Як війна зруйнувала Миколаївщину: Первомайське і Партизанське (ФОТО, ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Воскресенье, 19 февраля 2023, 21:03
Разом з одним з одеських благодійних фондів редакція "Одеського Кур'єру" побувала у селах Миколаївської області, які 8 місяців були на лінії фронту - Первомайському і Партизанському. Тут знищені всі громадські будівлі - школи, амбулаторії, дитячий садок. Тут майже немає цілих житлових будинків. Тут пошкожений цукровий завод. Про все це розповідає голова Первомайської військово-цивільної адміністрації Максим Коровай.
Як війна зруйнувала Миколаївщину: Первомайське і Партизанське (ФОТО, ВІДЕО)

"Одеський Кур'єр" починає знайомити своїх читачів з тим, як живуть постраждали від російських обстрілів та окупації міст та сіл Миколаївської та Херсонської областей. Першими стали селища Первомайське і Партизанське, які знаходяться всього в парі десятків кілометрів від Миколаєва. 

Як це було - у нашому відеосюжеті та фоторепортажі.

Первомайська громада неподалік від Миколаєва, яка налічує 11 населених пунктів. Один з них, село Максимівка, деякий час було під окупацією. Інші села громади, в тому числі і центр, село Первомайське, було під постійними обстрілами з перших днів березня по 10 листопада.

У Первомайському та сусідньому Партизанському, як розповів голова Первомайської військово-цивільної адміністрації Максим Коровай, зруйновані чи пошкоджені 75% житлового фонду, всієї інфраструктури, це школа, дитячі садки, будинки культури адміністративні будівлі. Навіть військово-цивільна адміністрація громади розміщується в тісному підвалі напівзруйнованого торгового центру - і сюди за командою чи сигналом повітряної тривоги збігаються десятки місцевих котів та собак.

Майже всі багатоквартирні будинки у Первомайському стоять з зірваними дахами , вибитими вікнами, деякі отримали і влучення. Дуже великих пошкоджень зазнав цукровий завод у Первомайському, до речі - найбільший на півдні України. Тут поступово відновлюють електропостачання та подачу води.

У Партизанському візуально взагалі не залишилося жодного вцілілого житлового будинку - а до початку війни тут жило понад 500 людей. А комунальних "зручностей" - світла та води, тут поки що немає. Адміністрація громади планує створити тут містечко з модульних споруд для тимчасового проживання людей.

З населення громади, яке до початку повномасштабного російського вторгнення налічувало 11 тисяч чоловік,залишилося лише до трьох тисяч у всіх населених пунктах.

Люди, які залишаються у Первомайській громаді, дуже потребують допомоги. Адже вони залишилися фактично без житла, без роботи. Відсутність опалення та перебої з електрикою не дають змогу навіть нормально готувати їжу. І тому гуманітарна допомога, яку серед інших, надав громаді одеський благодійний фонд "Буджак Реліф" виявилася дуже актуальною - це понад 20 тон паливних брикетів, сотня пічок-буржуйок, продовольство та комплекти дитячого зимового одягу.

comments powered by HyperComments