Стало відомо, якими морськими дронами підбили російський десантний корабель у Новоросійську (ВІДЕО)

Понедельник, 25 декабря 2023, 13:33
У СБУ показали, якими саме морськими дронами завдали удар по російському десантному кораблю у Новоросійську та, ймовірно, по задіяним у військовому забезпеченні окупантів суднам біля Керченської протоки.
Стало відомо, якими морськими дронами підбили російський десантний корабель у Новоросійську (ВІДЕО)

Мова йде про морський дрон під назвою "Мамай", який розроблений та виготовляється СБУ. Цей дрон має мінімалістичний дизайн, що зменшує вірогідність його виявлення радарами. Також цей дрон має швидкість до 110 км/год (до 55 вузлів), що робить його найшвидшим надводним засобом у Чорному морі. 

Зараз дрони "Мамай" використовуються для операцій разом з іншим дроном "Sea Baby", повідомляє Служба безпеки України.

Ймовірніше за все, саме дроном "Мамай" було уражено російський десантний корабель проекту 775 "Оленегорський Горняк" 4 серпня у Новоросійській бухті. Втім, зараз цей корабель стоїть біля причалів у Севастополі після певного ремонту. Але його реальна боєздатність під питанням. Також 5 серпня, можливо, саме таким дроном було уражено танкер "SIG" біля Керченскої протоки, який займався забезпеченням військової логістики окупантів у Криму та Сирії.

Одночасно підтверджено, що літні атаки морськими дронами на Кримський (Керченський) міст було здійснено дронами "Sea Baby". Також у СБУ зазначили, що цей дрон є модульною платформою, на яку монтуються різні види дистанційно керованого озброєння - і тому він може застосовуватися не лише як дрон-камікадзе.  

"Ми фактично перевернули філософію, сам підхід у військово-морських операціях. Це виробництво знаходиться на території України на одному з підземних заводів", — вважає голова СБУ Василь Малюк.

comments powered by HyperComments