США погоджують передачу Україні винищувачів F-16

Воскресенье, 21 мая 2023, 18:08
Фактично процес передачі Україні винищувачів F-16 вже почався та озвучені принципові для цього політичні рішення керівництва США.
США погоджують передачу Україні винищувачів F-16

Останніми днями США на найвищому політичному рівні підтвердили надання Україні винищувачів F-16. Спочатку це зробив державний секретар США Ентоні Блінкен, якого ряд видань, в тому числі WP, називають ледь не "головним ідеологом" постачання до України F-16. А 20-21 травня під час самміту країн "великої сімки" у Хіросімі у присутності президента України Володимира Зеленського це підтвердив і президент США Джо Байден.

Сам Зеленський заявив, що "...коли F-16 з'являться у небі України, це буде історичний момент для архітектури безпеки у світі" та додав, "... "повітряний щит" може бути повноцінним лише тоді, коли наземні системи ППО доповнюються сучасними літаками у повітрі."

У нашому відео короткий аналіз - як НАТО та інші союзники посилюють українську авіацію. Від перших планів передачі Україні літаків МіГ-29 ще у березні 2022 року до реальної передачі всіх польських та словацьких винищувачів МіГ-29 у березні - квітні 2023-го. Як від розмов про передачу Україні винищувачів F-16 союзники перейшли до справи і протягом травня 2023 року була створена авіаційна коаліція, яка з дозволу США надасть Україні першу партію в 40-50 F-16. Першими можуть бути від 12 до 18 винищувачів - повна ескадрилья, вже наприкінці літа чи на початку вересня. А далі буде більше.

На початку війни, яку розв'язала росія проти України 24 лютого 2023 р. Україна мала біля 100 бойових літаків - винищувачі Су-27 та МіГ-29, бомбардувальники Су-24, штурмовики Су-25 та інші. Ця авіація зазнала певних втрат.

Президент Джо Байден також заявив, що отримав від Володимира Зеленського "тверде запевнення", що українські війська не використовуватимуть надані Заходом винищувачі F-16 для вторгнення на російську територію.

Крім того, під час своєї промови на самміті G7 у Японії Байден заявив, що винищувачі F-16 навряд чи допомогли б ЗСУ змінити ситуацію у Бахмуті та, враховуючи терміни передачі, навряд чи будуть використані під час українського контрнаступу.

Фактично процес передачі літаків вже почався - з етапу підготовки українських пілотів. На тому ж самміті Байден під час прес-конференції підтвердив згоду США на навчання українських пілотів на F-16. А Великобританія планує розпочати навчання наших пілотів вже цього літа. Також до навчання українських пілотів, створення логістичної системи обслуговуваня літаків планують долучитися Бельгія, Польща і Італія, а про готовність надати самі літаки у загальній кількості до 50-60 винищувачів заявили Нідерланди та Данія. 

 

comments powered by HyperComments