Як НАТО посилює українську авіацію винищувачами МіГ-29 і F-16

Олександр Вельможко  |  Воскресенье, 21 мая 2023, 14:44
Аналізуємо, яким чином Україна отримала від союзників винищувачі МіГ-29, а зараз вже почався процес передачі Україні винищувачів F-16.
Як НАТО посилює українську авіацію винищувачами МіГ-29 і F-16

У нашому відео короткий аналіз - як НАТО та інші союзники посилюють українську авіацію. Від перших планів передачі Україні літаків МіГ-29 ще у березні 2022 року до реальної передачі всіх польських та словацьких винищувачів МіГ-29 у березні - квітні 2023-го. Як від розмов про передачу Україні винищувачів F-16 союзники перейшли до справи і протягом травня 2023 року була створена авіаційна коаліція, яка з дозволу США надасть Україні першу партію в 40-50 F-16. Першими можуть бути від 12 до 18 винищувачів - повна ескадрилья, вже наприкінці літа чи на початку вересня. А далі буде більше.

На початку війни, яку розв'язала росія проти України 24 лютого 2023 р. Україна мала біля 100 бойових літаків - винищувачі Су-27 та МіГ-29, бомбардувальники Су-24, штурмовики Су-25 та інші. Ця авіація зазнала певних втрат.

Перші розмови про поповнення української авіації почалися ще навесні минулого року, у березні 2022 р. Мова йшла тоді про можливість передачі винищувачів МіГ-29 та штурмовиків Су-25 від Польщі, Словаччини та Болгарії - загалом до 70 літаків, 54 МіГ-29 14 Су-25. Але без Болгарії це було вже 40 МіГ-29. Але через початок російського наступу на Донбас та більш нагальних питань постачання систем ППО, артилерії, боєприпасів та ракетних систем типу HIMARS постачання авіації зняли з порядку денного.

Але передача Україні танків, принципове рішення про що було прийняте наприкінці 2022 року, зробило можливим перейти до наступного етапу військової допомоги - авіаційного.

У березні - квітні 2023 року Україна отримала винищувачі МіГ-29 від Польщі та Словаччини - загалом на даний момент біля 20 польських та 13 словацьких, які пройшли модернізацію та здатні застосовувати зброю стандарту НАТО. Передача болгарських літаків все ще неможлива через політичний курс цієї країни. Тому подальшим кроком посилення української авіації стало питання про передачу сучасних літаків західного стандарту.

Першими стали Нідерланди, які ще у січні 2023 р. подали офіційний запит до США про можливість передачі Україні винищувачів F-16. Після передачі майже всіх доступних літаків радянського стандарту на початку травня ми побачили цікавий збіг обставин. Майже одночасно Великобританія оголосила про передачу Україні далекобійних авіаційних ракет Storm Shadow, які можуть застосовуватися як з західних літаків, так і з модернізованих МіГ-29 та навіть наявних у України бомбардувальників Су-24. І майже відразу Великобританія оголосила про початок підготовки українських пілотів для роботи на винищувачах F-16 - а це такий процес, який просто так оголошувати не будуть. Тобто, приниципове рішення про надання Україні F-16 на початку травня вже було прийняте.

Далі Великобританія і Нідерланди створили "авіаційну коаліцію" для постачання в Україну F-16. До неї приєдналася Бельгія, яка може навчати українських пілотів та Польща, яка може навчати пілотів та створити авіахаб для сервісного обслуговування та ремонту, захищений від нападів росіян. Про готовність надати літаки оголосили Нідерланди та Данія, які зараз міняють винищувачі F-16 на новітні F-35. Сама ж Великобританія не має F-16, а свої "Тайфуни" надати не може.

Загалом Нідерланди мали на початок 2022 року 61 літак F-16, з яких 12 продала, залишилося 48. Данія має 44 F-16, з яких біля 30 боєготові. Таким чином, сумарно ці дві країни можуть досить оперативно передати 40-50 винищувачів - і це збігається з цифрами потреб України, озвученими міністром іноземних справ Дмитром Кулебою.

Справа залишалася за дозволом США - і цей дозвіл фактично був отриманий. Про це заявив спочатку держсекретар США Ентоні Блінкен, а потім на форумі країн G7 і президент США Джо Байден.

Почати передачу літаків F-16 планується вже восени 2023 року - після навчання пілотів. Перші літаки у кількості 12-18 одиниць, що складає повноцінну ескадрилью, за словами речника повітряних сил України Юрія Ігната, союзники можуть фактично надати вже у серпні - вересні.

Винищувачі F-16 здатні застосовувати весь спектр ракетного озброєння стандарту НАТО. Завдяки своїм характеристикам вони можуть ефективно боротися з будь-якиими російськими літаками та мати при цьому значну перевагу при вирішенні задач ППО України, контролю українського повітряного простору та завдання ракетних ударів по ворогу на окупованих територіях. Справа у тому, що українська влада обіцяє не застосовувати отриману від союзників зброю для ударів по власне російській території.

Таким чином, коли ми побачили фактичну поразку росії на фронті, фактичний стратегічний розгром їх флоту та фіаско їх ракетних ударів - ми скоро побачимо і поразку російської авіації

 

comments powered by HyperComments