. Перед цим декілька схожих атак проводилися з північного напрямку по Києву та іншим українським містам. А цього разу - атака була з півдня, зі стартом дронів з південного узбережжя Азовського моря. Те, що над Одесою більшість дронів збили - свідчить про зростання можливостей системи ППО у цьому сегменті, в тому числі і завдяки створенню мобільних та добре оснащених груп для "полювання" за дронами. На жаль, три дрони влучили в одне з підприємств.

Саме тому одесити можуть теж підключитися до посилення системи ППО - наприклад, задонатившим тим чи іншим перевіреним волонтерам, що постачають високотехнологічне обладнання для ЗСУ.

В Криму у росіян паніка. Вони скрізь на узбережжі створюють укріплення на випадок українського морського десанту. Це тому, що вони дійсно бояться ВМС України, які мають всього один невеликий десантний корабель, не мають жодного ударного чи ескортного корабля. Чорноморський флот росії, який налічує 5 надводних ударних ракетних кораблів, ще з десяток ескортних, купу катерів, 5 підводних човнів та 11 десантних кораблів, не може протистояти українським ВМС - інакше б на кримському узбережжі не будували б укріплення. Або вони таким чином "пиляють" бюджет.

У Чорному морі загроза ракетного удару росіян зберігається постійно. Та чи інша комбінація ракетоносців в морі залежить від погоди та конкретних намірів противника. Атакувати Одесу безпосередньо вони не можуть, але запускати ракети з кримських прибережних вод, з-під "зонтику" берегової ППО росіяни ще можуть. Кораблі росіян взагалі не мають адекватних систем ППО, і тому навіть на два єдиних кораблі, що мають штатні ЗРК великої дальності, фрегати "Адмирал Ессен" та "Адмірал Макаров", почали ставити сухопутні зенітно-ракетні комплекси. Атаки українських морських дронів значно знизили активність російського флоту, який тримають у напруженні навіть у його "захищеній" головній базі Севастополі. Дрони навіть проривають бонові загородження на вході в Севастопольську бухту, "перестрибуючи" їх.

На фронті російський наступ захлинувся. В той час, коли росія вводить до ладу з резерву танки Т54 та Т55, протитанкову артилерію часів Другої світової - Україна готує сили на основі сучасних західних танків Leopard, Challenger 2, Abrams та іншо бронетехніки.

Про напрям цього контрнаступу ЗСУ краще не казати - тому що командування зробить росіянам величезний і несподіваний сюрприз. Тим паче, що міністр оборони анонсував контрнаступ на квітень-травень. А президент України заявив, що у росіян ще поки є час забратися з окупованих територій, поки їх не знищили.

comments powered by HyperComments