Як захистити небо України (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Среда , 6 июля 2022, 13:03
У новому випуску проєкту "А як у них" одеського телеканалу "Перший міський" виступив як військовий оглядач разом із проживаючим у США експертом з виживання Олександро Клімановим та колишнім військовослужбовцем армії Ізраїлю Артемом Шапіро обговорили захист українського неба, системи ППО, ПРО та безпеку під час ракетних обстрілів. 
Як захистити небо України (ВІДЕО)

Детальніше у відеосюжеті телеканалу "Перший міський".

Загалом відзначено підвищення ефективності української системи ППО під час війни, хоча росіяни вже декілька разів публічно оголосили про її повне знищення. Ми можем бачити це на прикладі протидії російським надзвуковим ракетам "Онікс", якими вони обстрілюють Одесу. Раніше ми спочатку чули вибух від "прильоту" таких ракет, а потім сигнал повітряної тривоги, то зараз - вибух від збитої такої ракети і сигнал повітряної тривоги. Українські зенітники навчилися збивати російські крилаті ракети навіть із старих радянських ПЗРК накшталт "Ігла" чи "Стріла". Так збивають навіть надзвукові ракети Х-22. Але і в Одеській області, і в інших областях ще є багато місць, де "прильоти" трапляються і система ППО не така якісна.

З початку війни система ППО України значно посилилася за рахунок переданих від Словаччини модернізованих комплексів С-300, а також великої кількості невеликих переносних зенітно-ракетних комплексів малого радіусу дії, зокрема британських "Starstreak", американських "Stinger" та інших. Зрозуміло, що були і певні втрати. Зауважу, що українська ППО і раніше базувалася на комплексі С-300 у різних модифікаціях, який, попри досить великий вік, дуже ефективно працює як проти російської авіації, так і проти ракет. 

Нинішнє посилення ракетних обстрілів - це свого роду акт відчаю росіян, які не мають ніяких інших засобів впливу на Україну. Навіть російська авіація зазнала дуже значних втрат і більше не "працює" за лінією фронту там, де може зустріти протидію ППО. Зокрема, безпосередньо на Одеську область авіанальоти припинилися ще у березні. І тому росіяни почали застосовувати з великої відстані стратегічні бомбардувальники. Також, у зв'язку з поступовим вичерпанням запасів відносно сучасних та відносно точних ракет і неможливістю їх виробництва, росіяни зняли з консервації та почали застосовувати зовсім старі ракети - такі як Х-22.

Однак саме посилення цих обстрілів спонукало США та інші держави передати Україні більш потужні засоби ППО. Поки що точно відомо, що Україна отримає три комплекси NASAMS - це зенітно-ракетний комплекс норвезької розробки далекобійністю до 30 кілометрів, який відпочатку був "заточений" саме для протиракетної оборони стратегічних об'єктів. Скоріш за все, за першими трьома такими комплексами (батареями) будуть і подальші поставки. 

Хоча ми цілком розуміємо, що таку велику за територією державу як Україна, повністю і на 100% надійно прикрити системою ППО неможливо. А ось прикрити найбільші міста на найважливіші стратегічні об'єкти - цілком реальна задача.

І навіть досвід Ізраїлю з його системою "Залізний Купол" є дуже показовим. Ця дуже невелика за своїми розмірами держава також не має можливості повністю закрити системами ППО всю свою територію, але для цього робиться все можливе. Наприклад, там є сумарно 5 рівнів захисту - починаючи від протиракетних систем далекобійністю більш як 2000 км, власне батареї "Залізного Купола" з радіусом дії до 70 км, а зараз запроваджується система лазерної протиракетної оборони з дальністю 6-7 км як останній, п'ятий рівень оборони.

Досвід США теж урахували. Там є система ППО та ПРО, побудована з розрахунком на протидію балістичним міжконтинентальним ракетам - але, на щастя, вона жодного разу не була задіяна і не буде задіяною насправді..

Також ми дізналися, що з точки зору нашої з вами безпеки в умовах відносно невеликих за обсягами ракетних обстрілів, нам треба ретельно ставитися до всіх загроз. Розуміти - коли і як діяти, де знаходяться найближчі сховища, де знаходяться найзахищеніші місця у нашому будинку чи офісі. Також треба розуміти, що нові житлові будинки, які збудовані в Одесі та інших містах на місці колишніх воєнних об'єктів - під особливою загрозою, адже росіяни користуються застарілими картами, і там, де на такій карті казарма чи військова частина - зараз може стояти багатоповерхівка. 

comments powered by HyperComments