Три питання та відповіді про Зелену карту: страхування для новачків

Вторник , 22 августа 2023, 11:56
Коли виїжджаєте на своєму автомобілі за кордон, у вас має бути автоцивілка, що називається Green Card, або Зелена карта. Це міжнародний страховий поліс, який бажано оформити ще до виїзду за кордон, щоб не стояти довго на митниці.
Три питання та відповіді про Зелену карту: страхування для новачків

Наприклад, ви можете онлайн придбати собі Green Card за п’ять хвилин за посиланням https://arx.com.ua/produkty/greencard на офіційному сайті страхової компанії ARX.

 

Що може покрити Зелена карта?

За своєю дією Зелена карта схожа на українську автоцивілку ОСЦПВ, тільки діє вона за кордоном. Суть полягає в тому, що Green Card відшкодовує не збитки власника машини, а відповідальність того, хто винуватий в аварії. Тобто якщо через вас сталась аварія в іншій країні, ви маєте відшкодувати певну суму постраждалим: на лікування чи ремонт транспорту. Саме ці витрати повністю або частково покриває поліс.

 

А якщо не оформити Зелену карту?

Фактично без поліса Green Card ви не зможете переїхати через кордон. Проте на момент воєнного часу в Україні ця умова скасована: виїжджати можна без страхування, але його треба придбати в тій країні, де ви знаходитеся. Цей процес доволі складний. Треба знайти там агента, вибрати поліс, за нього сплатити, і все це державною мовою іншої країни. Простіше ще в Україні попіклуватися про поліс.

Відповідальність за їзду без Зеленої карти:

  • ви заплатите штраф від 1 тисячі євро;

  • вас депортують;

  • наступного разу заборонять в’їжджати до країни.

Іноді можуть навіть вилучати транспортний засіб. Зелена карта діє наразі в 45 країнах. Серед них Польща, Чехія, Румунія, Німеччина тощо.

 

На кого оформлювати поліс?

Зелену карту оформлюють на автомобіль. У документах треба вказати власника машини або іншого страхувальника. На законних підставах дія поліса поширюється на водія, який знаходиться за кермом на момент аварії.

Головне — пам’ятайте, що Green Card обов’язкова для поїздок у більшість країн Європи. Ви можете оформити поліс онлайн за п’ять хвилин, а за потреби отримати більше інформації від працівників страхової компанії.

comments powered by HyperComments