Морські новини: російський флот у Севастополі атакували катерами-безпілотниками (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Четверг, 22 сентября 2022, 20:07
Сьогоднішній огляд морських новин за 22 вересня дає відповідь на питання, чому російський флот припинив патрулювання зовнішнього рейду Севастополя. І це остаточна поразка росії на Чорному морі.
Морські новини: російський флот у Севастополі атакували катерами-безпілотниками (ВІДЕО)

Почну з традиційного. За даними оперативного командування "Південь" ЗСУ, 22 вересня росіяни тримають у складі свого оперативного з'єднання три надводні ракетні кораблі - з загальним залпом до 24 крилатих ракет "Калібр", а також 3 великі десантні кораблі.

Всі ці кораблі потенційно загрожують ракетними обстрілами Одесі та іншим містам України.

Деталі та унікальні кадри з Севастополю - у нашому відеосюжеті.

Після того, як і ми, і британська розвідка повідомили про дуже вірогідну передислокацію роійських підводних човнів до Новоросійську, у російських пропагандистських пабліках почали публікувати фото, на якому зображена Південна бухта Севастополя з відразу 3 підводними човнами - начебто 21 вересня. Ось такі. Але при більш детальному огляді насправді це підводний човен "Алроса" проекту 877, який ще з 2014 року проходить модернізацію, а зараз знаходиться у стані випробувать після цієї модернізації вже протягом кількох місяців. Також там стоїть біля причалу колишній український підводний човен "Запоріжжя", віджатий 2014 року та зовсім небоєздатний, а також ще одна колишня стара радянська субмарина, яка використовується як стаціонарна зарядна станція для акумуляторів інших підводних човнів.

Жодного з 4 наявних у Чорному морі нових підводних човнів проекту 636.3, які, власне, обстрілюють ракетами "Калібр" українські міста, у Південній бухті немає. Тому російські пропагандони типу Гіркіна видають дійсне за бажане.

Вже протягом тижня, починаючи з 15 вересня жоден російський корабель не патрулює зовнішній рейд Севастополя. А ми ж пам'ятаємо, як ще декілька днів тому відстежували там постійно один-два нових корвети, десантні кораблі, різноманітні менші бойові одиниці - ще з початку серпня, від того моменту, коли у будівлю штабу чорноморського флоту прилетів у перший раз дрон та вибухнув. Чому ж російські кораблі припинили патрулювання?

Відповідь криється у вчорашніх вибухах у морі неподалік від Севастополя - їх було не просто зафіксовано, а навіть досить якісно відзнято.

Це росіяни підривали у морі те, що знайшли на березі біля входу у Севастопольску бухту вранці 21 вересня. Це невеликий надводний безпілотний човен, або навіть два. Вже опубліковані декілька його знімків.

Наші колеги вже детально дослідили цей апарат. Це невеличкий, оснащений лазерним дальноміром, якісною відеокамерою дистанційно керований човник з електродвигунами на акумуляторах. Вся його носова частина нашпигована вибухівкою, а на носу - два контактні детонатори. Тобто, це справжній бойовий морський безпілотник. Його задача - підійти до ворожого корабля, зіткнутися з ним та вибухнути.

До речі, кілька тижнів тому в одному з пакетів військової допомоги від США та Великобританії були заявлені дистанційно керовані катери для морських операцій, хоча і невідомого типу. Якщо їх дійсно надали Україні - то цілком можливо, що ВМС України намагаються провести асиметричну ударну операцію проти російського флоту.

Судячи з того, що патрулювання зовнішнього рейду Севастополя припинилося ще з 15 вересня, і саме в той день пошкоджений корвет "Павел Державин" затягнули буксирами у бухту - то я можу припустити, що такі операції могли бути здійснені вже не в перший раз. Але вчора або щось пішло не так - і такий катер міг втратити керованість через якісь перешкоди, чи через радіоелектронну протидію росіян, чи з іншої причини - і його викинуло на берег. 

Так чи інакше, але у України є можливість якщо не знищити російський флот у Севастополі чи біля нього, то хоча б значно обмежити його діяльність навіть у самій головній базі та безпосередньо біля неї. А це ще одна дошка, ще один цвях до труни для російського чорноморського флоту.

І до речі, коли путін зараз взявся знову погрожувати ядерною зброєю, то відповідь США була приблизно такою. Перша ж спроба застосувати проти України чи ще якось ядерну зброю означає, що США негайно знищать одним швидким ударом весь російський чорноморський флот.

І на завершення трохи про судноплавство. Сьогодні, 22 вересня, з портів Одеської області вийшли в море ще 7 торгівельних суден по "зерновому коридору". Один з них - це балкер, який везе транзитом 30 тисяч тон пшениці для Афганістану. Всього ж у море вийшло 192 судна, на які навантажено 4,4 мільйона тон української аграрної продукції.

comments powered by HyperComments