Флот України поповнюється новими бойовими одиницями (ВІДЕО)

Пятница, 26 мая 2023, 17:37
Військово-морські сили та морська охорона України от прямо зараз, під час війни, поповнюються новими бойовими одиницями. Хоча вони і невеликі за розмірами, але це дуже символічно саме тут і саме зараз.

Почнемо з морської охорони Державної прикордонної служби. Прямо зараз на борту одного з торгівельних суден через румунські порти везуть з Франції перші два з 15 патрульних катерів, які будувалися у Сен-Назері за контрактом 2019 року. Всього Держприкордонслужба замовила 20 швидкісних катерів довжиною 32 метри по французькому проекту FPB 98 MKI, з яких 15 будували у Франції, а ще 5 - на українських заводах компанії "Нібулон". Перші катери спустили на воду у 2021 році, подальше будівництво і випробування продовжувалися під час війни. А зараз, скоріше за все, нові катери розвантажать у Румунії, а потім вони перейдуть до Одеської області на Дунай та, можливо, навіть в Одесу.

Друга новина - 26 травня стало відомо, що до складу ВМС України ввели після добудови та випробувань останній, восьмий бронекатер типу "Гюрза-М", Церемонія підняття військово-морського прапору пройшла десь у Київській області в присутності головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного. Новий катер отримав назву "Буча" на честь міста-героя, окупованого росіянами на початку 2022 року - де "русскиймир" показав себе таким, яким він є, сповненим жаху та жорстокості. Цей катер, судячи з його камуфляжного фарбування, буде служити у складі Дніпровської флотилії десь у Київській області.

Такі катери мають водотонаж до 38 тон, довжину 20 м, швидкість до 28 вузлів. Призначені для операцій у морських прибережних районах та на річках. На озброєнні мають два бойових модулі з 30-мм гарматою, кулеметом та автоматичним гранатометом кожний, а також переносні ЗРК будь-яких типів. Мають протиосколкове та протикульове бронювання бойових модулів, рубки та машинного відділення.

Під час війни у 2022 р.Україна втратила чотири катери цього типу в базах на Азовському морі - "Акерман", "Вишгород" та "Кременчук" були захоплені росіянами в Бердянську та Маріуполі, згодом окупанти намагались використовувати їх для диверсій. Катер "Лубни" був затоплений у Маріуполі, потім піднятий окупантами.

 

comments powered by HyperComments