В Одеській області зростає обсяг судноплавства та як загрожує флот росії (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Воскресенье, 28 августа 2022, 16:06
В Одеській області дуже активно йде судноплавство в морських та дунайських портах. Також ми продовжуємо слідкувати за діями російського флоту та загрозою від нього Одесі та іншим містам України. Головні морські новини Одеси за 28 серпня.
В Одеській області зростає обсяг судноплавства та як загрожує флот росії (ВІДЕО)

Почнемо з судноплавства у портах Одеської області.

Станом на 27 серпня за час дії "зернового коридору" з портів Одеса, Чорноморськ та Південний вийшли в море 44 судна, на яких було навантажено вже більше мільйона тон зерна та олії. 13 цих 44-х - були цього тижня. А вже вранці 28 серпня в море вийшли ще 6 суден - таким чином, загалом це вже 50 суден. Лише сьогоднішні судна везуть загалом більш як 150 тисяч тон вантажу.

За 27 та 28 серпня до портів Рені, Ізмаїл та Кілія на Дунаї пройшли 11 суден, загальним тонажом 45 тис. тонн. Це рекордний показник з 24 лютого, початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Зокрема, через гирло Бистре у Дунай пройшло сім суден, а через румунський канал Суліна — чотири. Міністерство інфраструктури планує залучити інвестиції для розширення загальної пропускної здатності портів Ізмаїл та Рені до 25 мільйонів тон щорічно - тобто не лише відновити, а й перевищити технічні можливості цих портів на початку 90-х років. Цьому також сприяє збільшення залізничних перевезень у цьому напрямку транзитом через Молдову - завдяки відновленню залізниці Басарабяска - Березино, яка відкриває зручний транзитний доступ до Ізмаїлу.

Флот росії продовжує тримати у морі оперативне з'єднання, яке дефілює вздовж південного берегу Криму. Зараз, 28 серпня, у складі цього з'єднання два надводні кораблі з ракетами "Калібр". Це один з фрегатів типу 11356, який було помічено між Форосом та Балаклавою, зовсім близько від берега. Другий - це корвет типу 21631 "Буян-М", який знаходиться між Балаклавою та мисом Херсонес. Всього ж оперативне командування "Південь" повідомило про наявність у морі 4 кораблів з 24 ракетами - і тому слід розуміти. що у морі знаходяться ще два підводні човни, які вийшли в море по обіді 27-го або вранці 28 серпня. Інший підводний човен повернувся до Севастополя вранці 27 серпня.

Про жалюгідний стан російського чорноморського флоту натякає той факт, що частину штабних структур чф рф перенесли з Севастополя до Новоросійську. Чому? Тому що у головній базі чорноморського флоту росії будь хто може запустити безпілотник і привезти на ньому трохи бавовни прямо у штаб - і вся система ППО головної бази не в змозі цьому перешкодити.

Ще важливо, що позаминулої ночі росіяни перекинули на вантажному судні "Sparta II" з Сирії до Новоросійську деяку кількість зенітно-ракетних комплексів С-300. Це обумовлене тим, що Україна знищила за останні тижні кілька десятків таких комплексів, з яких росіяни ведуть обстріли Миколаєва та Харкова - тому що різні там "Іскандери" та "Калібри" у них закінчуються, а ракет до С-300 у них хоч одним місцем їж.

Також зверну увагу, що прес-служба офісу президента України ще раз підтвердила втрату ВМС України двох невеликих кораблів - патрульного катера "Слов'янськ" та тральщика "Генічеськ", які були уражені російською авіацією ще у березні. Також, якщо ми кажемо про українські втрати на морі - то треба зазначити фактичну втрату всіх кораблів та катерів ВМС та Морської охорони у Азовському морі, які у різному стані були захоплені росіянами у Бердянську та Маріуполі. 

Але всі ці українські втрати і кількісно і якісно набагато менші, ніж у росіян, у яких за відомим маршрутом на дно відправилися три великі кораблі - це крейсер "Москва", десантний корабель "Саратов", буксир "Василий Бех" та ще 12 менших катерів. Також двічі зазнавав пошкоджень після ракетних ударів фрегат "Адмірал Эссен", а великі десантні кораблі "Цезарь Куников" та "Новочеркасск" ще після Бердянського розгрому 24 березня відремонтувати неможливо через неякісні запчастини до дизельних двигунів, які на росії виготовити неможливо.

comments powered by HyperComments