Порт Одеси можуть виключити з переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (ВІДЕО)

Понедельник, 8 мая 2023, 11:01
ЮНЕСКО рекомендує міській владі Одеси змінити межі зони всесвітньої спадщини. З неї до так званої "буферної" зони переведуть територію Одеського порту через будівництво там висотного готелю на початку 2000-х рр. та ряду сучасних логістичних об'єктів.
Порт Одеси можуть виключити з переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (ВІДЕО)

Одеський морський порт виключать зі списку ЮНЕСКО, але включать його до буферної зони — території навколо об’єкта, де діятимуть обмеження щодо нового будівництва. Про це заявив мер Одеси Геннадій Труханов.

За словами Труханова, місцева влада отримали від представників ЮНЕСКО перелік рекомендацій, які слід виконати до лютого 2024 року. Серед них є пункт про виключення Одеського порту із переліку об’єктів культурної спадщини. Водночас, порт буде включено до буферної зони — території, де діятимуть заборони на певне нове будівництво.

Мер міста не назвав конкретну причину, через яку порт доведеться перевести у буферну зону.

Як зазначила голова правління Одеської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Наталія Мотирьова, в Одеському морському порту є багато старовинних об’єктів, які мають усі підстави для входження до списку ЮНЕСКО. Це Воронцовський маяк, Червоні пакгаузи — складські приміщення, побудовані у XIX столітті, тощо.

"Але на території порту також є об’єкти, які зіпсували його. Насамперед, це готель, який побудовано на території морського вокзалу. Він не повинен там бути, бо псує зовнішній вигляд порту та гавані”, — додала вона.

У серпні 2022 року в МКІП ініціювали включення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою. У жовтні Україна офіційно передала на розгляд ЮНЕСКО номінаційний файл «Історичний центр міста-порту Одеси» для включення до Списку всесвітньої спадщини, а Президент Володимир Зеленський закликав провести позачергову сесію Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо включення історичного центру Одеси до списку. Остаточне рішення щодо включення історичного центру міста до списку всесвітньої спадщини ухвалили 25 січня 2023 року.

comments powered by HyperComments