Як дрони атакували Одесу, ЗСУ наступають на Донбасі: оперативна ситуація 23 вересня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Пятница, 23 сентября 2022, 18:20
У нашому сьогоднішньому огляді подій Великої Вітчизняної Війни українського народу проти російських загарбників за 23 вересня, 212-й день війни, головну увагу ми приділяємо відновленню ворожих ударів по Одесі.
Як дрони атакували Одесу, ЗСУ наступають на Донбасі: оперативна ситуація 23 вересня (ВІДЕО)

23 вересня росіяни вперше за два місяці атакували Одесу. До цього останній раз вони острілювали наше місто ракетами як раз 23 липня - буквально наступного дня після підписання у Стамбулі домовленостей про "зерновий коридор" за активним посередництвом турецького президента Ердогана. Тоді той обстріл Одеси став справжнім ляпасом по обличчю Ердогана від путіна - і після цього у Чорне море для прикриття судноплавства з Одеси "зерновим коридором" увійшли турецькі фрегати з чіткою вказівкою відправляти до крейсера "Москва" всі російські кораблі та літаки, що будуть перешкоджати вивозити зерно та руйнувати портову інфраструктуру.

Два місяці цей "зерновий коридор" діяв успішно - аж до сьогоднішнього дня. 

23 вересня росіяни двічі атакували Одесу безпілотниками виробництва Ірану, які закупила росія та використовує під назвою "Герань-12". Це така штука, яка летить на 2000 км, летить низько, летить повільно та дуже гучно. Вдень таке чудо техніки легко збити навіть зі звичайного автомата. Але воно небезпечне через те, що 200-кілограмовий безпілотник має 40-кілограмову боєголовку.

Огляд всіх подій дня в Одесі на відео.

Перша атака була вдень після 14-ї години. За повідомленням оперативного командування "Південь", два дрони послідовно влучили у адмінбудівлю в припортовій зоні в Одесі. Загинула одна цивільна особа. Виникла пожежа, у сусідніх житлових будинках є невеликі пошкодження. Ще один дрон був збитий над морем. Дуже багато одеситів бачили, як ті дрони летіли над центром міста. Під час цієї атаки стався вибух на автозаправці, але він не пов'язаний з російськими безпілотниками - це просто порушення техніки безпеки.

Друга атака відбулася після 17-ї години, ближе до вечора. Як мінімум один ворожий безпілотник було збито над Одесою за попередніми даними. А потім оперативне командування "Південь" повідомило про знищення над морем аж 4 дронів іранського виробництва.

Перед цим росіяни протягом останніх двох днів декілька разів атакували безпілотниками виробництва Ірану Миколаївську та Херсонську області. В тому числі був атакований порт у Очакові, бул пошкоджений буксир. Лише за останню добу під Миколаєвом зенітники Одеської бригади знищили 5 або більше безпілотників-камікадзе іранського виробництва. Ще два таких безпілотники збили сьогодні над містом Дніпро.

Куди ж хотіли поцілити росіяни в Одесі? Могли хотіти вразити військовий об'єкт - але не змогли. Могли хотіти поцілити по порту - але завдяки якісній роботі ППО, не долетіли до дійсно важливих цілей. Також росіяни могли допомогти вирішити одну проблему, яку не можуть вирішити через велику кількість любителів росії - зруйнувати той пам'ятник Катерині ІІ.

"Зернові домовленості" закінчуються у листопаді. Можливо росіяни такими атаками на Одесу намагаютья зірвати їх, щоб знову загрожувати світу продовольчою кризою через нестачу українського зерна. Можливо, путін дуже образився на Ердогана за його сприяння при останньому обміні полоненими, коли звільнили героїв Маріуполя. Можливо, росіяни просто намагаються якнайшвидше використати оті іранські дрони, поки їх склад не роздовбали HIMARS. Можливо, вони хочуть помститися за досить вірогідний удар морськими безпілотниками по російським кораблям біля Севастополя - про це я казав вчора у випуску морських новин.

Тепер про ситуацію на морі. Оперативне з'єднання чорноморського флоту росії провело чергову ротацію. До трьох надводних кораблів з ракетами приєднався підводний човен - і тому зараз у них 4 ракетні кораблі з загальним залпом до 28 ракет "Калібр". Один з великих десантних кораблів повернувся у базу - і тепер їх залишається у морі 2. Загалом же росіяни тримають у морі 14 бойових одиниць. 

На південному фронті ЗСУ продовжують наполегливий вогневий контроль над переправами через Дніпро. Було завдано кілька ударів по Каховському мосту, де росіяни намагались імпровізувати переправу замість зруйнованого прольоту та провести техніку - не вдалося. Також завдано ударів по ряду понтонних переправ через Дніпро та Інгулець.

На сході України ЗСУ відновили активний наступ. Там росіяни так і не спромоглися досі сформувати повноцінну лінію оборони. Армія України наступає на схід від Куп'янська у напрямку Лиману та Сватового, які під час першого наступу не вдалося взяти під контроль.

На окупованих територіях сьогодні почалися фейкові псевдореферендуми. Мета проведення таких відверто неправдивих заходів одна - мати якийсь папірець, на основі якого росія спробує анексувати захоплені території, щоб потім не віддавати іх під загрозою застосування ядерної зброї. Якщо США та інші держави це проковтнуть - то це буде приклад для будь-якого імперіалістичного хижака з ядерною зброєю. Сигнал, що можна захопити шматок території у сусіда, погрожуючи атомною бомбою. І це може спричинити не просто ескалацію нинішньої війни, а й ще цілу низку воєн на Азіатському континенті та навіть справжню третю світову. 

'І тому США на рівні ООН почали більш активно засуджувати росію. Почався якийсь процес реформування ООН - щоб позбавати росію права вето у Раді Безпеки і мати можливість силами ООН припинити цю війну, яка не потрібна нікому, окрім путіна та 140 мільйонів його підлеглих рабів. 

comments powered by HyperComments