Бойові кораблі росії знову атаковані у Чорному морі

Пятница, 18 августа 2023, 11:30
Два російських військових корабля у Чорному морі знову були атаковані морськими дронами. Результати атаки поки що невідомі.
Бойові кораблі росії знову атаковані у Чорному морі

У другій половині дня чи увечері 17 серпня у південно-західній частині Чорного моря були атаковані морськими дронами два російські військові кораблі. Це старий фрегат (сторожовий корабель) "Пытливый" та новий патрульний корвет "Василий Быков". На фото зображені два російських фрегати - "Ладный" і "Пытливый" у Севастополі 23 червня 2023 р.

Як стверджує міністерство нападу росії, атаку було відбито о 22:55 17 серпня штатним озброєнням кораблів у 237 на південний захід від Севастополя, а самі кораблі продовжили виконання завдань. Правда, яких саме завдань - невідомо.

Цікаво, що у випадку, коли така атака могла дійсно відбуватися у відкритому морі, то це означає, що росіяни залучили до патрулювання чи конвойних операцій для свого судноплавства не лише нові патрульні корвети проекту 22160, а й старі фрегати, збудовані ще за радянських часів. Їх у російському чорноморському флоті залишилося два, обидва проекту 1135, "Ладный" та "Пытливый". На початку повномасштабної війни ці фрегати застосовувалися для демонстраційних дій проти українського узбережжя, зокрема їх можна було у березні 2022 року побачити неозброєним оком в Одесі. Потім, після знищення ракетного крейсеру "Москва" протикорабельними ракетами "Нептун" та надання Україні протикорабельних ракет "Гарпун" обидва старі російські фрегати здебільшого стояли біля причалів у Севастополі.

Нагадаємо, майже напередодні СБУ показала морські дрони власної розробки та виробництва, які активно застосовуються у ретельно спланованих разом з ВМС України операціях проти російської портової і транспортної інфраструктури, а також проти бойових кораблів та задіяних у забезпеченні окупаційних військ цивільних суден. Ці дрони називаються "Sea Baby", тобто "Морський Малюк", що співпадає з прізвищем керівника СБУ.

Зокрема, 17 липня такий дрон з бойовою частиною у 850 кг пошкодив Керченський міст, 4 серпня два таких дрони пошкодили точку навантаження нафти на танкери та великий десантний корабель чорноморського флоту росії "Оленегорский Горняк", а 5 серпня - російський танкер "Sig", який виконував військові перевезення.

Також протягом другої половини липня відомо про щонайменше дві атаки морських дронів на російські військові кораблі, які займалися патрулюванням чи конвойними операціями у Чорному морі - і у обох випадках це був отой самий патрульний корвет "Василий Быков". Ці атаки завершилися безрезультатно, оскільки бойові кораблі у відкритому морі, маючи можливість маневрувати на великій швидкості та застосовувати зброю, мають шанс відбитися від морського дрона за умови своєчасного його виявлення.

У відеосюжеті наш аналіз використання морських дронів Україною як одного з вирішальних чинників поразки росії на Чорному морі.

comments powered by HyperComments