За яких умов почнеться український контрнаступ (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 21 марта 2023, 18:59
В студії одеського телеканалу "Перший міський" обговорили деталі майбутнього українського контрнаступу, а також основні тенденції постачання Україні літаків, танків та іншої техніки.

Всі подробиці про майбутній контрнаступ ЗСУ - у студії телеканалу "Перший міський. Одеса" разом з ведучим Русланом Дроздовим.

Питання постачання Україні бойових літаків зрушило з мертвої точки - так само, як колись зрушило і питання постачання танків. Так само, як колись, з літа 2022 року, східноєвропейські країни НАТО почали постачання Україні танків радянського зразка на базі моделі Т-72, зараз почалося постачання винищувачів МіГ-29 від Польщі і Словаччини. 

Цих винищувачів небагато - зараз мова йде про постачання всього 33 літаків. І зараз для української авіації, з урахуванням втрат, це дуже суттєве поповнення. У Польщі ще залишиться після цього 6 МіГ-29, також 12-14 таких літаків є ще Болгарії - і на тому "натівські" запаси літаків радянського стандарту закінчуються. А далі буде так само як з танками - коли запаси радянських танків добігли кінця, то країни НАТО перейшли на постачання танків Leopard і Abrams. І після завершення запасів МіГ-29 західні країни також розведуть руками, політики скажуть своїм виборцям - "бачите, запаси радянських винищувачів закінчилися, даємо своє, НАТОвське". 

Україна може отримати, теоретично, кілька десятків американських винищувачів F16 від різних країн - тому що їх багато, кілька десятків штурмовиків А10, а також обмежену кількість європейських винищувачів - "Міраж" з Франції, "Гріпен" з Швеції, "Тайфун" з Великобританії та навіть старі "Торнадо". Загалом це може бути до 300 літаків, але не прямо зараз.

А тим часом постачання танків, БМП, артилерії та іншої бронетехніки йде досить високими темпами. Як і підготовка екіпажів для них. 

Все це - важливі кроки до формування ударного кулака ЗСУ, з яким Україна дуже скоро перейде в контрнаступ.

Зараз, до речі, майже всі, і політики, і військові, і експерти, і журналісти, як українські, так і західні, кажуть дуже багато про майбутній наступ, в тому числі і про його напрямки та можливі задіяні сили. Навіщо? А для того, щоб усіма оцими "інсайдами" створити ілюзію у росіян, що наступ готується скрізь, готується буквально "завтра", готується по тим чи іншим напрямкам. І будучи не в змозі одночасно будувати оборону скрізь, росіяни плюнуть на все це - і підготуються там, де їм зручніше. А потім скаже своє слово Залужний - і наступ почнеться там, де принесе перемогу ЗСУ.

Один з найочевидніших напрямків наступу - у бік Азовського моря у будь-яку точку від Маріуполя до Генічеська. Чому? 

По-перше, тому що це дає змогу у разі успіху розчленити надвоє російську окупаційну армію та звільнити великі території.

По-друге, тому що це дасть можливість поставити під вогневий контроль та згодом знищити отой зашкварений Керченський міст. Це означає для росіян також повну блокаду Криму з забезпеченням окупантів лише по морю. Навіть не коротким шляхом поромами через Керченську протоку, а саме морським шляхом. Тому росіяни будуть поставлені в умови, коли втеча з Кримом стане для них питанням навіть не місяців, а тижнів. 

По-третє, тому що такий наступ росіяни не зможуть відбити. Майже вся окупована смуга між лінією фронта від Запоріжжя до Донецьку і до берегу Азовського моря повністю прострілюється ракетами з HIMARS та українського комплексу "Вільха-М". Тому росіяни не зможуть зосередити ані там, ані поблизу жодних значних сил для ударів у відповідь, для оборони від мобільних танкових з'єднань ЗСУ - все це буде негайно знищене. Так само, як вже знищена вся тилова логістика російської армії. 

Та і загалом, російська армія, в тому числі і за свідченнями їх чисельних "воєнкорів", вже нездатна вести організовані бойові дії великими з'єднаннями чисельністю більше батальйону. Тому що це потребує певного рівня тилової логістики та концентрації сил, які росіяни не можуть собі дозволити у прифронтовій зоні через загрозу негайного знищення. 

comments powered by HyperComments