Флот росії втратив ще одну бойову одиницю (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 10 января 2023, 15:15
Росіяни втратили минулої доби ще одну бойову одиницю флоту. Всього ж чорноморський флот росії втратив вже 17 кораблів та катерів. Що ж відбувається з російським флотом? Також покажемо останні фото крейсеру "Москва".
Флот росії втратив ще одну бойову одиницю (ВІДЕО)

Вранці 10 січня у інформаційному зведенні Генштабу ЗСУ та інформації про втрати ворога йшлося про знищення ще одної одиниці корабельно-катерного складу російського флоту. 

Трохи згодом речник Сил оборони Таврійського напрямку Євген Єрін повідомив, що ЗСУ артилерійським вогнем уразили російський катер у нижній течії Дніпра. Це трапилося біля острова Білогрудий - ось де це було приблизно між Херсоном та гирлом Дніпра.

Детальніше у відеосюжеті редактора "Одеського Кур'єру" Олександра Вельможка.

Перед цим у росіян ще з вересня-жовтня 2022 року йшли дискусії про актуальність створення у них там військової флотилії на Дніпрі. І зараз знищення цього катеру ставить жирну крапку у цьому питанні - тому що будь-який російський корабель чи катер поблизу берега і на Дніпрі, і у морі, буде негайно знищений.

Тип катеру невідомий, поки що. Для ілюстрації ми використали зображення російського швидкісного десантно-штурмового катеру типу "Раптор" - такі катери вже знищувалися "Байрактарами" біля острова Зміїний Одеської області.

Таким чином, загальна кількість знищених за час війни бойових одиниць російського флоту досягла вже 17 кораблів та катерів. Серед них є три дійсно великі кораблі, загибель яких мала велике та навіть вирішальне значення для загального ходу війни на море. 

Першим з таких став десантний корабель проекту 1171 "Саратов", який уразили вдалим ракетним залпом 24 березня як раз у момент розвантаження військової техніки та боєприпасів, які на трьох десантних кораблях перевозили до окупованого порту Бердянськ. Тоді були ще пошкоджені два десантні кораблі проекту 775 "Цезарь Куников" та "Новочеркасск", які аж до тепер стоять у ремонті та не беруть участь у бойових діях. "Бердянський розгром" позбавив російський чорноморський флот загалом чверті його десантних сил та показав вразливість десантних кораблів та десантних операцій.

Другим став флагман чорноморського флоту ракетний крейсер "Москва", який 13 квітня під час одиночного патрулювання біля острова Зміїний в 100-120 км від берегів Одеської області був уражений двома українськими протикорабельними ракетами "Нептун". Показуємо його останні фото, зроблені 10 квітня під час його останнього виходу в море з Севастополя. Після цього на крейсері здетонувала частина боєзапасу, виникли сильні пожежі, внаслідок яких він наступного дня затонув - та пішов заданим йому захисниками острова Зміїний ще 24 лютого загальновідомим курсом. Це показало смертельну небезпеку для росіян при їх діях у морі неподалік від узбережжя Одеської області.

Третім став уражений 16 червня морський буксир чорноморського флоту "Василий Бех", який здійснював забезпечення окупаційного гарнізону росіян на острові Зміїний. Буксир потопили вдалим залпом протикорабельних ракет "Гарпун". Після цього окупанти на острові залишилися заблокованими і через два тижні по тому були вимушені втекти на швидкісних катерах - і Одеська область, до якої відноситься острів Зміїний, була повністю звільнена від окупантів.

Також слід зазначити інші удари по російським великим кораблям, від яких вони не затонули, але були ушкоджені. Насамперед, це два вдалих ракетних залпи чи удари "Байрактару" по фрегату "Адмирал Эссен" проекту 11356 у квітні та 6 травня. Після цього фрегат аж до кінця серпня стояв у ремонті, а після цього всього пару разів дуже ненадовго виходив в море - тому що боєздатність одного з двох найсильніших зараз кораблів росіян у Чорному морі так і не відновлена.

28 жовтня був завданий черговий удар морськими дронами по Севастополю, де прямо у бухті зазнали пошкоджень фрегат "Адмирал Макаров" та тральщик "Іван Голубець". Цей удар показав можливість ураження російських кораблів дешевими морськими безпілотниками та повну безпорадність росіян, які не здатні забезпечити оборону навіть у своїй головній базі. А від пошкоджень цей "Адмирал Макаров" більше місяця стояв у ремонті і лише наприкінці грудня один-два рази виходив в море.

Зараз російський чорноморський флот, хоч і зберіг формальну чисельну перевагу в силах над ВМС України, але втратив стратегічну та навіть тактичну ініціативу. Значна частина його сил - небоєздатні через пошкодження чи конструктивні недоліки кораблів та через дефіцит ракет. Тому все, що можуть зараз росіяни на морі - це зрідка та обмеженими силами брати участь у ракетних ударах по Україні та займатися логістикою - перевезеннями з материкової частини росії до портів на окупованих територій. А встановлення вищезгаданого другого загородження у Севастопольській бухті свідчить, що росіяни навіть не здатні контролювати акваторію своєї головної військово-морської бази - і це ознака повної поразки чорноморського флоту. Його ліквідація тепер - це лише питання часу.

comments powered by HyperComments