Чорноморська протимінна флотилія НАТО почне працювати навесні: Болгарія

Вторник, 23 января 2024, 12:52
Командування флоту Болгарії заявляє, що спільна болгаро-румунсько-турецька протимінна флотилія почне діяльність у квітні-травні 2024 р. Хоча окремі протимінні операції Румунія і Болгарія вже проводять.
Чорноморська протимінна флотилія НАТО почне працювати навесні: Болгарія

Спеціальний підрозділ для очищення Чорного моря від мін, про створення якого домовились Туреччина, Румунія та Болгарія, може запрацювати в квітні-травні, заявив начальник штабу оборони Болгарії Еміль Ефтимов, повідомляє БТА. Командування групою буде здійснюватися на ротаційній основі.

При цьому зауважимо, що ще з жовтня 2023 р. постійно повідомляється про спільну роботу мінних тральщиків Румунії та Болгарії у західній частині Чорного моря. 10 жовтня 2023 р. з’явилася інформація, що Туреччина, Румунія та Болгарія обговорюють створення спеціального підрозділу для очищення Чорного моря від мін, які потрапляють у їхні територіальні води через російську агресію проти України. Зазначалося, що дана ініціатива не є операцією НАТО. Пізніше у жовтні мінно-тральна група зі складу ВМС Болгарії та Румунії розпочала траління акваторії Чорного моря поблизу берегів Болгарії на маршруті нового українського морського коридору.

Ефтимов підкреслив, що країни вже давно працюють у спільних навчаннях, тому немає ніяких побоювань щодо готовності команд. Начальник штабу оборони Болгарії додав, що для того, щоб група реально запрацювала, Туреччина має ратифікувати угоду.

Міністр оборони країни Тодор Тагарев зазначив, що група буде відкрита для участі інших союзників по НАТО. За його словами, операції будуть проводитись відповідно до Конвенції Монтре про турецькі протоки і тому кораблі країн-членів Альянсу поза чорноморської зони використовуватись не будуть.

11 січня, як і анонсувалося, три країни підписали в Стамбулі угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які загрожують судноплавству в Чорному морі.

comments powered by HyperComments