Як знищили російський десантний корабель (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Вторник, 26 декабря 2023, 12:02
ЗСУ змогли знищити ще один російський корабель - цього разу знищено великий десантний корабель "Новочеркасск" чорноморського флоту російської педерації.
Як знищили російський десантний корабель (ВІДЕО)

Спочатку ще вночі можна було дуже багато прочитати про вибухи і детонацію у порту окупованої Феодосії в Криму. А вже вранці 26 грудня командувач повітряних сил України Микола Олещук написав, що о 2:36 ночі саме у Феодосії українська тактична авіація успішно уразила великий десантний корабель проекту 775 "Новочеркасск". На доданій інфографіці корабель вказано повністю знищеним, також його включено до переліку невідворотних втрат російського флоту.

Що ж відбувавалося минулої ночі у Феодосії? Спочатку як раз приблизно о 2:30 ночі за Київським часом місцеві пабліки почали повідомляти про "прильот" у районі порту. А потім, приблизно о 3:30, тобто майже через годину, дуже потужний вибух у порту почуло все місто, а у навколишніх будинках вибило вікна. Саме це ми можемо побачити на фото і відео. 

Внаслідок ракетного удару і наступної детонації залишки десантного корабля "Новочеркасс" затонули біля причалу у вигляді жалюгідної купи металобрухту.

Згодом спікер повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що цей корабель уражено ракетами - не однією ракетою, а кількома. Це були ракети Storm Shadow або Scalp, які є ідентичними між собою. Далі, скоріше за все, пожежа на кораблі добралася до того, що було в його трюмах - і почалася детонація.

Ймовірніше за все, цей "Новочеркасск" займався перевезенням військових вантажів в інтересах окупантів в умовах вогневого контролю над сухопутними шляхами до Криму, обмежень перевезень та руху по Керченському мосту. Тому на ньому були або боєприпаси, або запас дронів типу "шахед", які росіяни майже щоночі запускають по півдню України. Перед цим ми бачили цей корабель на фото у Севастополі у вересні.

Перед цим було зафіксовано і на фото, і на космічних знімках, що оцей "Новочеркасск" стояв біля причалів Феодосії ще з початку грудня. Тому встановити його позицію та завдати удару у слушний момент - було лише питанням часу.

Цікаво, що саме цей корабель був одним з трьох десантних кораблів чорноморського флоту росії, які були у порту окупованого Бердянська 24 березня 2022 року - саме тоді, коли був "Бердянський розгром" російського флоту. Десантний корабель "Саратов" тоді було знищено, а "Новочеркасск" і "Цезарь Куніков" у пошкодженому стані змогли втекти. Втім, відремонтувати повністю їх так і не змогли - і тому обидва кораблі або стояли біля причалів, або згодом займалися просто вантажними перевезеннями.

 Таким чином, росія втратила у Чорному морі вже 24 одиниці свого флоту, в тому числі крейсер "Москва", ракетний корвет "Аскольд", підводний човен "Ростов-на-Дону", десантні кораблі "Саратов", "Минск", "Новочеркасск" та інші менші бойові одиниці. Загалом, знищення "Новочеркасска" - це ще один цвях у труну чф рф, це чергова констатація факту його повної поразки. Адже нові ударні кораблі росіян відступили у поки що недосяжний для українських ракет Новоросійськ" і припинили активні дії.

comments powered by HyperComments