Пам'ятник російській імператриці в Одесі викинули в музей (ФОТО, ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Четверг, 29 декабря 2022, 21:00
Минулої ночі в Одесі зі своїх місць остаточно прибрали пам'ятники російській імператриці Катерині ІІ та її полководцю Олександру Суворову. Що їх чекає далі та яке значення мають ці люди для історії Одеси?
Пам'ятник російській імператриці в Одесі викинули в музей (ФОТО, ВІДЕО)

Вранці 28 грудня в Одесі почали розбирати дерев'яну огорожу навколо пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ. А потім вночі, вже під час комендантської години, комунальні служби демонтували і сам цей пам'ятник на Катерининській площі, шо ми як раз і бачимо, і пам'ятник російському полководцю катерининських часів Олександру Суворову, який стояв на розі Миколаївської дороги та проспекту Добровольського.

Потім ці фігури перевезли на вулицю Софіївську до Одеського художнього музею. Фігуру самої імператриці викинули просто на асфальт, пошкодивши її. А чотири фігури з цього монументу, які збереглися від старого пам'ятника, мають історичну цінність та які були повторно використані у "новодєлі" - акуратно склали на автомобільні шини. Таку ж "новодєльну" скульптуру Суворова поставили на задньому дворі музею.

Ніхто в Одесі навіть не спробував перешкодити зносу пам'ятника, що показує реальну думку одеситів щодо цього. Весь протест - лише у соцмережах і лише від росіян. Судячи з коментарів росіян у соцмережах, у них там дуже підгорає одне місце від того, що в Україні демонтували символи "русскогомира". Росіяни тепер пишуть всілякі прокляття на адресу українців та намагаються виставити сьогоднішній майже невдалий ракетний удар по Україні як своєрідну "помсту". Але проти фактів не попреш, і той сьогоднішній удар - це насправді те, що росіяни хотіли зробити ще 26 грудня, але змогли лише 29-го. Тому що бавовна на їх авіабазі в Енгельсі показала всю нікчемність російської ППО.

Якщ коротко, то чим запам'ятался правління Катерини ІІ для українців? Це ліквідація посади гетьмана у 1764 р., знищення Запорізької Січі у 1775 р., ліквідація автономного полкового устрою на Лівобережжі у 1781 р. і остаточне закріпачення українських селян у 1783 р., перетворення їх на рабів. Одночасно Катерина вела загарбницьку зовнішню політику, за якої до складу рсійської імперії включили майже всю територію Речі Посполитої, після трьох поділів Польщі, а також завойовано у Османської імперії землі Північного Причорномор'я, включаючи і майбутню Одесу.

Одним з найвідоміших полководців Катерини ІІ був як раз фельдмаршал Суворов. Саме він відіграв вирішальну роль у перемогах армії росії над Туреччиною у війні 1787-1791 рр. ЯОднак, якщо ми подивимось хоч трохи глибше, то побачимо кращу на той моментвійськову організацію російської імперії, яка випереджала Османську. А також побачимо, що всі досягнення Суворова - це перемоги над більш слабкими арміями типу турецької та криваві пр дущення повстань Омеляна Пугачова та у Польщі після її другого поділу. Згодом як раз Суворова Катерина ІІ відправила виконувати функцію жандарма Європи для придушення французької революції. І тут у нього вийшов конфуз. Вперше зіткнувшись з сучасною та високомотивованою європейською армією, Суворов негайно зазнав поразки та був вимушений драпати взимку через Альпи.

Безумовно, історія Одеси невід'ємна без оцих імперських фігур. Але без їх сучасних скульптурних зображень місто цілком може обійтися в умовах розв'язаної Росією війни проти України. Тим паче, що ці скульптури не просто не мають історичної та кульутно цінності, а встановлювалися з метою просування ідей "русскогомира" на російські ж гроші у випадку Катерини чи для як інструменти передвиборчої кампанії , як це було у випадку фігури Суворова. І тому не дуже зрозуміло, навіщо зараз якось "переосмислювати" ці фігури у музеї та витрачати на них кошти, коли є більш нагальні потреби? Чи це робиться для того, щоб ці маркери "русскогомира"і надалі залишалися у центрі Одеси, просто у іншому місці?

comments powered by HyperComments