Флот росії продовжує ховатися від українських ракет і дронів

Олександр Вельможко  |  Четверг, 25 апреля 2024, 11:05
Трохи аналізуємо ситуацію з російським чорноморським флотом, який продовжує ховатися у своїх базах - Новоросійську та Севастополі.
Флот росії продовжує ховатися від українських ракет і дронів

Почнемо з дислокації російських кораблів.

Всі подробиці у нашому відеосюжеті

Головні сили росіян, тобто фрегати, ракетні корвети, підводні човни та всі десантні кораблі, які не потоплені і не уражені (їх залишилося 5 з 12) - стоять у Новоросійську. Лише іноді деякі з них насмілюються на короткий час виходити в море. Але ракетних ударів вони не здійснюють - тут склалися такі умови, що накопичений запас ракет "Калібр" росіяни не можуть використати. Причин цьому три: 
- ефективна робота ППО, яка збиває всі такі ракети, тому запускати їх недоцільно;
- зношеність пускових установок, через що самі кораблі можуть злетіти у повітря, а потім піти під воду під час запуску ракет - чи ракети впадуть в море;
- росіяни тупо бояться, що коли їх кораблі вийдуть з Новоросійська у море для пуску ракет, їх негайно потоплять українські морські дрони чи навіть ракети.

У Севастополі залишаються старі і небоєздатні кораблі, перераховувати їх немає змісту - тому що тут все без змін. Але слід зауважити, що за даними космічних знімків, росіяни постійно перешвартовують кораблі по різним бухтам, наприклад єдиний сучасний корабель у Севастополі - ракетний корвет "Циклон", було помічено біля 12-го причалу, старі фрегати та сторожовики - у Південній бухті, там, де раніше стояли підводні човни - тощо. Таким чином росіяни намагаються ввести українські сили в оману - та від супутників не сховаєшся.

І лише зараз ми повернемося до теми ураження найстарішого російського військового корабля - рятувального судна "Комуна". Його кілька днів тому було уражено ракетою, було відео пожежі на ньому. Але фактично на цьому кораблі було пошкоджено вогнем від близького розриву ракети лише рубку та одну з ферм підйомного механізму. На певний період це судно вийшло з ладу. Та трохи слід сказати про нього - це рятувальний катамаран, збудований спеціально для підйому з морського дна підводних човнів та різноманітних рятувальних операцій. Збудований ще за часів Російської імперії під назвою "Волхов" - спущений на воду у 1913 році та введений до складу Балтійського флоту 1915-го. Потім, вже після Другої світової, це судно перевели на Чорноморський флот. У останні 10-15 років ця "Комуна" пройшла певну модернізацію і була оснащена сучасними засобами підводного пошуку, підводними апаратами - і тому може виконувати дуже важливі завдання, наприклад, піднімати з дна якісь залишки потоплених російських кораблів чи ще щось. Так, зараз його не знищили, але цю "Комуну" і знищувати не треба - тому що потім суто з історичної та технічної точки зору це судно повинно стати частиною українського морського музею.

Також росіяни намагаються вивести з Чорного моря два недобудовані і небоєздатні ракетні корвети проекту 22800 "Амур" і "Туча", які стояли раніше у Новоросійську. Зараз вони якимось чином виведені звідти та через Волго-Донську систему прямують або на суднобудівний завод у Зеленодольську, або у Каспійське море, або на Балтику. 

І наостанок дуже добра новина, навіть дві. Україна розробляє ще одну нову версію протикорабельних крилатих ракет "Нептун" - зі збільшеною бойовою частиною та збільшеною аж до 1000 км дальністю. Також у 10 разів збільшено їх виробництво. Тому можна зауважити, що через деякий час російські кораблі не лише у Севастополі, а ще й і у Новоросійську стануть мішенями для розстрілу - що дасть можливість поступово знизити чорноморський флот росії біля причалів. І друга новина - знову представлені нові модифікації українських морських дронів, за збільшеною бойовою частиною, з покращеним захистом від РЕБ та з заявленими можливостями для встановлення, скоріше за все, легкого ракетного озброєння - проти повітряних, наземних та морських цілей. Тобто, це тепер будуть не просто керовані безекіпажні катери-камікадзе, а багатоцільові бойові безекіпажні платформи, здатні до виконання широкого комплексу задач.

comments powered by HyperComments