У окупований Маріуполь зайшов російський військовий корабель

Понедельник, 21 августа 2023, 10:03
Окупанти почали використовувати порт Маріуполя як військово-морську базу на Азовському морі.
У окупований Маріуполь зайшов російський військовий корабель

В морському порту окупованого Маріуполя російські окупаційні війська вперше розмістили бойовий корабель, таким чином окупанти намагаються перетворити порт на військову базу. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Ймовірніше за все, це один з протидиверсійних катерів російського чорноморського флоту проекту 21980 "Грачьонок" водотоннажністю 138 тон та зі швидкістю до 23 вузлів, озброєний 14,5-мм кулеметною установкою та іншими легкими засобами - гранатометами та ПЗРК.

"Вчора в акваторію Маріупольського морського порту вперше з моменту окупації зайшов та пришвартувався російський військовий корабель. За годину до його швартовки на території порту здійснили посадку чотири бойвих гвинтокрили різного класу та до вечора перебували на території порту. Системне чи однаразове швартування — будемо дивитись”, — написав Андрющенко у Telegram.

Він зауважив, що фактично корабель пришвартувався в порту в іншому місці, аніж було анонсовано представниками окупаційної адміністрації. "Якщо це постійне базування, то виникає купа питань. Починаючи від якої загрози тут корабель до оцінки загрози в найближчий час щодо нової битви за Маріуполь”, — додав він.

Росія планує перетворити Маріуполь на великий логістичний хаб для експорту зерна з тимчасово окупованих територій Донеччини та Запорізької області. Для цього окупанти зносять залізничний вокзал та перебудовують морський порт. У квітні росіяни незаконно включили порти Маріуполь та Бердянськ до реєстру морських портів Росії. Також окупантами запущено процес включення судноплавної ділянки водних шляхів Херсонської області до переліку внутрішніх водних шляхів Росії.

comments powered by HyperComments