Як росіяни зруйнували Широківську громаду на Миколаївщині

Олександр Вельможко  |  Вторник, 2 мая 2023, 10:10
Ми продовжуємо показувати, як виглядають міста і села півдня України, які понівечила війна. Цього разу ми відвідали невеличку Широківську громаду у Миколаївській області.
Як росіяни зруйнували Широківську громаду на Миколаївщині

До початку війни це була, мабуть, одна з найменших громад не лише в Миколаївській області, а й по всій Україні - Широківська громада. Всього 7 невеличких сіл і менше чотирьох тисяч населення загалом - ось і вся громада, що розташована на шляху від Миколаєва до Снігурівки. Це села Поляна, Степове, Широке, Любине, Новопетрівка, Покровське і Червона Долина.

Такий малий розмір громади пояснюється дуже просто. Саме тут розташована основна частина і, головне, офіційно зареєстрований та сплачує державі податки, агрохолдинг "Нібулон". 

Станом

Під час війни громада опинилася на майже 8 місяців на лінії фронту. Два села з трьох, що найбільші - Широке та Червона Долина опинилися відразу за позиціями ЗСУ - фактично відразу за лінією фронту, за "передком". Ці села жили з березня по середину грудня під постійними обстрілами, без світла, без артезіанської питної води та без підвозу продуктів. 

Як нам розповідає голова громади Сергій Пересунько, з 22 березня і по 14 листопада 2022 року тут йшли активні бойові дії. Росіяни майже безперервно обстрілювали і українські позиції, і села за ними. Одного дня, за словами Сергія, за кілька годин, сидячи у підвалі, він нарахував 98 "прильотів" снарядів та мін. 

Але найбільші пошкодження завдали два авіаудари, які росіяни 22 та 25 березня цілеспрямовано здійснили по селам Червона Долина і Широке.

У Червоній Долині вщент зруйнована школа від прямого влучення авіабомби, поруч з нею - величезна, зараз закидана гілками, воронка від вибуху ще однієї бомби. Іншим влученням розбито дитячий садок. Зруйновано та пошкоджено багато приватних житлових будинків. Загалом же у селі знищено біля 60% всієї забудови.

Зруйновано і величезний коплекс зі зберігання та переобки агропродукіії " Нібулона".

Набагато гірше у селі Широке, яке було ще ближче до лінії фронту. Тут взагалі зруйновано та непридатне до відновлення 95% всіх будівель. Однак саме тут громада власними силами та за допомоги благодійних фондів і волонтерів почала відбудовувати будинок культури для того, щоб розмістити в ньому дитячий садок та початкову школу. 

Дещо краще ситуація у селі Новопетрівка - воно було окуповане і не зазнало таких руйнувань. "Справа в тому, що українські військові не обстрілювали села, вони дуже точно і влучно знищували окупантів на їх позиціях і не руйнували будівлі" - пояснює Сергій Пересунько.

Зберігається мінна небезпека. Навколишні поля, лісопосадки та навіть значна частина присадибних ділянокдосі заміновані чи містять нерозірвані боєприпаси. Сапери працюють, та ще у березні на території громади траплялися випадки підриву на мінах автівок.

Однак, ситуація дещо покращується та налагоджується. Ще у лютому, коли авто вперше побував у Широківській громаді, тут мешкали загалом всього біля 1200 чоловік - інші виїхали під час бойових дій, не працювали крамниці, лише щойно відновили електропостачання. А вже у кінці квітня населення громади становило до трьох тисяч чоловік - люди повертаються. У Червоній Долині вже працює пара крамниць, є Старлінк, що забезпечує зв'язок. Завдяки волонтерам, в тому числі фонду "Буджак Реліф", громада забезпечується паливом, продуктами, генераторами, будівельними матеріалами тощо. 

А на подвір'ї зруйнованої школи чуино дитячий гомін - попри все, хлопці вже грають у футбол.

comments powered by HyperComments