Великобританія вперше з 2016 року проведе ядерні випробування

Понедельник, 5 февраля 2024, 12:12
Королівський флот Великобританії вводить до бойового складу після модернізації один з чотирьох своїх підводних ракетоносців і у рамках його випробувань може провести тестовий запуск ядерної ракети - але з муляжем боєголовки.
Великобританія вперше з 2016 року проведе ядерні випробування

Великобританія вперше з 2016 року випробує ядерну ракету з підводного човна HMS Vanguard у Атлантичному океані, про що повідомляє The Telegraph

Випробування заплановані на 4 лютого. Для навчань використають муляж боєголовки. Запуск здійснюватимуть в 90 км від узбережжя Флориди. Ракета має пролетіти майже 6 тисяч кілометрів, перш ніж впасти в океан між Бразилією і Західною Африкою.

Великобританія попередила про про майбутні випробування судноплавні компанії.

За попередніми даними, для випробувань можуть використати американську ракету Trident із максимальною дальністю в 12 тисяч кілометрів.

Підводний човен HMS Vanguard перебував на ремонті в Плімуті 7 років. Після випробувань субмарина зможе повернутися до складу британського флоту ядерного стримування. Це перший з чотирьох наявних наразі у країни підводних ракетоносців, які є єдиними носіями ядерної зброї Великобританії і введені до складу флоту у 1993-1999 рр. Кожен з чотирьох підводних човнів цього типу несе 16 балістичних ракет Trident II - з далекобійністю до 11 300 км. У Королівському флоті у бойовій готовності постійно знаходяться три з чотирьох стратегічних підводних човнів, однак зараз, після виходу з модернізації Vanguard на певний час можуть бути задіяні всі чотири субмарини.

Зараз кожна ракета, згідно з договорами про нерозповсюдження ядерної зброї, має 4 ядерні боєголовки, хоча здатна технічно мати або 8 боєголовок з еквівалентом 475 кілотон тротилу, або 14 - еквівалентом до 100 кілотон тротилу.

comments powered by HyperComments