Флот Туреччини готує проект другого авіанесучого корабля

Понедельник, 29 апреля 2024, 14:31
У Міністерстві оборони Туреччини представили проект другого авіанесучого корабля довжиною понад 260 метрів, що за загальними розмірами дозволяє вважати його повноцінним авіаносцем.
Флот Туреччини готує проект другого авіанесучого корабля

У Туреччині представили концепт майбутнього авіаносця. Корабель використовуватимуть як платформу для БпЛА та пілотованої авіації.

Новий концепт має доповнити авіаносець - універсальний десантний корабель TCG Anadolu, вже побудований за турецькою класифікацією. Цей корабель зараз використовується відразу після включення у склад флоту як носій вертольотів та безпілотників. Призначені для нього винищувачі F-35 у версії вертикального зльоту не були поставлені зі США внаслідок санкцій, накладених на Туреччину через закупівлю нею російських комплексів ППО С-400.

Водотоннажність нової платформи становитиме близько 60 тис. тонн. Це дає можливість встановити на неї електромагнітну катапульту. На оприлюднених знімках видно, що на кораблі є трамплін – він дешевший, але не менш ефективний для невеликих літаків.

Завдовжки корабель буде 285 метрів, що робить його на один метр довшим за британський авіаносець HMS Queen Elizabeth. Ширина корабля – 72 метри (на один метр менше, аніж у британського “колеги”).

У рух корабель приводитиметься чотирма газовими турбінами LM2500, які також використовуються на інших турецьких кораблях.

Оборонне озброєння складається з чотирьох 35-мм гармат GÖKDENİZ компанії ASELSAN для безпосереднього захисту корабля на близьких дистанціях. Додатково він матиме 32 пускові установки ракет системи вертикального пуску MİDLAS на правому борту корабля. Наразі точно невідомо, яка радіолокаційна станція буде встановлена на авіаносці, але судячи з фото,  можливо, це буде РЛС ÇAFRAD, яка призначена для есмінців TF-2000.

 

comments powered by HyperComments