Судноплавство у Чорному морі знову намагаються заблокувати

Пятница, 5 января 2024, 11:01
Під приводом навчань росія знову намагається оголосити закритою для судноплавства зону у північно-західній частині Чорного моря - явно з метою заблокувати судноплавство до морських портів "Великої Одеси", а також до дунайських портів Одеської області.
Судноплавство у Чорному морі знову намагаються заблокувати

Напередодні росія оголосила військові навчання у частині Чорного моря. Відповідний морський простір закривається для цивільного судноплавства. Про це повідомив керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Під приводом проведення заходів з бойової підготовки флотських сил та авіації надіслано попередження про закриття зони морського простору широкою смугою від Керченської протоки огинаючи узбережжя окупованого Криму приблизно до мису Тарханкут і від нього до гирла Дунаю.

Означений район «закрили» на період з 21:00 31 грудня 2023 року по 21:00 31 березня 2024 року, тобто на три місяці.

Рашисти мають намір активізувати діяльність на морі з метою ураження суден що прямують до/з українських портів. У гібридний спосіб вони намагаються блокувати наявний коридор, який функціонує завдяки ЗСУ. Оскільки наявним корабельним складом рашисти діяти бояться через страх ураження українськими ПКР «Нептун» чи морськими ударними дронами, то перевага надаватиметься діям з повітря», — зауважується у дописі Клименка,— «Замисел рашистів, ймовірно, в наступному — провести «навчання» з відпрацювання повітряної постановки морських мін (Су-24М) і зрозуміло, що раніше чи пізніше якесь судно нарветься на таку міну. Це вплине негативним чином на функціонування коридору — злетять вгору ставки фрахту, страховки тощо. А можуть на тлі НАТОвських страхів ескалації і ракетним ударом демонстративно поцілити в якесь судно і потім знущально заявляти, що ми ж попереджали, що район закритий — навчальні стрільби та пуски», — наголошується у повідомленні.

Однак торгівельні судна, які йдуть до/з українських портів у Чорному морі та Дунаї в Одеській області, продовжують рух як завжди.

comments powered by HyperComments