Флот НАТО може прийняти участь у розмінуванні Чорного моря

Среда, 5 июля 2023, 13:43
До розмінування Чорного моря можуть приєднатися бойові кораблі країн НАТО. Тим часом ВМС України планують створити дивізіон протимінних кораблів.
Флот НАТО може прийняти участь у розмінуванні Чорного моря

Проблема замінування росіянами Чорного моря є дуже нагальною і може поширитися не лише на українські прибережні води. За словами командувача ВМС України віце-адмірала Андрія Неїжпапи, після підриву росіянами Каховської ГЕС, мінна небезпека у Чорному морі значно посилилася - оскільки з Дніпра та затоплених територій по його берегам винесло у море дуже велику кількість російських мін та різноманітних боєприпасів.

Саме тому командувач ВМС України розповів про планування операції з розмінування Чорного моря за допомогою НАТО. "Ми добре усвідомлюємо це, звичайно, готуємося до того, щоб за першої нагоди розпочати протимінну операцію з розчистки від мін Чорного моря. Для цього було створено штаб, який уже сьогодні розробляє такий зміст операції. У цьому ж напрямку існують певні домовленості і з нашими партнерами, у тому числі з країнами НАТО про приєднання до цієї роботи протимінної групи Північноатлантичного альянсу, яка постійно працює в Середземному морі”, — сказав Неїжпапа.

Він також зазначив, що кількість мін у Чорному морі збільшилася у рази, оскільки росія, "побоюючись українського контрнаступу через Дніпро, створила цілу систему мінних загороджень, встановивши на річці протидесантні, якірні, річкові міни, які, звісно, потоком води були змиті і опинилися в Чорному морі" - маючи на увазі підрив Каховської ГЕС.- "Тому кількість мін, які були в морі до цієї трагічної події, з тим, що ми маємо сьогодні, дуже складно порівняти”, — додав віце-адмірал ВМС ЗСУ.

Командувач ВМСУ переконаний, що Україна завжди має бути готовою до подальших дій, щоб якнайшвидше забезпечити безпеку цивільного судноплавства, тим більше що судноплавство є невід’ємною складовою розвитку економіки держави. 

Зараз в акваторії Чорного моря Україна не має достатньої кількості спеціалізованих мінних тральщиків. Два наявні у складі ВМСУ тральщики "Чернігів" і "Черкаси", передані 2021 року Великобританією, зараз знаходяться у британських водах, де проводять інтенсивне навчання. До завершення війни вони не зможуть перейти до Чорного моря та зайнятися своєю прямою роботою - розмінуванням.

До цих двох кораблів у найближчій перспективі приєднаються ще два два тральщики, які планують передати Україні Нідерланди. Це кораблі типу Alkmaar — скоріше за все М858 "Мідделбург" і М860 "Східам", які наразі є найстарішими у серії у складі флоту Нідерландів..

В планах командування ВМС України - створити на базі вказаних чотирьох кораблів спеціалізований протимінний дивізіон у складі українського флоту.

comments powered by HyperComments