Росіяни розбомбили російський обласний центр Бєлгород (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Пятница, 21 апреля 2023, 10:10
Увечері 20 квітня російське місто Бєлгород здригнулося від потужного вибуху. Що ж там трапилося?
Росіяни розбомбили російський обласний центр Бєлгород (ВІДЕО)

Пізно увечері 20 квітня у російському обласному центрі Бєлгороді серед багатоповерхової житлової забудови пролунав дуже потужний вибух. На його місці утворилася величезна воронка, одну з автівок закинуло на дах сусідньої крамниці. Детальніще у нашому відеоогляді.

Деякий час журналісти та експерти намагалися зрозуміти, що ж там трапилося. Чи це був "прильот", чи це була диверсія, чи це вибухнула машина, яка в цей час просто їхала вулицями Бєлгороду?

Остаточну крапку поставило російське державне медіа "РІА Новості". Там написали, що з російського винищувача Су-34 стався "нештатний схід боєприпасу", який впав на Бєлгород. Згодом це підтвердило і міністерство так званої оборони росії.

Тобто, вперше на офіційному рівні на росії вказали, хто насправді постійно обстрілює та бомбить Бєлгород - сама ж росія. Так, ми розуміємо, що в даному випадку мова йде про випадкову подію, адже бомба, яка впала на Бєлгород, була призначена для одного з українських міст, скоріше за все лвона була націлена на Харків.

Мова йде про плануючу авіабомбу - фактично звичайну стару бомбу вагою 500 або 250 кг, на яку навішують крила, стабілізатори, та апаратуру керування. На Росії почали виробляти і нові бомби такого типу вагою півтори тони. Фактично ж мова йде про технологію, яку на своєму рівні системи керування вперше застосували німці під час Другої світової війни, коли у вересні 1943 р. потопили італійський лінкор "Рома", який йшов здаватися союзникам після капітуляції Італії.

Поки що українська ППО не мала можливості збивати такі плануючі авіабомби. Але отрмання сучасних ЗРК Patriot дає можливість тепер збивати не лише бомби такого типу, а й їх носії на дистанції скидання бомб.

comments powered by HyperComments