Флот росії різко збільшив загрозу ракетного удару по Одесі

Среда, 5 апреля 2023, 12:32
5 квітня росіяни різко збільшили число ударних кораблів у морі, що, відповідно, збільшує ризик ракетного обстрілу для Одеси та інших міст України.
Флот росії різко збільшив загрозу ракетного удару по Одесі

За повідомленням ВМС України, на ранок 5 квітня росіяни мають у Чорному морі оперативне з'єднання свого флоту з 13 бойових одиниць. Серед них відразу 6 ракетоносців - 4 надводних та 2 підводних човни з загальним залпом до 40 крилатих ракет "Калібр". Перед цим протягом кількох днів у морі було всього два ударних кораблі - один надводний та один підводний човен.

Така кількість ударних кораблів у морі спостерігається вперше за кілька тижнів. І це свідчить про підготовку росіян до чергового масованого чи точкового ракетного удару, який може бути завданий як по Одесі, так і по іншим містам України чи якимось важливим об'єктам.

При цьому зауважимо, що росіяни зараз масово будують укріплення проти можливої висадки морського десанту силами ВМС України в Криму - як на чорноморському узбережжі, та і на берегах Азовського моря, яке повністю контролюється окупантами. Це свідчить про те, що незважаючи на тотальну чисельну перевагу, росіяни вважають свій флот набагато слабшим, ніж ВМС України, які мають один невеликий десантний корабель та не мають у своєму складі жодного ударного корабля чи ескортного корабля класу корвет чи фрегат. Бойові можливості ВМСУ дуже обмежені наявністю лише невеликих катерів без ударного озброєння.

Проте українські берегові ракетні комплекси фактично контролюють всю північну частину Чорного моря від околиць Севастополя до острова Зміїний Одеської області.

Також слід зауважити, що наявні у росіян надводні кораблі фактично неспроможні відбивати будь-яку повітряну атаку як авіацією, так і ракетами чи дронами. Про неспроможність росіян протистояти ракетним ударам свідчить доля крейсера "Москва". Лише два кораблі у них мають зенітно-ракетні комплекси середньої чи великої дальності "Штиль" на фрегатах "Адмирал Макаров" та "Адмирал Ессен", але навіть на них почали встановлювати сухопутні зенітні комплекси "Тор" чи "Панцир" - що каже нам про неспроможність штатних ЗРК протистояти повітряній загрозі. Окрім того, атаки морських дронів тримають російський флот у напруженості навіть у його головній базі в Севастополі.

Ще відзначимо, що росіяни активно використовують окуповані порти Бердянськ і Маріуполь як для військової логістики, так і для вивозу краденого українського зерна. Вони навіть включили ці порти у свій реєстр судноплавства. Втім, один з їх десантних кораблів, пошкожених ще у минулому році 24 березня під час Бердянського розгрому, ВДК "Новочеркаськ" досі ремонтують - його як поставили рік тому у плавучий док в Севастополі, так він там і стоїть.

У відео загальний аналіз оперативної ситуації в Одесі та у Чорному морі на початок квітня.

comments powered by HyperComments