Бронеплівка для авто: що це таке та навіщо потрібно

Понедельник , 1 августа 2022, 14:20
Броня − це не тільки метал і композити. Ефективно захистити звичайний автомобіль від невеликих пошкоджень можуть спеціальні бронеплівки. Сьогодні вони представлені в великій різноманітності, і кожна має як переваги, так і недоліки
Бронеплівка для авто: що це таке та навіщо потрібно

Що таке бронеплівка для авто

Використувати бронеплівку набагато складніше, ніж відвідувати онлайн казино. Це прозоре або кольорове покриття, що його наклеюють на весь кузов або його окремі елементи, а також на світлотехніку (в країнах, де це дозволено) з метою захисту від подряпин та сколів. Зрозуміло, що такий захист має певну межу та може не встояти перед гострими предметами та навіть забрудненнями. Тим не менш зі своїм завданням бронеплівки справляються, якщо за ними є належний догляд.

Загалом всі захисні плівки розподіляються на два типи: вінілові та поліуретанові. Другий варіант вважається більш надійним і схвалений практично всіма автовиробниками. Розглянемо обидва типи детальніше.

 

Вінілове покриття

Виготовляється з прозорого або матового ПВХ, розтягується при нагріванні та поступово твердіє, перетворюючись на подібність пластмаси. Захисні властивості вінілу визначаються тільки його товщиною: чим товще плівка, тим краще захист. Але товсту плівку складно наклеювати, тим більше на рельєфну поверхню.

Загалом вінілова броне плівка достатньо добре захищає від бруду, піскоструму, подряпин від гілок, а також доступна по ціні. Щодо мінусів, то це:

  • не захищає від щебеню, крупного гравію;

  • не витримує мінусові температури;

  • нестійке до дії хімічних реагентів;

  • не дозволяє часто полірувати кузов;

  • жовтіє через 1-2 роки;

Отже мінусів у виробу достатньо, проте він користується попитом автолюбителів через низьку вартість.

 

Поліуретанова плівка

Дуже еластична, тому наноситься без нагріву. Добре захищає ЛКП не лише завдяки товщині, а й пружності. Інші плюси поліуретану:

  • має підвищену міцність;

  • зберігає пружність за мінусової температури;

  • має водовідштовхувальні властивості;

  • стійка до хімреагентів;

  • здатна самовідновлюватись при нагріванні;

  • дозволяє часто полірувати кузов;

  • не жовтіє, не мутніє;

  • не помітна на автомобілі;

  • служить від 5 до 10+ років.

Головним мінусом покриття є висока вартість. До того ж така броне плівка не захищає ЛКП від вицвітання і потребує просушування після наклеювання протягом 12+ годин.

 

Чи варто обклеювати машину бронеплівкою

Бронеплівка не всесильна. Її захисні властивості визначаються якістю матеріалу, з якого вона виготовлена, та кваліфікацією майстрів, що виконують обклеювання авто. Звісно, наявність плівки слід враховувати під час догляду за транспортним засобом.

Плівки можуть жовтіти: це стосується не лише вінілових, а й поліуретанових виробів низької якості. Ще одна проблема – здуття, що відбувається в результаті неякісної підготовки кузова до обклеювання. Будь-які забруднення, що опинилися під покриттям, ведуть до утворення повітряних бульбашок, які поступово збільшуються. Якщо мити машину неправильно, наприклад під великим тиском, плівка буде відшаровуватися.

З іншого боку, бронеплівка ефективно вирішує проблему дрібних подряпин кузова та дозволяє надовго зберегти привабливий вид автомобіля. Вона особливо корисна при їзді по бездоріжжю.

 

Що каже закон

Закон дозволяє обклеювати кузов бронеплівкою. Але обклеювати фари заборонено у більшості країн. Власник авто, який вирішив обклеїти кузов плівкою, може звернутися до автосервісу або виконати необхідні дії самостійно, щоб заощадити кошти. Процедура потребує підготовки, у тому числі теоретичної, але в Інтернеті можна знайти багато корисних інструкцій на цю тему.

 

comments powered by HyperComments