Будинок Руссова в Одесі суд відібрав у міста

Четверг, 23 февраля 2023, 17:10
Один з найвизначніших пам'ятників архітектури Одеси - будинок Руссова може знову повернутися до приватної власності - так вирішив суд на користь забудовника, який раніше володів там знищеними пожежею квартирами.
Будинок Руссова в Одесі суд відібрав у міста

Сьогодні, 23 лютого, Південно-західний апеляційний господарський суд своїм рішенням ухвалив скасувати право власності одеської громади на будинок Руссова — пам'ятник архітектури по вулиці Садовій 21. Позов до суду був поданий структурами бізнесмена Руслана Тарпана, колишнього власника більшості квартир у цьому будинку. 

Ще на початку 2000-х рр. Тарпан через підконтрольну йому фірму "Реставратор-21" став фактичним власником більш як 80% всієї нерухомості в будинку Рус ова та сусідньому з ним будинку Лібмана. 28 жовтня 2009 р. будинок Руссова вщент згорів, а потім міська влада та Тарпан протягом 10 років намагалися вибороти право реставрації пам'ятника архітектури. Цкй процес завершився тим, що міська влада визнала будинок аварійним, на основі цього місквиконком прийняв рішення до прийняття будинку у приватну власність на основі того, що квартири фізично перемтали існувати під час пожежі. Після цього до кінця 2019 року було за бюджетні кошти (більше 150 млн. гривень) будинок відбудували: посилили фундамент, відновили стіни, звели нові перекриття між поверхами, збудували заново дах. А ось відбудова внутрішніх приміщень загальмувалася, хоча планувалося розмістити там муніципальні установи та музей.

Сам Руслан Тарпан зараз знаходиться за кордоном, його розшукують правоохоронні органи за розтрату коштів державного бюджету більш ніж на 400 млн. грн.

З цього приводу висказався мер Одеси Генадій Труханов, який заявив про наміри міської влади оскаржити дане рішення у касаційній судовій інстанції та направити скаргу у Вищу раду правосуддя. "Сьогоднішнє рішення — це фактично узаконення злочину. Коли суд стає на бік людини, відомої своїми махінаціями, яка перебуває в міжнародному розшуку — це фактично удар у спину", - заявив мер.

На відео будинок Русова відразу після відбулови наприкінці 2019 року.

comments powered by HyperComments