Як уразили російські кораблі під час атаки по Севастополю (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Воскресенье, 30 октября 2022, 14:03
Давайте проаналізуємо як саме і чим було завдано удару по російській головній базі чорноморського флоту - Севастополю та які кораблі було уражено.
Як уразили російські кораблі під час атаки по Севастополю (ВІДЕО)

30 жовтня вважається на росії датою заснування флоту - коли цар Петро І сказав "морским судам быть". Також 30 жовтня вважається датою початку оборони Севастополя під час Другої Світової. І тому дуже символічно, что 29 жовтня, якраз напередодні таких дат, російський флот отримав гучного ляпаса. А ще символічно, що ляпаса росіянам дали саме у головній базі чорноморського флоту - у тому місці, яке, теоретично, повинно бути чи не найзахищенішим. 

Отже, удари по Севастополю одночасно завдавали повітряні та морські безпілотники. Якого типу були повітряні дрони - неважливо, чи звичайні ударні, чи одноразові камікадзе. Їх головною задачею стало відволікання уваги росіян - і цю задачу вони виконали. Поки у росіян працювала ППО, поки вони відбивали загрозу з повітря - було завдано головного удару з моря. Та і повітряні дрони не залишилися без результату - вони пошкодили сховище для палива та складські будівлі у пунктах базування російського флоту. І ці перші удари, які завдавалися ще у темряві, біля 4-ї години ночі - видно ось тут.

Як це було - у відеосюжеті з аналізом подій.

Головний удар дійсно завдавався морськими безпілотними катерами, які мають досить потужну боєголовку і можуть завдавати серйозних пошкоджень кораблям. Ці катери виявилися візуально ідентичними тим, які вже застосовувалися без успіху проти Севастополя наприкінці вересня.

Як повідомили у російському міністерстві так званої оборони, таких катерів було 7. За офіційними російськими даними вони пошкодили морський тральщик "Іван Голубець" та бонове загородження в Південній бухті Севастополя. Що це означає? Це означає, що катери спокійно пройшли перші загородження на вході в бухту Севастополя, пройшли по ній далі та вже потім пошкодили ще одне загородження у Південній бухті. Що ж це за головна база така, що туди вільно може зайти катер і робити все що хоче?

Найцікавіше - це, звичайно, атаки на російські кораблі. Ми бачимо вихід катера-камікадзе на бойовий курс вже коли стало світліше - тобто, біля 7-ї ранку. На відео у звичайному оптичному вигляді видно, як у штормову погоду катер йде прямо на військовий корабель, причому йде під вогнем, заходячи з лівого борту фрегата.

Другий захід цього або іншого катера на "Адмирал Макаров" здійснили вже з його правого борту, також під вогнем.

 Інший фрагмент знятий вже у інфрачервоному диапазоні - і це або удар ще у темряві, або продовження того підходу з правого борту, який ми бачили щойно. Тут чітко видно наближення катеру до правого борту фрегата проекту 11356 з двох ракурсів - з носу та з корми.

Це той самий "Адмирал Макаров". У інфрачервоному диапазоні видно гарячі газоходи на димових трубах корабля - і це може бути ціллю системи самонаведення катеру, щоб вдарити у середину корпусу, поближче до машинних відділень.

Другий фрегат цього типу на Чорному морі, "Адмирал Эссен" ще з кінця серпня постійно стоїть біля причалу - його знову ремонтують.

Ще один фрагмент - це підход катера з корми до іншого корабля, з характерним сліпом у кормі. З наявних на чорноморському флоті кораблів таке є як раз у тральщика "Іван Голубець", який був задіяний, скоріш за все, у патрулюванні на рейді Севастополя.

На третьому фрагменті - катер-безпілотник йде поміж пришвартованими кораблями вже безпосередньо у бухті Севастополя - та постійно змінює курс під вогнем та в спробах відшукати та обрати найбільш важливу ціль. Можливо, він уразив захоплений росіянами ще 2014 року штабний корабель ВМС України "Славутич", який після цього стоїть на приколі у Севастополі.

Всі відеофрагменти завершуються буквально за секунду-другу до очікуваного фіналу - моменту зіткнення катера-камікадзе з ціллю та її ураження.

Які саме пошкодження отримали уражені кораблі - поки що невідомо. Хоча 29 жовтня повідомлялося про пожежу на фрегаті "Адмирал Макаров", пошкодження надбудов від вогню, вихід з ладу систем зв'язку та радіолокації. 

ВМС України вже офіційно визнало пошкодження тральщику "Іван Голубець", Інші українські офіційні джерела поки що не казали про удар по Севастополю - скоріш за все в очікуванні точних даних про результати.

Севастополь став для російського флоту в черговий раз пасткою. Російські кораблі атаковані прямо у головній базі. Забезпечити свій флот ефективною обороною росія не може. І тому залишки російського чорноморського флоту тепер будуть просто вимушені перейти у непристосований для повноцінного базування військових кораблів Новоросійськ. І це з військової точки зору велика перемога України.

comments powered by HyperComments